[LỜI GIẢI] Today we take electricity for granted and perhaps we do not - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Today we take electricity for granted and perhaps we do not

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 35 to 42.Today we take electricity for granted and perhaps we do not realize just how useful this discovery has been. Steam was the first invention that replaced wind power. It was used to drive engines and was passed through pipes and radiators to warm rooms. Petrol mixed with air was the next invention that provided power. Exploded in a cylinder, it drove a motor engine. Beyond these simple and direct uses, those forms have not much adaptability.On the other hand, we make use of electricity in thousands of ways. From the powerful voltages that drive our electric trains to the tiny current needed to work a simple calculator, and from the huge electric magnet in steel works that can lift 10 tons to the tiny electric magnet in a doorbell, all are powered by electricity. An electric current can be made with equal ease to heat a huge mass of molten metal in a furnace, or to boil a jug for a cup of coffee.Other than atomic energy, which has not as yet been harnessed to the full, electricity is the greatest power in the world. It is flexible, and so adaptable for any task for which it is wanted. It travels so easily and with incredible speed along wires or conductors that it can be supplied instantly over vast distances.To generate electricity, huge turbines or generators must be turned. In Australia they use coal or water to drive this machinery. When dams are built, falling water is used to drive the turbines without polluting the atmosphere with smoke from coal.            Atomic power is used in several countries but there is always the fear of an accident. A tragedy once occurred at Chernobyl, in Ukraine, at an atomic power plant used to make electricity. The reactor leaked, which caused many deaths through radiation.Now scientists are examining new ways of creating electricity without harmful effects to the environment. They may harness the tides as they flow in and out of bays. Most importantly, they hope to trap sunlight more efficiently. We do use solar heaters for swimming pools but as yet improvement in the capacity of the solar cells to create more current is necessary. When this happens, electric cars will be viable and the world will rid itself of the toxic gases given off by trucks and cars that burn fossil fuels.

Câu 1: The author mentions the sources of energy such as wind, steam, petrol in the first paragraph to ___________.


A. suggest that electricity should be alternated with safer sources of energy


B. emphasize the usefulness and adaptability of electricity


C. imply that electricity is not the only useful source of energy


D. discuss which source of energy can be a suitable alternative to electricity

Câu 2: Before electricity, what was sometimes passed through pipes to heat rooms?


A. Gas 


B. Petrol


C. Steam


D. Hot wind

Câu 3: What does the author mean by saying that electricity is flexible?


A. It is cheap and easy to use.    


B. It is used to drive motor engines.


C. It can be adapted to various uses.    


D. It can be made with ease.

Câu 4: What do we call machines that make electricity?


A. Voltages 


B. Electric magnets 


C. Generators or turbines 


D. Pipes and radiators

Câu 5: The word "they" in the last paragraph refers to ____________.


A. harmful effects 


B. the tides 


C. scientists 


D. new ways

Câu 6: The advantage of harnessing the power of the tides and of sunlight to generate electricity is that they ____________.


A. do not pollute the environment   


B. are more reliable


C. are more adaptable


D. do not require attention

Câu 7: Which of the following power sources causes pollution by emitting harmful gases?


A. Sunlight 


B. Petrol  


C. Water


D. Wind

Câu 8: The best title for this passage could be ____________.


A. "Types of Power Plants”  


B. “Electricity: Harmful Effects on Our Life”


C. “How to Produce Electricity” 


D. “Why Electricity Is So Remarkable”

1800.6947free


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án câu 1 là: B

Giải chi tiết:

Tác giả đề cập đến các nguồn năng lượng như gió, hơi nước, xăng dầu ở đoạn đầu tiên để _______.

A. đề nghị rằng điện nên được thay đổi luân phiên với các nguồn năng lượng an toàn hơn

B. nhấn mạnh tính hữu dụng và khả năng ứng dụng của điện

C. ngụ ý rằng điện không phải là nguồn năng lượng hữu ích duy nhất

D. thảo luận về nguồn năng lượng nào có thể là một sự thay thế phù hợp cho điện

Thông tin: Beyond these simple and direct uses, those forms have not much adaptability.

Tạm dịch: Ngoài các cách sử dụng đơn giản và trực tiếp này, các dạng năng lượng kể trên không có nhiều khả năng ứng dụng.

Chọn B

Đáp án câu 2 là: C

Giải chi tiết:

Trước khi có điện, cái gì đôi khi đi qua các đường ống để sưởi ấm phòng?

A. Khí ga                 

B. Xăng dầu                 

C. Hơi nước                 

D. Gió nóng

Thông tin: Steam was the first invention that replaced wind power. It was used to drive engines and was passed through pipes and radiators to warm rooms.

Tạm dịch: Hơi nước là phát minh đầu tiên dùng thay thế cho năng lượng gió. Nó được sử dụng để điều khiển động cơ và được dẫn qua các đường ống và lò sưởi để sưởi ấm các căn phòng.

