[LỜI GIẢI] Thunderstorms with their jagged bursts of lightning and roar - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Thunderstorms with their jagged bursts of lightning and roar

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questionsThunderstorms, with their jagged bursts of lightning and roaring thunder, are actually one of nature’s primary mechanisms for transferring heat from the surface of the earth into the atmosphere. A thunderstorm starts when low-lying pockets of warm air from the surface of the earth begin to rise. The pockets of warm air float upward through the air above that is both cooler and heavier. The rising pockets cool as their pressure decreases, and their latent heat is released above the condensation line through the formation of cumulus clouds.What will happen with these clouds depends on the temperature of the atmosphere. In winter, the air temperature differential between higher and lower altitudes is not extremely great, and the temperature of the rising air mass drops more slowly. During these colder months, the atmosphere, therefore, tends to remain rather stable. In summer, however, when there is a high accumulation of heat near the earth’s surface, in direct contrast to the considerably colder air higher up, the temperature differential between higher and lower altitudes is much more pronounced. As warm air rises in this type of environment, the temperature drops much more rapidly than it does in winter; when the temperature drops more than 4 degrees Fahrenheit per thousand feet of altitude, cumulus clouds aggregate into a single massive cumulonimbus cloud, or thunderhead.In isolation, a single thunderstorm is an impressive but fairly benign way for Mother Earth to defuse trapped heat from her surface; thunderstorms, however, can appear in concert, and the resulting show, while extremely impressive, can also prove extraordinarily destructive. When there is a large-scale collision between cold air and warm air masses during the summer months, a squall line, or series of thunderheads, may develop. It is common for a squall line to begin when an advancing cold front meets up with and forces itself under a layer of warm and moist air, creating a line of thunderstorms that races forward at speeds of approximately forty miles per hour. A squall line, which can be hundreds of miles long and can contain fifty distinct thunderheads, is a magnificent force of nature with incredible potential for destruction. Within the squall line, often near its southern end, can be found supercells, long-lived rotating storms of exceptional strength that serve as the source of tornadoes.

Câu 1: The topic of the passage is ________.


A. the development of thunderstorms and squall lines


B. the devastating effects of tornadoes


C. cumulus and cumulonimbus clouds


D. the power of tornadoes

Câu 2: The word “mechanisms” in paragraph 1 is most likely ________.


A. machines


B. motions     


C. methods   


D. materials

Câu 3: It can be inferred from the passage that, in summer, ________.


A. there is not a great temperature differential between higher and lower altitudes


B. the greater temperature differential between higher and lower altitudes makes thunderstorms more likely to occur


C. there is not much cold air higher up in the atmosphere


D. the temperature of rising air drops more slowly than it does in winter

Câu 4: The word “benign” in paragraph 3 is closest in meaning to ________.


A. harmless 


B. beneficial  


C. ferocious


D. spectacular

Câu 5: The expression “in concert” in paragraph 3 could best be replaced by ________.


A. as a chorus 


B. with other musicians  


C. as a cluster   


D. in a performance

Câu 6: The word “itself” in paragraph 3 refers to ________.


A. a large-scale collision   


B. a squall line


C. an advancing cold front   


D. a layer of warm and moist air

Câu 7: All of the following are mentioned in the passage about supercells EXCEPT that they ________.


A. are of short duration   


B. have circling winds


C. have extraordinary power 


D. can give birth to tornadoes

Câu 8: This reading would most probably be assigned in which of the following courses?


A. Geography  


B. Meteorology    


C. Marine Biology 


D. Chemistry

024.7300.7989
1800.6947free


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án câu 1 là: A

Giải chi tiết:

Giải thích:

Chủ đề của đoạn văn là ________.

A. sự phát triển của bão có sấm sét và dòng đối lưu

B. những ảnh hưởng tàn phá của lốc xoáy

C. mây tích và vũ tích

D. sức mạnh của lốc xoáy

Đáp án:A

Đáp án câu 2 là: C

Giải chi tiết:

Giải thích:

Từ “mechanisms” trong đoạn 1 có nhiều khả năng  là________.

