[LỜI GIẢI] The ocean bottom - a region nearly 25 times greater than the - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

The ocean bottom - a region nearly 25 times greater than the

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questionsThe ocean bottom - a region nearly 2.5 times greater than the total land area of the Earth - is a vast frontier that even today is largely unexplored and uncharted. Until about a century ago, the deep-ocean floor was completely inaccessible, hidden beneath waters averaging over 3,600 meters deep. Totally without light and subjected to intense pressures hundreds of times greater than at the Earth's surface, the deep-ocean bottom is a hostile environment to humans, in some ways as forbidding and remote as the void of outer space. Although researchers have taken samples of deep-ocean rocks and sediments for over a century, the first detailed global investigation of the ocean bottom did not actually start until 1968, with the beginning of the National Science Foundation's Deep Sea Drilling Project (DSDP).Using techniques first developed for the offshore oil and gas industry, the DSDP's drill ship, the Glomar Challenger, was able to maintain a steady position on the ocean's surface and drill in very deep waters, extracting samples of sediments and rock from the ocean floor. The Glomar Challenger completed 96 voyages in a 15-year research program that ended in November 1983. During this time, the vessel logged 600,000 kilometers and took almost 20,000 core samples of seabed sediments and rocks at 624 drilling sites around the world. The Glomar Challenger's core samples have allowed geologists to reconstruct what the planet looked like hundred of millions of years ago and to calculate what it will probably look like millions of years in the future. Today, largely on the strength of evidence gathered during the Glomar Challenger's voyages, nearly all earth scientists agree on the theories of plate tectonics and continental drift that explain many of the geological processes that shape the Earth. The cores of sediment drilled by the Glomar Challenger have also yielded information critical to understanding the world's past climates. Deep-ocean sediments provide a climatic record stretching back hundreds of millions of years, because they are largely isolated from the mechanical erosion and the intense chemical and biological activity that rapidly destroy much land-based evidence of past climates. This record has already provided insights into the patterns and causes of past climatic change - information that may be used to predict future climates.

Câu 1: The word "they" in paragraph 4 refers to


A. climates      


B. sediments  


C. cores        


D. years

Câu 2: The word "strength" in paragraph 3 is closest in meaning to 


A. endurance 


B. purpose     


C. basis           


D. discovery

Câu 3: The word "extracting" in paragraph 2 is closest in meaning to 


A. removing      


B. breaking   


C. locating   


D. analyzing

Câu 4: The word "inaccessible" in paragraph 1 is closest in meaning to


A. unreachable   


B. unsafe     


C. unusable 


D. unrecognizable

Câu 5: Which of the following is NOT mentioned in the passage as being a result of the Deep Sea Drilling Project?


A. Geologists were able to determine the Earth's appearance hundreds of millions of years ago.


B. Two geological theories became more widely accepted by scientists.


C. Geologists observed forms of marine life never before seen.


D. Information was revealed about the Earth's past climatic changes

Câu 6: Which of the following is TRUE of the Glomar Challenger?


A. It is a type of submarine.    


B. It is an ongoing project.


C. It has gone on over 100 voyages.      


D. It made its first DSDP voyage in 1968.

Câu 7: What is the main topic of the passage?


A. The Earth's climate millions of years ago


B. The first detailed study of the bottom of the ocean


C. Geologists' predictions for the future environment of the Earth


D. Marine life deep in the ocean

Câu 8: The Deep Sea Drilling Project was significant because it was


A. an attempt to find new sources of oil and gas


B. the first extensive exploration of the ocean bottom


C. composed of geologists from all over the world


D. funded entirely by the gas and oil industry

024.7300.7989
1800.6947free


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án câu 1 là: B

Giải chi tiết:

Từ "they" trong đoạn 4 đề cập đến

A. khí hậu

B. trầm tích

C. lõi

D. năm

"they" đề cập đến “sediments”: Deep-ocean sediments provide a climatic record stretching back hundreds of millions of years, because they are largely isolated from the mechanical erosion and the intense chemical and biological activity…

Đáp án:B

Đáp án câu 2 là: C

Giải chi tiết:

Giải thích:

Từ "strength" trong đoạn 3 gần nhất có nghĩa là

A. độ bền

B. mục đích

C. cơ sở

D. khám phá

"strength" ~ “basis”: cơ sở

Today, largely on the strength of evidence gathered during the Glomar Challenger's voyages, nearly all earth scientists agree on the theories of plate tectonics and continental drift that explain many of the geological processes that shape the Earth.

