[LỜI GIẢI]             Very few people groups or governments oppose glo - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

            Very few people groups or governments oppose glo

            Very few people groups or governments oppose glo

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions             Very few people, groups, or governments oppose globalization in its entirety. Instead, critics of globalization believe aspects of the way globalization operates should be changed. The debate over globalization is about what the best rules are for governing the global economy so that its advantages can grow while its problems can be solved.            On one side of this debate are those who stress the benefits of removing barriers to international trade and investment, allowing capital to be allocated more efficiently and giving consumers greater freedom of choice. With free-market globalization, investment funds can move unimpeded from the rich countries to the developing countries. Consumers can benefit from cheaper products because reduced taxes make goods produced at low cost from faraway places cheaper to buy. Producers of goods gain by selling to a wider market. More competition keeps sellers on their toes and allows ideas and new technology to spread and benefit others.            On the other side of the debate are critics who see neo-liberal policies as producing greater poverty, inequality, social conflict, cultural destruction, and environmental damage. They say that the most developed nations – the United States, Germany, and Japan – succeeded not because of free trade but because of protectionism and subsidies. They argue that the more recently successful economies of South Korea, Taiwan, and China all had strong state-led development strategies that did not follow neo-liberalism. These critics think that government encouragement of “infant industries” – that is, industries that are just beginning to develop – enables a country to become internationally competitive.            Furthermore, those who criticize the Washington Consensus suggest that the inflow and outflow of money from speculative investors must be limited to prevent bubbles. These bubbles are characterized by the rapid inflow of foreign funds that bid up domestic stock markets and property values. When the economy cannot sustain such expectation, the bubbles burst as investors panic and pull their money out of the country.            Protests by what is called the anti-globalization movement are seldom directed against globalization itself but rather against abuses that harm the rights of workers and the environment. The question raised by nongovernmental organizations and protesters at WTO and IMF gatherings is whether globalization will result in a rise of living standards or a race to the bottom as competition takes the form of lowering living standards and undermining environmental regulations.            One of the key problems of the 21st century will be determining to what extent markets should be regulated to promote fair competition, honest dealing, and fair distribution of public goods on a global scale.

Câu 1: Supporters of free-market globalization point out that  


A. investment will be allocated only to rich countries  


B. taxes that are paid on goods will be increased


C. there will be less competition among producers  


D. consumers can benefit from cheaper products

Câu 2: The word “allocated” in the passage mostly means


A. distributed  


B. solved  


C. removed 


D. offered

Câu 3: The phrase “keeps sellers on their toes” in the passage mostly means


A. prevents sellers from selling new products 


B. forces sellers to go bare-footed


C. makes sellers responsive to any changes


D. allows sellers to stand on their own feet

Câu 4: According to critics of globalization, several developed countries have become rich because of


A. their help to developing countries    


B. their neo-liberal policies


C. their protectionism and subsidies


D. their prevention of bubbles

Câu 5: The word “undermining” in the passage mostly means


A. making less effective  


B. obeying   


C. observing 


D. making more effective

Câu 6: Which of the following is NOT mentioned in the passage?


A. Critics believe the way globalization operates should be changed.


B. The anti-globalization movement was set up to end globalization.


C. Hardly anyone disapproves of globalization in its entirety.


D. Some Asian countries had strong state-led economic strategies.

Câu 7: The debate over globalization is about how  


A. to spread ideas and strategies for globalization


B. to govern the global economy for the benefit of the community


C. to use neo-liberal policies for the benefit of the rich countries


D. to terminate globalization in its entirety


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án câu 1 là: D

Giải chi tiết:

Giải thích:

Những người ủng hộ toàn cầu hoá thị trường tự do chỉ ra rằng

A. đầu tư sẽ chỉ được phân bổ cho các nước giàu

B. các loại thuế được thanh toán trên hàng hoá sẽ được tăng lên

C. sẽ có sự cạnh tranh giữa các nhà sản xuất

D. người tiêu dùng có thể hưởng lợi từ các sản phẩm rẻ hơn

Thông tin: On one side of this debate are those who stress the benefits of removing barriers to international trade and investment, allowing capital to be allocated more efficiently and giving consumers greater freedom of choice. […]Consumers can benefit from cheaper products because reduced taxes make goods produced at low cost from faraway places cheaper to buy.