A. máy móc

B. chuyển động

C. phương pháp

D. vật liệu

“mechanisms”: cơ chế, phương pháp

Thunderstorms, with their jagged bursts of lightning and roaring thunder, are actually one of nature’s primary mechanisms for transferring heat from the surface of the earth into the atmosphere.

Bão có sấm sét, với một loạt chớp và tiếng sấm ầm ầm, thực sự là một trong những cơ chế chính của thiên nhiên để truyền nhiệt từ bề mặt trái đất vào khí quyển.

Đáp án:C

Đáp án câu 3 là: B

Giải chi tiết:

Giải thích:

Có thể suy luận từ đoạn văn, vào mùa hè, ________.

A. không có sự khác biệt nhiệt độ lớn giữa cao độ cao và thấp hơn

B. sự chênh lệch nhiệt độ cao hơn giữa độ cao và thấp hơn làm cho cơn bão xảy ra nhiều hơn

C. không có nhiều không khí lạnh trong bầu khí quyển cao hơn

D. Nhiệt độ của không khí tăng giảm chậm hơn so với nhiệt độ trong mùa đông

Thông tin: In summer, however, when there is a high accumulation of heat near the earth’s surface, in direct contrast to the considerably colder air higher up, the temperature differential between higher and lower altitudes is much more pronounced. As warm air rises in this type of environment, the temperature drops much more rapidly than it does in winter

Đáp án:B

Đáp án câu 4 là: A

Giải chi tiết:

Giải thích:

Từ “benign” trong đoạn 3 có ý nghĩa gần nhất với ________.

A. vô hại

B. có lợi

C. hung dữ

D. ngoạn mục

“benign” = harmless: ôn hoà, lành tính, vô hại

In isolation, a single thunderstorm is an impressive but fairly benign way for Mother Earth to defuse trapped heat from her surface

Trong một sự cô lập, một cơn bão có sấm sét là một cách ấn tượng nhưng khá ôn hoà để Mẹ Trái đất giải toả nhiệt bị bẫy khỏi bề mặt của nó

Đáp án:A

Đáp án câu 5 là: C

Giải chi tiết:

Giải thích:

Cụm từ “in concert” ở đoạn 3 có thể được thay thế bằng ________.

A. như một điệp khúc

B. với các nhạc sĩ khác

C. như một cụm

D. trong một buổi biểu diễn

“in concert” = as a cluster

thunderstorms, however, can appear in concert, and the resulting show, while extremely impressive, can also prove extraordinarily destructive.

cơn bão có sấm sét có thể xuất hiện theo cụm, và kết quả, trong khi cực kỳ ấn tượng, cũng có thể tàn phá khác thường.

Đáp án:C

Đáp án câu 6 là: C

Giải chi tiết:

Giải thích:

Từ “itself” trong đoạn 3 đề cập đến ________.

A. sự va chạm quy mô lớn

B. một dòng đối lưu

C. một frông lạnh xảy đến trước

D. một lớp không khí ấm và ẩm

“itself” chính là “an advancing cold front”

It is common for a squall line to begin when an advancing cold front meets up with and forces itself under a layer of warm and moist air

Dòng đối lưu thường bắt đầu khi một frông lạnh xảy đến trước tình cờ và ép chính nó dưới một lớp không khí ấm áp và ẩm ướt

Đáp án:C

Đáp án câu 7 là: A

Giải chi tiết:

Giải thích:

Tất cả những điều sau đây được đề cập đến trong đoạn văn về các supercell trừ việc chúng ________

A. có thời gian ngắn

B. có chu kỳ gió

C. có năng lực phi thường

D. có thể sinh ra lốc xoáy

Thông tin: Within the squall line, often near its southern end, can be found supercells, long-lived rotating storms of exceptional strength that serve as the source of tornadoes.

Đáp án:A

Đáp án câu 8 là: B

Giải chi tiết:

Giải thích:

Bài đọc này có lẽ sẽ được phân loại trong trong lĩnh vực nào sau đây?

A. Địa lý

B. Khí tượng học

C. Sinh học biển

D. Hoá học

Đáp án:B

Ý kiến của bạn