Chọn C

Đáp án câu 3 là: C

Giải chi tiết:

Tác giả có ý gì khi nói rằng điện linh hoạt?

A. Nó rẻ và dễ sử dụng.

B. Nó được sử dụng để điều khiển động cơ.

C. Nó có thể được điều chỉnh để sử dụng với các mục đích khác nhau.

D. Nó có thể được thực hiện một cách dễ dàng.

Thông tin: On the other hand, we make use of electricity in thousands of ways. From the powerful voltages that drive our electric trains to the tiny current needed to work a simple calculator, and from the huge electric magnet in steel works that can lift 10 tons to the tiny electric magnet in a doorbell, all are powered by electricity. An electric current can be made with equal ease to heat a huge mass of molten metal in a furnace, or to boil a jug for a cup of coffee.

Tạm dịch: Mặt khác, chúng ta lại sử dụng điện bằng hàng ngàn cách khác nhau. Từ việc dùng điện áp mạnh để điều khiển những đoàn tàu điện hiện đại đến dòng điện nhỏ chỉ để làm một con tính đơn giản, và từ dòng điện từ trường lớn trong các nhà máy thép có thể nâng đến 10 tấn tới dòng từ trường trong một chiếc chuông cửa, tất cả đều là năng lượng điện. Một dòng điện có thể dễ dàng làm nóng chảy một khối lượng kim loại lớn trong lò luyện hay chỉ đơn giản đun sôi lượng nước cho một tách cafe.

Chọn C

Đáp án câu 4 là: C

Giải chi tiết:

Máy sản xuất điện được gọi là gì?

A. Điện áp                                                             

B. Nam châm điện

C. Máy phát điện hoặc tua bin                                   

D. Ống dẫn và bộ tản nhiệt

Thông tin: To generate electricity, huge turbines or generators must be turned.

Tạm dịch: Để tạo ra điện, những tua-bin lớn hoặc máy phát điện phải được quay.

Chọn C

Đáp án câu 5 là: B

Giải chi tiết:

Từ “they” trong đoạn cuối thay thế cho từ _______.

A. tác hại                 

B. thủy triều                 

C. nhà khoa học                 

D. cách thức mới

Thông tin: They may harness the tides as they flow in and out of bays.

Tạm dịch: Họ sử dụng thủy triều khi chúng chảy vào và rút đi ở các con vịnh.

Chọn B

Đáp án câu 6 là: A

Giải chi tiết:

Ưu điểm của việc khai thác sức mạnh của thủy triều và ánh sáng mặt trời để tạo ra điện là chúng _________.

A. không gây ô nhiễm môi trường                        

B. có độ tin cậy cao

C. dễ thích nghi hơn                                               

D. không cần sự chú ý

Thông tin: Now scientists are examining new ways of creating electricity without harmful effects to the environment. They may harness the tides as  they flow in and out of bays. Most importantly, they hope to  trap sunlight more efficiently.

Tạm dịch: Ngày nay, các nhà khoa học đang nghiên cứu các cách tạo ra điện mới mà không tác động xấu đến môi trường. Họ sử dụng thủy triều khi chúng chảy vào và rút đi ở các con vịnh. Quan trọng hơn cả, các nhà khoa học hy vọng việc sử dụng ánh sáng mặt trời sẽ hiệu quả hơn.

Chọn A

Đáp án câu 7 là: B

Giải chi tiết:

Nguồn năng lượng nào sau đây gây ô nhiễm bằng cách thải khí độc hại?

A. Ánh sáng mặt trời

B. Xăng dầu                  

C. Nước                   

D. Gió

Thông tin: When this happens, electric cars will be viable and the world will rid itself of the toxic gases given off by trucks and cars that burn fossil fuels.

Tạm dịch: Khi điều đó xảy ra, ô tô điện sẽ khả thi và thế thời sẽ có thể loại bỏ lượng khí độc hại từ khói xe tải, ô tô đang tiêu tốn hết những nguồn nhiêu liệu hóa thạch.

Chọn B

Đáp án câu 8 là: D

Giải chi tiết:

Tiêu đề phù hợp nhất cho bài đọc là _______.

A. “Các loại nhà máy điện”

B. “Điện: Tác hại đến cuộc sống của chúng ta”

C. “Cách sản xuất điện”

D. “Tại sao điện lại quan trọng đến vậy”

Để tìm tiêu đề chính của bài đọc nên tìm hiểu các ý chính của từng đoạn:

Đoạn 1: Lịch sử các năng lượng được sử dụng qua cái thời kỳ

Đoạn 2: Các cách để sử dụng điện và hiệu quả của nó

Đoạn 3: Ngoài điện nguyên tử, điện được coi là một nguồn năng lượng linh hoạt

Đoạn 4: Cách để tạo ra điện và một ví dụ ở nước Úc

Đoạn 5: Rủi ro của điện hạt nhân

Đoạn 6: Cách tạo ra nguồn năng lượng điện mới mà không gây hại đến môi trường

Chọn D

Ý kiến của bạn