Read the following passage and mark the letter A, B, C ,or D on your answer sheet to indicate the correct answer for each of the questions.Coincident with concerns about the accelerating loss of species and habitats has been a growing appreciation of the importance of biological diversity, the number of species in a particular ecosystem, to the health of the Earth and human well-being. Much has been written about the diversity of terrestrial organisms, particularly the exceptionally rich life associated with tropical rain-forest habitats. Relatively little has been said, however, about diversity of life in the sea even though coral reef systems are comparable to rain forests in terms of richness of life.An alien exploring Earth would probably give priority to the planet's dominant, most- distinctive feature - the ocean. Humans have a bias toward land that sometimes gets in the way of truly examining global issues. Seen from far away, it is easy to realize that landmasses occupy only one-third of the Earth's surface. Given that two- thirds of the Earth's surface is water and that marine life lives at all levels of the ocean, the total three- dimensional living space of the ocean is perhaps 100 times greater than that of land and contains more than 90 percent of all life on Earth even though the ocean has fewer distinct species.The fact that half of the known species are thought to inhabit the world's rain forests does not seem surprising, considering the huge numbers of insects that comprise the bulk of the species. One scientist found many different species of ants in just one tree from a rain forest. While every species is different from every other species, their genetic makeup constrains them to be insects and to share similar characteristics with 750,000 species of insects. If basic, broad categories such as phyla and classes are given more emphasis than differentiating between species, then the greatest diversity of life is unquestionably the sea. Nearly every major type of plant and animal has some representation there.To appreciate fully the diversity and abundance of life in the sea, it helps to think small. Every spoonful of ocean water contains life, on the order of 100 to 100,000 bacterial cells plus assorted microscopic plants and animals, including larvae of organisms ranging from sponges and corals to starfish and clams and much more.
Câu 1: What is the main point of the passage?
A. A. Humans are destroying thousands of species.
B. B. There are thousands of insect species.
C. C. The sea is even richer in life than the rainforests.
D. D. Coral reefs are similar to rainforests.
Câu 2: Why does the author compare rain forests and coral reefs in paragraph 1?
A. A. They are approximately the same size.
B. B. They share many similar species.
C. C. Most of their inhabitants require water.
D. D. Both have many different forms of life.
Câu 3: The word "bias" in paragraph 2 is closest in meaning to .
A. A. concern
B. B. disadvantage
C. C. attitude
D. D. prejudice
Câu 4: Which of the following is true about the ocean according to the passage?
A. A. It’s 100 times greater than land.
B. B. It contains more species than land.
C. C. It contains a vast majority of life on Earth.
D. D. It occupies on-third of the Earth’s surface.
Câu 5: The passage suggests that most rain forest species are .
A. A. insects
B. B. bacteria
C. C. mammals
D. D. birds
Câu 6: The word "there" in paragraph 3 refers to .
A. A. the sea
B. B. the rainforests
C. C. a tree
D. D. the Earth's surface
Câu 7: The author argues that there is more diversity of life in the sea than in the rain forests because .
A. A. more phyla and classes of life are represented in the sea
B. B. there are too many insects to make meaningful distinctions
C. C. many insect species are too small to divide into categories
D. D. marine life-forms reproduce at a faster rate
Câu 8: Which of the following is NOT mentioned as an example of microscopic sea life?
A. A. Sponges
B. B. Coral
C. C. Starfish
D. D. Shrimp
024.7300.7989
1800.6947
Giải chi tiết:
Giải thích:
Điểm chính của bài văn là gì?
A. Con người đang phá hủy hàng ngàn loài sinh vật.
B. Có hàng ngàn loài côn trùng.
C. Biển thậm chí giàu có về sinh vật hơn rừng mưa nhiệt đới
D. Rặng san hô thì giống như rừng mưa nhiệt đới.
Thông tin : If basic, broad categories such as phyla and classes are given more emphasis than differentiating between species, then the greatest diversity of life is unquestionably the sea. Nearly every major type of plant and animal has some representation there.
Tạm dịch : Nếu các loại cơ bản, rộng rãi như các ngành và lớp được nhấn mạnh hơn là phân biệt giữa các loài, thì sự đa dạng lớn nhất của cuộc sống thì không nghi ngờ gì nữa là ở trên biển. Gần như mọi loại thực vật và động vật chính có một số đại diện ở đó.
Đáp án C
Đáp án câu 2 là: DGiải chi tiết:
Giải thích:
Tại sao người viết so sánh rừng mưa nhiệt đới với rặng san hô ở đoạn 1?
A. Chúng gần như bằng nhau.
B. Chúng có những loài giống nhau.
C. Hầu hết môi trường sống cần nước
D. Cả hai đều có nhiều sự khác biệt về hình thành cuộc sống
Thông tin : Coincident with concerns about the accelerating loss of species and habitats has been a growing appreciation of the importance of biological diversity, the number of species in a particular ecosystem, to the health of the Earth and human well-being. Much has been written about the diversity of terrestrial organisms, particularly the exceptionally rich life associated with tropical rain-forest habitats. Relatively little has been said, however, about diversity of life in the sea even though coral reef systems are comparable to rain forests in terms of richness of life.
Tạm dịch : Sự trùng hợp với mối quan ngại về sự mất mát nhanh chóng của các loài và môi trường sống phát triển sự đánh giá về tầm quan trọng của đa dạng sinh học, số lượng các loài trong một hệ sinh thái đặc biệt, tình trạng của trái đất và sức khoẻ của con người. Phần lớn đã được viết về sự đa dạng của các sinh vật trên cạn, đặc biệt là cuộc sống đầy đủ đặc biệt có liên quan đến môi trường sống ở rừng mưa nhiệt đới.
