Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 40. If parents bring up a child with the sole aim of turning the child into a genius, they will cause a disaster. According to several leading educational psychologists, this is one of the biggest mistakes which ambitious parents make. Generally, the child will be only too aware of what his parents expect, and will fail. Unrealistic parental expectations can cause great damage to children.However, if parents are not too unrealistic about what they expect their children to do, but are ambitious in a sensible way, the child may succeed in doing very well – especially if the parents are very supportive of their child. Michael Collins is very lucky. He is crazy about music, and his parents help him a lot by taking him to concerts and arranging private piano and violin lessons for him. They even drive him 50 kilometers twice a week for violin lessons. Michael’s mother knows very little about music, but his father plays the trumpet in a large orchestra. However, he never makes Michael enter music competitions if he is unwilling. Winston Smith, Michael’s friend, however, is not so lucky. Both his parents are successful musicians, and they set too high a standard for Winston. They want their son to be as successful as they are and so they enter him for every piano competition held. They are very unhappy when he does not win. Winston is always afraid that he will disappoint his parents and now he always seems quiet and unhappy.
Câu 1: One of the serious mistakes parents can make is to _____.
A. push their child into trying too much
B. help their child to become a genius
C. make their child become a musician
D. neglect their child’s education
Câu 2: Michael Collins is fortunate in that ______.
A. his father is a musician
B. his parents are quite rich
C. his mother knows little about music
D. his parents help him in a sensible way
Câu 3: The phrase "crazy about" in the passage mostly means ______.
A. "surprised at"
B. "extremely interested in"
C. "completely unaware of"
D. "confused about"
Câu 4: The word “They” in the second paragraph refers to ______.
A. competitions
B. concerts
C. Michael’s parents
D. Michael’s lessons
Câu 5: The two examples given in the passage illustrate the principle that _______.
A. successful parents always have intelligent children
B. successful parents often have unsuccessful children
C. parents should let the child develop in the way he wants
D. parents should spend more money on the child’s education
Giải chi tiết:
Giải thích:
Một trong số những sai lầm nghiêm trọng mà cha mẹ có thể mắc phải là _______.
A. buộc con của họ cố gắng quá nhiều
B. giúp con của họ trở thành thiên tài
C. khiến con của họ trở thành nhạc sĩ
D. phớt lờ sự giáo dục của đứa trẻ
Thông tin: If parents bring up a child with the sole aim of turning the child into a genius, they will cause a disaster. According to several leading educational psychologists, this is one of the biggest mistakes which ambitious parents make. Generally, the child will be only too aware of what his parents expect, and will fail. Unrealistic parental expectations can cause great damage to children.
Đáp án:A
Đáp án câu 2 là: DGiải chi tiết:
Giải thích:
Michael Collins may mắn chỗ là _______.
A. cha cậu ấy là nhạc sĩ
B. cha mẹ cậu ấy rất giàu
C. mẹ cậu ấy biết ít về âm nhạc
D. cha mẹ giúp cậu ấy một cách khôn ngoan
Thông tin: Michael Collins is very lucky. He is crazy about music, and his parents help him a lot by taking him to concerts and arranging private piano and violin lessons for him. They even drive him 50 kilometers twice a week for violin lessons.
Đáp án:D
Đáp án câu 3 là: BGiải chi tiết:
Giải thích:
crazy about: cuồng, cực kỳ thích thú, say mê
A. ngạc nhiên, ngỡ ngàng
C. hoàn toàn không ý thức về
B. cực kỳ thích thú
D. bối rối/ lộn xộn
Đáp án:B
Đáp án câu 4 là: CGiải chi tiết:
Giải thích:
Từ “they” ở đoạn thứ 2 ám chỉ đến ...
A. những cuộc thi
B. buổi hòa nhạc
C. cha mẹ của Michael
D. những khóa học của Michael
Thông tin: He is crazy about music, and his parents help him a lot by taking him to concerts and arranging private piano and violin lessons for him. They even drive him 50 kilometers twice a week for violin lessons.
Đáp án:C
Đáp án câu 5 là: CGiải chi tiết:
Giải thích:
Hai ví dụ được đưa ra trong bài văn minh họa nguyên tắc rằng _______.
A. cha mẹ thành công luôn luôn có những đứa con thông minh
B. cha mẹ thành công thường có những đứa con không thành công
C. cha mẹ nên để trẻ phát triển theo cách mà chúng muốn
D. cha mẹ nên chi tiêu nhiều tiền hơn vào sự giáo dục của trẻ
Thông tin: Michael Collins is very lucky. He is crazy about music, and his parents help him a lot by taking him to concerts and arranging private piano and violin lessons for him. They even drive him 50 kilometers twice a week for violin lessons. Michael’s mother knows very little about music, but his father plays the trumpet in a large orchestra. However, he never makes Michael enter music competitions if he is unwilling. Winston Smith, Michael’s friend, however, is not so lucky. Both his parents are successful musicians, and they set too high a standard for Winston. They want their son to be as successful as they are and so they enter him for every piano competition held. They are very unhappy when he does not win.
Đáp án:C
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.