Read the passage and do the task below. Education is not an end, but a means to an end. In other words, we do not educate children only for the purpose of educating them. Our purpose is to fit them for life. In some modern countries it has , for some time, been fashionable to think that by free education for all – whether rich or poor, clever or stupid – one can solve all the problems of society and build a perfect nation. But we can already see that free education for all is not enough’ we find in a such countries a large number of people with university degree; they refuse to do what they thing “low” work; and, in fact, work with hands is thought to be dirty and shameful in such countries. But we have only to think a moment to understand that the work of a completely uneducated farmer is far more important than that of a professor; we can live without education, but we die if we have no food. If no one cleaned our streets and took the rubbish away from our house, we should get terrible diseases in your towns. In fact, when we say that all of us must be educated to fit us for life, it means that we must be educated in such a way that, firstly, each of us can do whatever work suited to our brains and ability and, secondly, that we can realize that all jobs are necessary to society, and that is very bad to be ashamed of one’s work. Only such a type of education can be considered valuable to society.
Câu 1: The writer of the passage thinks that………………………
A. education can settle most of the world’s problems.
B. free education for all probably leads to a perfect world.
C. free education won’t help to solve social problems.
D. all the social problems can’t be solved by education.
Câu 2: The writer wants to prove that …………….
A. our society needs all kinds of jobs.
B. our society needs free education for all.
C. a farmer is more important than a professor.
D. people with high education refuse to do what they thing “low” work.
Câu 3: According to the passage ………………….
A. work with hands is dirty and shameful.
B. work with hands is low work.
C. work with hands is the most important.
D. we can’t regard work with hands as low work.
Câu 4: The purpose of education is …………………..
A. to choose a system of education
B. to prepare children mainly for their future work
C. to let everyone receive education fit for him
D. to build a perfect world
Câu 5: The passage tells us about ………………….of education.
A. the means
B. the system
C. the value
D. the type
Giải chi tiết:
Giải thích:
Tác giả bài viết nghĩ rằng ...........
A. giáo dục có thể giải quyết hầu như các vấn đề của thế giới
B. giáo dục miễn phí cho tất cả mọi người có thể dẫn đến một thế giới hoàn hảo
C. giáo dục miễn phí sẽ không giúp giải quyết các vấn đề xã hội
D. tất cả các vấn đề không thể được giải quyết bằng giáo dục.
Thông tin: In some modern countries it has , for some time, been fashionable to think that by free education for all – whether rich or poor, clever or stupid – one can solve all the problems of society and build a perfect nation. But we can already see that free education for all is not enough.
Đáp án:C
Đáp án câu2 là: AGiải chi tiết:
Giải thích:
Tác giả muốn chứng tỏ rằng ...........
A. xã hội của chúng ta cần tất cả các công việc.
B. xã hội của chúng ta cần giáo dục miễn phí cho tất cả mọi người.
C. một người nông dân quan trọng hơn một giáo sư.
D. người có giáo dục cao từ chối làm cái mà họ xem là công việc “hèn kém”.
Thông tin: But we have only to think a moment to understand that the work of a completely uneducated farmer is far more important than that of a professor; we can live without education, but we die if we have no food. If no one cleaned our streets and took the rubbish away from our house, we should get terrible diseases in your towns.
Đáp án:A
Đáp án câu3 là: DGiải chi tiết:
Giải thích:
Theo như đoạn văn ............
A. công việc chân tay thì bẩn thỉu và đáng xấu hổ
B. công việc chân tay là công việc hèn kém
C. công việc chân tay là quan trọng nhất
D. chúng ta không thể xem công việc chân tay là công việc hèn kém
Thông tin: ..... they refuse to do what they thing “low” work; and, in fact, work with hands is thought to be dirty and shameful in such countries. But we have only to think a moment to understand that the work of a completely uneducated farmer is far more important than that of a professor; we can live without education, but we die if we have no food. If no one cleaned our streets and took the rubbish away from our house, we should get terrible diseases in your towns.
Đáp án:D
Đáp án câu4 là: BGiải chi tiết:
Giải thích:
Mục đích của giáo dục là ..............
A. để chọn hệ thống giáo dục
B. chủ yếu để chuẩn bị cho trẻ về công việc trong tương lai
C. để mọi người nhận được sự giáo dục phù hợp
D. để xây dựng thế giới hoàn hảo
Thông tin: In fact, when we say that all of us must be educated to fit us for life, it means that we must be educated in such a way that, firstly, each of us can do whatever work suited to our brains and ability and, secondly, that we can realize that all jobs are necessary to society, and that is very bad to be ashamed of one’s work. Only such a type of education can be considered valuable to society.
Đáp án:B
Đáp án câu5 là: CGiải chi tiết:
Giải thích:
Đoạn văn nói cho chúng ta về ............ của giáo dục
A. phương tiện, phương thức
B. hệ thống
C. giá trị
D. loại, cách
Thông tin: In fact, when we say that all of us must be educated to fit us for life, it means that we must be educated in such a way that, firstly, each of us can do whatever work suited to our brains and ability and, secondly, that we can realize that all jobs are necessary to society, and that is very bad to be ashamed of one’s work. Only such a type of education can be considered valuable to society.
Đáp án:C
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.