[LỜI GIẢI] The weather is a national obsession in Britain perhaps becau - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

The weather is a national obsession in Britain perhaps becau

The weather is a national obsession in Britain perhaps becau

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 28 to 34.The weather is a national obsession in Britain, perhaps because it is so changeable. It's the national talking point, and most people watch at least one daily weather forecast. Most of the viewers imagine that the presenter does little more than arrive at the studio a few minutes before the broadcast, read the weather, and then go home. In fact, this image is far from the truth. The two-minute bulletin which we all rely on when we need to know tomorrow's weather is the result of a hard day's work by the presenter, who is actually a highly-qualified meteorologist.Every morning, after a weather forecaster arrives at the TV studios, his/her first task of the day is to collect the latest data from the National Meteorological Office. The information is very detailed and includes predictions, satellite and radar pictures, as well as more technical data. After gathering all the relevant material from this office, the forecaster has to translate the scientific terminology and maps into images and words which viewers can easily understand. The final broadcast is then carefully planned. The presenter decides what to say and in what order to say it. Next a “story board” is drawn up which lays out the script word for word.   The time allocated for each broadcast can also alter. This is because the weather report is screened after the news, which can vary in length. The weather forecaster doesn't always know how much time is available, which means that he/she has to be thoroughly prepared so that the material can be adapted to the time available.  What makes weather forecasting more complicated is that it has to be a live broadcast and cannot be pre-recorded. Live shows are very nerve-racking for the presenter because almost anything can go wrong. Perhaps the most worrying aspect for every weather forecaster is getting the following day's predictions wrong. Unfortunately for them, this is not an unusual occurrence; the weather is not always possible to predict accurately.These days, a weather forecaster's job is even more complicated because they are relied upon to predict other environmental conditions. For example, in the summer the weather forecast has to include the pollen count for hay fever sufferers. Some also include reports on ultraviolet radiation intensity to help people avoid sunburn. The job of a weather forecaster is certainly far more sophisticated than just pointing at a map and describing weather conditions. It's a job for professionals who can cope with stressful and challenging conditions.

Câu 1: The passage is mainly about ______.


A. weather forecast in England


B. a weather forecaster’s job


C. the most widely watched TV programme
 


D. the competition between weather forecast and other TV programmes

Câu 2: The word “bulletin” in paragraph 2 is closest in meaning to ______.


A. show         


B. advertisement      


C. report           


D. forecast

Câu 3: In Britain, people's attitude to the weather _____.


A. is a national problem                           


B. depends on the prediction being for a sunny or rainy day


C. is quite neglectful               


D. makes it a top discussion topic

Câu 4: What does the word “this” in paragraph 5 refer to?


A. the weather forecaster's worry                     


B. the complication of a live broadcast


C. giving a forecast that doesn't come true           


D. an accurate prediction

Câu 5: Creating a weather report is complex because _____.


A. the information includes unreliable predictions 


B. radar pictures are technical


C. maps have to be drawn                


D. a lot of data has to be interpreted

Câu 6: Weather forecasters have to know the material well because _____.


A. the forecast may be incorporated into the news broadcast


B. they sometimes need to change it to meet the time limitation


C. the broadcast is pre-recorded


D. they don’t make the bulletins by themselves

Câu 7: What can be inferred from the passage?


A. British people are concerned with weather because it affects their economy.


B. Weather forecasting is among demanding jobs.


C. TV reporters need to learn by heart what to say.


D. To become a weather forecaster, you must graduate from a prestigious university.


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án câu 1 là: B

Giải chi tiết:

Tạm dịch: Đoạn văn chủ yếu nói về _____.

A. dự báo thời tiết ở nước Anh

B. công việc dự báo thời tiết

C. chương trình truyền hình được xem nhiều nhất

D. sự cạnh tranh giữa dự báo thời tiết và các chương trình truyền hình khác

Thông tin: Most of the viewers imagine that the presenter does little more than arrive at the studio a few minutes before the broadcast, read the weather, and then go home.

The job of a weather forecaster is certainly far more sophisticated than just pointing at a map and describing weather conditions. It's a job for professionals who can cope with stressful and challenging conditions. 

Đáp án: B

Đáp án câu 2 là: C

Giải chi tiết:

Tạm dịch: bulletin (n): bản tin

A. show (n): chương trình giải trí

B. advertisement (n): quảng cáo

C. report (n): thông báo, tin tức

D. forecast (n): dự báo

=> report = bulletin

Đáp án: C

Đáp án câu 3 là: D

Giải chi tiết:

Tạm dịch: Ở Anh, thái độ của mọi người đối với thời tiết _____.

A. là một vấn đề quốc gia

B. phụ thuộc vào dự đoán cho một ngày nắng hoặc mưa

C. khá hờ hững

D. làm cho nó trở thành chủ đề thảo luận hàng đầu

Thông tin: It's the national talking point, and most people watch at least one daily weather forecast.

Đáp án: D

Đáp án câu 4 là: C

Giải chi tiết:

Tạm dịch: Từ “this” ở đoạn thứ 5 chỉ điều gì?

A. sự lo lắng của người dự báo thời tiết

B. sự phức tạp của chương trình phát sóng trực tiếp

C. đưa ra một dự báo mà không trở thành sự thật

D. một dự đoán chính xác

Thông tin: Perhaps the most worrying aspect for every weather forecaster is getting the following day's predictions wrong. Unfortunately for them, this is not an unusual occurrence; the weather is not always possible to predict accurately.

Đáp án: C

Đáp án câu 5 là: D

Giải chi tiết:

Tạm dịch: Tạo ra một bản tin thời tiết phức tạp vì _____.

A. thông tin bao gồm các dự đoán không đáng tin cậy

B. hình ảnh radar là kỹ thuật

C. bản đồ phải được vẽ

D. rất nhiều dữ liệu phải được giải thích

Thông tin: The rapid growth in single-parent households, for instance, also represents a substantial change in the traditional nuclear family.

Đáp án: D

Đáp án câu 6 là: B

Giải chi tiết:

Tạm dịch: Người dự báo thời tiết phải chuẩn bị tư liệu tốt vì _____.

A. dự báo có thể được kết hợp vào việc phát sóng tin tức

B. đôi khi họ cần phải thay đổi nó để đáp ứng các giới hạn về thời gian

C. buổi phát sóng được ghi âm trước

D. họ không tự làm bản tin

Thông tin: The weather forecaster doesn't always know how much time is available, which means that he/she has to be thoroughly prepared so that the material can be adapted to the time available.

Đáp án: B

Đáp án câu 7 là: B

Giải chi tiết:

Tạm dịch: Có thể suy ra điều gì từ đoạn văn trên?

A. Người Anh đang quan tâm đến thời tiết vì nó ảnh hưởng đến nền kinh tế của họ.

B. Dự báo thời tiết là một trong những công việc đòi hỏi cao.

C. Các phóng viên truyền hình cần phải học thuộc những điều cần nói.

D. Để trở thành một người dự báo thời tiết, bạn phải tốt nghiệp từ một trường đại học uy tín.

Thông tin: It's a job for professionals who can cope with stressful and challenging conditions.

Đáp án: B

Ý kiến của bạn