Đáp án:D

Đáp án câu 2 là: A

Giải chi tiết:

Giải thích:

Từ “allocated” trong đoạn văn chủ yếu nghĩa là

A. phân phối

B. được giải quyết

C. loại bỏ

D. được cung cấp

“allocated” = distributed: phân bổ, phân phối

Đáp án:A

Đáp án câu 3 là: C

Giải chi tiết:

Giải thích:

Cụm từ “keeps sellers on their toes”  trong đoạn văn có nghĩa là

A. ngăn cản người bán bán sản phẩm mới

B. buộc người bán phải đi chân trần

C. làm cho người bán đáp ứng nhanh nhạy với mọi thay đổi

D. cho phép người bán đứng vững trên đôi chân của mình

“keeps sellers on their toes”: làm cho người bán đáp ứng nhanh nhạy với mọi thay đổi

More competition keeps sellers on their toes and allows ideas and new technology to spread and benefit others.

Nhiều cạnh tranh hơn khiến người bán phản ứng nhanh nhạy với những thay đổi và cho phép những ý tưởng và công nghệ mới lan rộng và mang lại lợi ích.

Đáp án:C

Đáp án câu 4 là: C

Giải chi tiết:

Giải thích:

Theo các nhà phê bình về toàn cầu hoá, một số nước phát triển đã trở nên giàu có vì

A. sự giúp đỡ của họ đối với các nước đang phát triển

B. các chính sách tự do của họ

C. bảo hộ và trợ cấp của họ

D. ngăn ngừa bong bóng tiền tệ

Thông tin: On the other side of the debate are critics who see neo-liberal policies as producing greater poverty, inequality, social conflict, cultural destruction, and environmental damage. They say that the most developed nations – the United States, Germany, and Japan – succeeded not because of free trade but because of protectionism and subsidies.

Đáp án:C

Đáp án câu 5 là: A

Giải chi tiết:

Giải thích:

Chữ “undermining” trong đoạn văn có nghĩa là

A. làm kém hiệu quả hơn

B. vâng lời

C. quan sát

D. làm cho hiệu quả hơn

“undermining” = making less effective: làm kém hiệu quả hơn

…whether globalization will result in a rise of living standards or a race to the bottom as competition takes the form of lowering living standards and undermining environmental regulations.

… liệu sự toàn cầu hóa có làm tăng mức sống hoặc cuộc chạy đua đến mức đáy như một sự cạnh tranh có hạ thấp mức sống và làm các quy định về môi trường kém hiệu quả hay không.

Đáp án:A

Đáp án câu 6 là: B

Giải chi tiết:

Giải thích:

Điều nào KHÔNG được đề cập trong đoạn văn?

A. Các nhà phê bình tin rằng cách hoạt động của toàn cầu hóa cần được thay đổi.

B. Phong trào chống toàn cầu hóa được thành lập để chấm dứt toàn cầu hoá.

C. Hầu như không ai phủ nhận hoàn toàn toàn cầu hóa.

D. Một số nước châu Á có chiến lược kinh tế mạnh mẽ do nhà nước lãnh đạo.

Thông tin:

- Instead, critics of globalization believe aspects of the way globalization operates should be changed.

- Very few people, groups, or governments oppose globalization in its entirety.

- They argue that the more recently successful economies of South Korea, Taiwan, and China all had strong state-led development strategies that did not follow neo-liberalism.

Chỉ có đáp án B không được đề cập đến.

Đáp án:B

Đáp án câu 7 là: B

Giải chi tiết:

Giải thích:

Cuộc tranh luận về toàn cầu hóa là về cách

A. để truyền bá ý tưởng và chiến lược cho toàn cầu hóa

B. quản trị nền kinh tế toàn cầu vì lợi ích của cộng đồng

C. sử dụng các chính sách tự do vì lợi ích của các nước giàu

D. chấm dứt toàn cầu hóa hoàn toàn

Thông tin: The debate over globalization is about what the best rules are for governing the global economy so that its advantages can grow while its problems can be solved.

Đáp án:B

Ý kiến của bạn