Đọc kĩ đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A hoặc B, C, D) cho mỗi câu hỏi:Water pollution is the contamination of bodies of water such as lakes, rivers, oceans, and groundwater (the water beneath the Earth’s surface). It is one of the most serious types of pollution.Water pollution can have many different causes. Factories dump industrial waste into lakes and rivers. Sewage from households is another cause. Farms using pesticides to kill insects and herbicides to kill weeds can lead to water pollution. These factors cause ‘point source’ pollution while pollutants from storm water and the atmosphere result in ‘non-point source’ pollution.Water pollution can have dramatic effects. In poor nations, there are frequent outbreaks of cholera and other diseases because of people’s drinking untreated water. Humans can even die if they drink contaminated water. Polluted water also causes the death of squatic animals such as fish, crabs, or birds. Other animals eat these dead animals and may also get sick.So what should we do to reduce water pollution?
Câu 1: According to the passage, what is ground water?
A. the water in the sea
B. the water in rivers
C. the water in the lakes
D. the water underground
Câu 2: What is the closest in meaning to the word “contaminated” in paragraph 3?
A. polluted
B. fresh
C. treated
D. mineral
Câu 3: What is the passage mainly about?
A. Industrial pollution
B. Water pollution
C. Causes of water pollution
D. Effects of water pollution
Câu 4: Which of the following is NOT ‘point-source’ pollution?
A. Sewage from households
B. Pesticides and herbicides
C. Industrial wastes from factories
D. Pollutants from storm water
Câu 5: What can be inferred from the last paragraph?
A. Polluted water can have both direct and indirect effects.
B. Polluted water causes death only to auqatic animals.
C. Eating dead fish causes cholera to humans.
D. Cholera is the most serious problem in poor countries.
Giải chi tiết:
Giải thích: Theo đoạn văn, nước ngầm là gì?
A. nước biển
B. nước trong hồ
C. nước sông
D. nước dưới bề mặt trái đất
Thông tin : Water pollution is the contamination of bodies of water such as lakes, rivers, oceans, and groundwater (the water beneath the Earth’s surface).
Tạm dịch: Ô nhiễm nước là sự nhiễm bẩn trong nước như hồ, sông, đại dương và nước ngầm (nước dưới bề mặt Trái Đất).
Đáp án: D
Đáp án câu2 là: AGiải chi tiết:
Giải thích: từ nào gần nghĩa nhất với « contaminated » trong đoạn 3
polluted: ô nhiễm
fresh: sạch
treated: đã xử lý
mineral: khoáng sản
contaminated = polluted
Đáp án: A
Đáp án câu3 là: BGiải chi tiết:
Giải thích: ý chính của đoạn văn là gì ?
A. Ô nhiễm công nghiệp
B. Ô nhiễm nguồn nước
C. Nguyên nhân của ô nhiễm nguồn nước
D. Ảnh hưởng của ô nhiễm nguồn nước
Đáp án: B
Đáp án câu4 là: DGiải chi tiết:
Giải thích: Đâu không phải là « ô nhiễm tập trung » ?
A. Rác thải từ hộ gia đình
B. Thuốc trừ sâu và thuốc giệt cỏ
C. Rác thải công nghiệp từ nhà máy
D. Chất ô nhiễm từ nước mưa
Thông tin : … while pollutants from storm water and the atmosphere result in ‘non-point source’ pollution.
Tạm dịch: … trong khi các chất gây ô nhiễm từ nước mưa và khí quyển dẫn đến « ô nhiễm khuếch tán ».
Đáp án: D
Đáp án câu5 là: AGiải chi tiết:
Giải thích: điều gì có thể được suy luận từ đoạn cuối cùng ?
A. Ô nhiễm nguồn nước có thể có tác động cả trực tiếp và gián tiếp
B. Nước ô nhiễm có thể gây ra động vật dưới nước chết
C. Ăn cá chết gây bệnh tả cho con người
D. Bệnh tả là vấn đề nghiêm trọng nhất ở các nước nghèo.
Thông tin : Water pollution can have dramatic effects.
Tạm dịch: Ô nhiễm nước có thể có những tác động đáng kể.
Đáp án: A