[LỜI GIẢI] Writing is arguably the most important invention in human hi - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Writing is arguably the most important invention in human hi

Writing is arguably the most important invention in human hi

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.Writing is arguably the most important invention in human history. The opportunity for human knowledge to build on other knowledge is severely limited without the medium of writing. Not only does writing allow a permanence to human thought but also a complexity and scope to human expression that seem barely possible without it.The earliest known artifacts that could be considered writing by the loosest  definition are the famous and extraordinarily beautiful 20,000-year-old "cave  paintings" in southern France and northern Spain. The pictures, mostly of animals but with some human figures, possibly tell some sort of story or may merely be pictures with expressive, magical, or religious purpose. Other assorted pictures have been found antedating the rise of the great civilizations of the Near East, but the earliest artifacts that are clearly writing date from about only 5,500 years ago inMesopotamia.The earliest system of writing is usually attributed to the Sumerians of Mesopotamia during the end of the fourth millennium b.c. There, officials of such Sumerian city-states as Uruk had developed a system of recording numerals, pictographs, and ideographs on specially prepared clay surfaces.Although the clay blanks used by the Uruk scribes are universally referred to as tablets, a word with the connotation of flatness, they are actually convex. Individual characters were inscribed in the clay by means of a stylus made of wood, bone, or ivory, with one end blunt and the other pointed. The characters were basically of two kinds. Numerical signs were impressed into the clay; all other signs, pictographs, and ideographs alike, were incised with the pointed end of the stylus. The repertory of characters used by the Uruk scribes was large; it is estimated at no fewer than 1,500 separate signs.

Câu 1: This passage mainly discusses......................


A. "cave paintings" as an expressive achievement 


B. the Uruk culture in Mesopotamia 


C. early writing systems 


D. writing instruments of the Uruk scribes

Câu 2: According to the passage, the invention of writing was important for all of the following reasons  EXCEPT...................................


A. it allowed for the development of human knowledge


B. it encouraged complexity of thinking


C. it began in Mesopotamia     


D. it allowed human thought to be permanently recorded

Câu 3: The phrase "attributed to" is closest in meaning to........................


A. blamed on


B. characterized by


C. credited to


D. replaced by

Câu 4: The word "incised" in is closest in meaning to.........................


A. painted                    


B. cut                           


C. erased                     


D. embroidered

Câu 5: Which of the following terms does NOT refer to something on which early writing was inscribed?


A. Clay surfaces  


B. Characters               


C. Clay blanks


D. Tablets

Câu 6: According to the passage, how were pictographs recorded?


A. They were cut into the clay.   


B. They were painted onto the surface.


C. They were pressed into the clay.           


D. They were brushed onto the surface.

Câu 7: The word "repertory" in line 23 is closest in meaning to......................


A. arrangement            


B. composition            


C. understanding          


D. number


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án câu1 là: C

Giải chi tiết:

Giải thích:

Đoạn văn này chủ yếu nói về

A. những bức hoạ trong hang như một thành tựu biểu hiện

B. văn hoá Uruk ở Mesopotamia

C. hệ thống chữ viết sớm

D. dụng cụ viết chữ ở những người chuyên chép sách ở Uruk

Đáp án: C

Đáp án câu2 là: C

Giải chi tiết:

Giải thích:

Theo như đoạn văn, phát minh chữ viết rất quan trọng bởi các lí do ngoại trừ:

A. Nó cho phép phát triển tri thức con người

B. Nó ủng hộ sự suy nghĩ phức tạp

C. Nó bắt đầu ở Mesopotamia

D. Nó cho phép suy nghĩ của con người được ghi lại lâu dài

Dẫn chứng: Writing is arguably the most important invention in human history. The opportunity for human knowledge to build on other knowledge is severely limited without the medium of writing. Not only does writing allow a permanence to human thought but also a complexity and scope to human expression that seem barely possible without it.

Đáp án: C

Đáp án câu3 là: B

Giải chi tiết:

Giải thích:

Cụm từ “attributed to” gần nghĩa nhất với

attributed to: được phân loại bởi, biểu thị bởi

blamed on: bị đổ tội

characterized by: được phân loại bởi

credited to: chịu trách nhiệm với

replaced by: được thay thế bởi

=> attributed to = characterized by

Đáp án: B

Đáp án câu4 là: B

Giải chi tiết:

Giải thích:

Từ “incised” gần nghĩa nhất với

incise (v): khắc chạm

paint (v): tô, vẽ

cut (v): cắt

erase (v): xóa

embroider (v): thêu dệt

=> incise = cut

Đáp án: B

Đáp án câu5 là: B

Giải chi tiết:

Giải thích:

Khái niệm nào sau đây không nói đến cái mà chữ viết sớm được khắc lên?

A. bề mặt đất sét

B. chữ

C. khoảng trống đất sét

d. viên nén

Dẫn chứng: Although the clay blanks used by the Uruk scribes are universally referred to as tablets, a word with the connotation of flatness, they are actually convex. Individual characters were inscribed in the clay by means of a stylus made of wood, bone, or ivory, with one end blunt and the other pointed. The characters were basically of two kinds. Numerical signs were impressed into the clay; all other signs, pictographs, and ideographs alike, were incised with the pointed end of the stylus. The repertory of characters used by the Uruk scribes was large; it is estimated at no fewer than 1,500 separate signs.

Đáp án: B

Đáp án câu6 là: C

Giải chi tiết:

Giải thích:

Theo như đoạn văn thì lối chữ vẽ hình được ghi lại như thế nào?

A. Chúng được khắc trên đất sét

B. Chúng được vẽ lên bề mặt

C. Chúng được đóng dấu trên đất sét

D. Chúng được chải sướt qua bề mặt

Dẫn chứng:  all other signs, pictographs, and ideographs alike, were incised with the pointed end of the stylus.

Đáp án: C

Đáp án câu7 là: B

Giải chi tiết:

Giải thích:

Từ “repetory” ở dòng 23 gần nghĩa nhất với

repertory (n): kho (tài liệu)

arrangement (n): sự sắp xếp

composition (n): sự hợp thành, bản soạn thảo

understanding (n): hiểu biết

number (n): con số

=> repertory = composition

Đáp án: B

Ý kiến của bạn