Tuy nhiên, tương đối ít đã được nói, về sự đa dạng của cuộc sống trên biển mặc dù các hệ thống rạn san hô cũng có thể so sánh được với rừng mưa về sự giàu có của cuộc sống.
Đáp án D
Đáp án câu 3 là: DGiải chi tiết:
Giải thích: Từ “bias” ở đoạn 2 có nghĩa là .
Bias : thiên vị, thành kiến, xu hướng
A. concern : quan tâm, lo lắng
B. disadvantage : tác hại
C. attitude : thái độ
D. prejudice : thành kiến
=> bias = prejudice : thành kiến.
Đáp án D
Đáp án câu 4 là: CGiải chi tiết:
Giải thích:
Câu nào sau đây đúng về đại dương theo đoạn văn?
A. Nó lớn hơn 100 lần mặt đất.
B. Nó chứa nhiều loài hơn mặt đất.
C. Nó chứa đại đa số sinh vật trên trái đất.
D. Nó chiếm vị trí thứ ba trên mặt đất
Thông tin : Given that two- thirds of the Earth's surface is water and that marine life lives at all levels of the ocean, the total three- dimensional living space of the ocean is perhaps 100 times greater than that of land and contains more than 90 percent of all life on Earth even though the ocean has fewer distinct species.
Tạm dịch : Rằng 2/3 bề mặt trái đất là nước và cuộc sống trên biển sống với các mức nước của đại dương, tổng số không gian sống ba chiều của đại dương có lẽ lớn hơn gấp 100 lần so với mặt đất và chứa hơn 90 % của sự sống trên trái đất mặc dù đại dương có ít loài khác biệt hơn.
Đáp án C
Đáp án câu 5 là: AGiải chi tiết:
Giải thích:
Đoạn văn nói rằng hầu hết loài ở rừng mưa nhiệt đới là .
A. insects : côn trùng
B. bacteria : vi khuẩn
C. mammals : động vật có vú
D. birds : chim
Thông tin : The fact that half of the known species are thought to inhabit the world's rain forests does not seem surprising, considering the huge numbers of insects that comprise the bulk of the species.
Tạm dịch : Thực tế là một nửa số loài được biết đến thì sống trong rừng mưa của thế giới dường như không có gì đáng ngạc nhiên, xem một số lượng lớn các loài côn trùng chứa phần lớn các loài này.
Đáp án A
Đáp án câu 6 là: AGiải chi tiết:
Giải thích:
Từ “there” ở đoạn 3 có ý chỉ .
A. the sea : biển
B. the rainforests : ở rừng mưa nhiệt đới
C. a tree : một cái cây
D. the Earth's surface : bề mặt trái đất.
Thông tin : If basic, broad categories such as phyla and classes are given more emphasis than differentiating between species, then the greatest diversity of life is unquestionably the sea. Nearly every major type of plant and animal has some representation there.
Tạm dịch : Nếu các loại cơ bản, rộng rãi như các ngành và lớp được nhấn mạnh hơn là phân biệt giữa các loài, thì sự đa dạng lớn nhất của cuộc sống thì không nghi ngờ gì nữa là ở trên biển. Gần như mọi loại thực vật và động vật chính có một số đại diện ở đó.
Đáp án A
Đáp án câu 7 là: AGiải chi tiết:
Giải thích:
Người viết tranh cãi rằng có nhiều sự đa dạng cuộc sống ở biển hơn ở rừng mưa nhiệt đới vì .
A. nhiều ngành và lớp của sự sống thì đại diện ở biển
B. có quá nhiều côn trùng làm sự phân biệt quan trọng.
C. nhiều loài côn trùng thì quá nhỏ để chia thành từng ngành.
D. các dạng sinh vật biển sinh sản với tốc độ nhanh hơn
Thông tin : If basic, broad categories such as phyla and classes are given more emphasis than differentiating between species, then the greatest diversity of life is unquestionably the sea. Nearly every major type of plant and animal has some representation there.
Tạm dịch : Nếu các loại cơ bản, rộng rãi như các ngành và lớp được nhấn mạnh hơn là phân biệt giữa các loài, thì sự đa dạng lớn nhất của cuộc sống thì không nghi ngờ gì nữa là ở trên biển. Gần như mọi loại thực vật và động vật chính có một số đại diện ở đó.
Đáp án A
Đáp án câu 8 là: DGiải chi tiết:
Giải thích:
Cái nào sau đây không được đề cập như một ví dụ về cuộc sống của sinh vật nhỏ bé ở biển?
A. Sponges : bọt biển
B. Coral : san hô
C. Starfish : sao biển
D. Shrimp : tôm
Thông tin : Every spoonful of ocean water contains life, on the order of 100 to 100,000 bacterial cells plus assorted microscopic plants and animals, including larvae of organisms ranging from sponges and corals to starfish and clams and much more.
Tạm dịch : Mỗi muỗng nước biển chứa đựng cuộc sống, theo thứ tự từ 100 đến 100.000 tế bào vi khuẩn cùng với các loài thực vật và động vật cực nhỏ, bao gồm ấu trùng của các sinh vật khác nhau, từ bọt biển và san hô đến các con sao biển và ngao và nhiều hơn nữa.
Đáp án D
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.