[LỜI GIẢI] It's often said that we learn things at the wrong time Unive - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

It's often said that we learn things at the wrong time Unive

It's often said that we learn things at the wrong time Unive

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 30 to 34.It's often said that we learn things at the wrong time. University students frequently do the minimum of work because they're crazy about a good social life instead. Children often scream before their piano practice because it's so boring. They have to be given gold stars and medals to be persuaded to swim, or have to be bribed to take exams. But the story is different when you're older.Over the years, I've done my share of adult learning. At 30, I went to a college and did courses in History and English. It was an amazing experience. For starters, I was paying, so there was no reason to be late — I was the one frowning and drumming my fingers if the tutor was late, not the other way round. Indeed, if I could persuade him to linger for an extra five minutes, it was a bonus, not a nuisance. I wasn't frightened to ask questions, and homework was a pleasure not a pain. When I passed an exam, I had passed it for me and me alone, not for my parents or my teachers. The satisfaction I got was entirely personal.Some people fear going back to school because they worry that their brains have got rusty. But the joy is that, although some parts have rusted up, your brain has learnt all kinds of other things since you were young. It has learnt to think independently and flexibly and is much better at relating one thing to another. What you lose in the rust department, you gain in the maturity department.In some ways, age is a positive plus. For instance, when you're older, you get less frustrated. Experience has told you that, if you're calm and simply do something carefully again and again, eventually you'll get the hang of it. The confidence you have in other areas — from being able to drive a car, perhaps — means that if you can't, say, build a chair instantly, you don't, like a child, want to destroy your first pathetic attempts. Maturity tells you that you will, with application, eventually get there.I hated piano lessons at school, but I was good at music. And coming back to it, with a teacher who could explain why certain exercises were useful and with musical concepts that, at the age of ten, I could never grasp, was magical. Initially, I did feel a bit strange, thumping out a piece that I'd played for my school exams, with just as little comprehension of what the composer intended as I'd had all those years before. But soon, complex emotions that I never knew poured out from my fingers, and suddenly I could understand why practice makes perfect.

Câu 1: It is implied in paragraph 1 that _______.


A. parents should encourage young learners to study more


B. young learners are usually lazy in their class


C. young learners often lack a good motivation for learning


D. teachers should give young learners less homework

Câu 2: While doing some adult learning courses at a college, the writer was surprised _________.


A. to get on better with the tutor


B. to feel learning more enjoyable


C. to have more time to learn


D. to be able to learn more quickly

Câu 3: The phrase "get there" in paragraph 4 is closest in meaning to _________.


A. arrive at an intended place with difficulty


B. achieve your aim with hard work


C. have the things you have long desired


D. receive a school or college degree

Câu 4: The word "It" in paragraph 3 refers to ________.


A. The brain      


B. The joy        


C. A thing      


D.    The school

Câu 5: What is the writer's main purpose in the passage?


A. To encourage adult learning.


B. To describe adult learning methods.


C. To show how fast adult learning is.


D. To explain reasons for learning.


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án câu 1 là: C

Giải chi tiết:

Đoạn 1 ngụ ý rằng _______.

A. cha mẹ nên khuyến khích trẻ em học nhiều hơn

B. trẻ em thường lười biếng trong lớp

C. trẻ em thường thiếu động lực tốt để học tập

D. giáo viên nên cho trẻ em ít bài tập về nhà hơn

Thông tin: Children often scream before their piano practice because it’s so boring. They have to be given gold stars and medals to be persuaded to swim, or have to be bribed to take exams.

Tạm dịch: Trẻ con thường khóc thét trước buổi tập đàn piano vì buổi học quá nhàm chán. Phải trao huy chương vàng hoặc bạc mới thuyết phục được chúng đi bơi, hoặc hối lộ cho chúng thì chúng mới đi thi. 

Chọn C

Đáp án câu 2 là: B

Giải chi tiết:

Trong khi đang tham gia một số khóa học của người lớn tại một trường đại học, nhà văn đã rất ngạc nhiên  _______.

A. hòa thuận hơn với giảng viên

B. cảm thấy việc học thích thú hơn

C. có nhiều thời gian học hơn

D. có thể học nhanh hơn

Thông tin: Indeed, if I could persuade him to linger for an extra five minutes, it was a bonus, not a nuisance.

Tạm dịch: Thật ra, nếu tôi có thể thuyết phục giảng viên nán lại cho thêm một năm phút, nó là một phần thưởng, không phải là một mối phiền toái.

Chọn B

Đáp án câu 3 là: B

Giải chi tiết:

get there: đạt được mục đích, hoàn thành công việc

A. đến một nơi đã dự định với khó khăn

B. đạt được mục tiêu bằng cách làm việc chăm chỉ

C. có những điều bạn đã mong muốn từ lâu

D. nhận được bằng trung học hoặc đại học

Thông tin: The confidence you have in other areas – from being able to drive a car, perhaps – means that if you can’t, say, build a chair instantly, you don’t, like a child, want to destroy your first pathetic attempts. Maturity tells you that you will, with application, eventually get there.

Tạm dịch: Sự tự tin bạn có trong các lĩnh vực khác – có lẽ từ việc có thể lái xe một chiếc xe - có nghĩa là nếu bạn không thể, nói rằng, xây dựng một chiếc ghế ngay lập tức, bạn không muốn phá huỷ nỗ lực thảm hại đầu tiên của bạn giống như một đứa trẻ. Sự trưởng thành nói với bạn rằng bạn sẽ, với sự chăm chỉ, cuối cùng bạn sẽ đạt được điều đó.

Chọn B

Đáp án câu 4 là: A

Giải chi tiết:

Từ “It” ở đoạn 3 ám chỉ _______.

A. Bộ não

B. Niềm vui

C. Một thứ

D. Trường học

Thông tin: But the joy is that, although some parts have rusted up, your brain has learnt all kinds of other things since you were young. It has learnt to think independently and flexibly and is much better at relating one thing to another. What you lose in the rust department, you gain in the maturity department.

Tạm dịch: Nhưng niềm vui là, mặc dù một số phần đã bị mai một, bộ não của bạn đã học được tất cả các thứ khác từ khi bạn còn trẻ. Nó đã học cách suy nghĩ độc lập và linh hoạt và tốt hơn nhiều khi liên kết điều này với điều khác. Những gì bạn mất ở phần bị mai một, bạn sẽ lấy được ở phần trưởng thành.

Chọn A

Đáp án câu 5 là: A

Giải chi tiết:

Mục đích chính của tác giả khi viết đoạn văn này là gì?

A. Để khuyến khích người lớn học tập.

B. Để mô tả phương pháp học tập của người lớn.

C. Để cho thấy người lớn học nhanh như thế nào

D. Để giải thích lý do học tập

Thông qua đoạn văn: Tác giả chia sẻ kinh nghiệm và thái độ học tập của mình khi đã trưởng thành (ở đoạn 2), nêu những ưu điểm của việc học khi trưởng thành (ở đoạn 3, 4) và chia sẻ những điều đã khám phá mà lúc còn trẻ tác giả không phát hiện ra (ở đoạn 5)

=> Mục đích là khuyến khích người lớn học tập.

Chọn A

Ý kiến của bạn