(Ngày nay, chủ yếu dựa trên cơ sở các bằng chứng thu thập được trong chuyến đi của Glomar Challenger, gần như tất cả các nhà khoa học trái đất đều đồng ý về các lý thuyết về kiến tạo địa tầng và trôi dạt lục địa giải thích nhiều quá trình địa chất hình thành trái đất.)

Đáp án:C

Đáp án câu 3 là: A

Giải chi tiết:

Giải thích:

Từ "extracting" trong đoạn 2 gần nhất có nghĩa là

A. lấy ra

B. phá vỡ

C. định vị

D. phân tích

"extracting" = removing: lấy ra

the Glomar Challenger, was able to maintain a steady position on the ocean's surface and drill in very deep waters, extracting samples of sediments and rock from the ocean floor.

(Glomar Challenger, có thể duy trì vị trí ổn định trên bề mặt đại dương và khoan trong vùng nước sâu, lấy mẫu trầm tích và đá từ đáy đại dương.)

Đáp án:A

Đáp án câu 4 là: A

Giải chi tiết:

Giải thích:

Từ "inaccessible" trong đoạn 1 gần nhất có nghĩa là

A. không thể với tới

B. không an toàn

C. không sử dụng được

D. không thể nhận ra

"inaccessible" = unreachable: không thể với tới, tiếp cận

Until about a century ago, the deep-ocean floor was completely inaccessible, hidden beneath waters averaging over 3,600 meters deep.

(Cho đến khoảng một thế kỷ trước, đáy đại dương sâu thẳm là hoàn toàn không thể tiếp cận, ẩn dưới các vùng nước trung bình sâu 3.600 mét.)

Đáp án:A

Đáp án câu 5 là: C

Giải chi tiết:

Giải thích:

Điều nào sau đây KHÔNG được đề cập trong đoạn văn như là kết quả của Dự án khoan biển sâu?

A. Các nhà địa chất đã có thể xác định bề ngoài của Trái đất hàng trăm triệu năm trước.

B. Hai lý thuyết địa chất trở nên được chấp nhận rộng rãi hơn bởi các nhà khoa học.

C. Các nhà địa chất quan sát các dạng sinh vật biển chưa từng thấy trước đây.

D. Thông tin đã được tiết lộ về những thay đổi khí hậu trong quá khứ của Trái Đất.

Thông tin:

- The Glomar Challenger's core samples have allowed geologists to reconstruct what the planet looked like hundred of millions of years ago

- nearly all earth scientists agree on the theories of plate tectonics and continental drift that explain many of the geological processes that shape the Earth.

- Deep-ocean sediments provide a climatic record stretching back hundreds of millions of years, because they are largely isolated from the mechanical erosion and the intense chemical and biological activity that rapidly destroy much land-based evidence of past climates.

Chỉ có đáp án C là không được đề cập

Đáp án:C

Đáp án câu 6 là: D

Giải chi tiết:

Giải thích:

Điều nào sau đây là ĐÚNG về Glomar Challenger?

A. Nó là một loại tàu ngầm.

B. Đó là một dự án đang diễn ra.

C. Nó đã đi trên hơn 100 chuyến đi.

D. Nó thực hiện chuyến đi DSDP đầu tiên vào năm 1968.

Thông tin: The Glomar Challenger completed 96 voyages in a 15-year research program that ended in November 1983.

Kết thúc năm 1983 và kéo dài 15 năm, vậy năm bắt đầu là 1968

Đáp án:D

Đáp án câu 7 là: B

Giải chi tiết:

Giải thích:

Chủ đề chính của đoạn văn là gì?

A. Khí hậu của trái đất hàng triệu năm trước

B. Nghiên cứu chi tiết đầu tiên ở đáy đại dương

C. Dự đoán của các nhà địa chất cho môi trường tương lai của Trái đất

D. Đời sống biển sâu trong đại dương

Đáp án:B

Đáp án câu 8 là: B

Giải chi tiết:

Giải thích:

Dự án khoan biển sâu rất quan trọng vì nó

A. là một nỗ lực để tìm nguồn dầu khí mới

B. là cuộc thăm dò mở rộng đầu tiên của đáy đại dương

C. bao gồm các nhà địa chất từ khắp nơi trên thế giới

D. được tài trợ hoàn toàn bởi ngành công nghiệp dầu khí

Thông tin: the first detailed global investigation of the ocean bottom did not actually start until 1968, with the beginning of the National Science Foundation's Deep Sea Drilling Project (DSDP)

Đáp án:B

Ý kiến của bạn