[LỜI GIẢI]             Being repeatedly late may just be accidental – o - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

            Being repeatedly late may just be accidental – o

            Being repeatedly late may just be accidental – o

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 26 to 30.            Being repeatedly late may just be accidental – or could it show a deeply rooted psychological desire to express your own superiority? When I worked in an office, meetings would often start late, usually because of a certain individual. Then they would overrun and the whole day lost its shape. But the individual was high-ranking and self-important: nobody challenged. So what are the ethics of lateness?            There’s a psychotherapist called Irvin Yalom who argues that all behaviour reflects psychology. Just as people who like to be on time are motivated by certain deep-seated beliefs, so those who make others wait are acting out an inner agenda, often based on an acute sense of power. There’s famous footage in which Silvio Berlusconi kept Angela Merkel waiting while he made a call on his mobile. It speaks volumes.            But that is when all lateness is in one’s control. What about when your train is cancelled or your flight is delayed or you had to wait longer for the plumber to arrive? In such cases, there’s not a lot of psychology involved. Or is there? Some people will genuinely worry about the impact it will have on those left waiting, while others might secretly enjoy the power of their absence.            The essential fact is that lateness means breaking a convention – you can only be late in respect of a time agreed with other people. Regardless of psychology, it has a social value. And when we treat other people’s time as less valuable than our own, we treat them as inferior.

Câu 1: What is the main idea of the passage?


A. Lateness indicates superiority of important individuals


B. Social values of individuals are fostered through lateness


C. Being late can reveal a lot about people’s psychology


D. People with high sense of power have a tendency to be late

Câu 2: What is the “speak volumes” in paragraph 2 closest in meaning to?


A. tells a lot  


B. makes sounds     


C. holds power       


D. talks loudly

Câu 3: Which of the following is NOT TRUE according to the passage?


A. The way our minds work is responsible for the way we behave.


B. Some people control a situation for their benefit through lateness.


C. Lateness can have an impact on other people who are made to wait.


D. Most people react the same when lateness is out of their control.

Câu 4: It can be inferred from the reading passage that _______.


A. Berlusconi made Merkel wait as he wanted to show his importance


B. it is fashionable to be late to meetings because nobody challenges


C. the writer’s daily schedule was unaffected by his colleague’s lateness


D. nothing can be said about one’s psychology if lateness is out of control

Câu 5: What does the word “it” in paragraph 4 refer to?


A. fact                         


B. lateness                   


C. convention                          


D. psychology


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án câu 1 là: B

Giải chi tiết:

Ý chính của đoạn văn là gì?

A. Sự trễ giờ biểu thị sự vượt trội của các cá nhân quan trọng.

B. Giá trị xã hội của các cá nhân được tăng lên thông qua sự trễ giờ.

C. Đi muộn có thể tiết lộ rất nhiều về tâm lý con người.

D. Những người có ý thức quyền lực cao có xu hướng bị trễ.

Chọn B

Đáp án câu 2 là: A

Giải chi tiết:

Từ “speak volumes” ở đoạn 2 gần nghĩa nhất với?

A. nói nhiều

B. tạo ra âm thanh

C. giữ sức mạnh

D. nói to

Thông tin: It speaks volumes.

Tạm dịch: Nó nói lên rất nhiều.

Chọn A

Đáp án câu 3 là: D

Giải chi tiết:

Điều nào sau đây KHÔNG ĐÚNG theo đoạn văn?

A. Cách làm việc của tâm trí chúng ta chịu trách nhiệm cho cách chúng ta cư xử.

B. Một số người kiểm soát một tình huống vì lợi ích của họ thông qua độ trễ.

C. Độ trễ có thể có tác động đến những người khác được chờ đợi.

D. Hầu hết mọi người phản ứng giống nhau khi độ trễ vượt khỏi tầm kiểm soát của họ.

Thông tin: Some people will genuinely worry about the impact it will have on those left waiting, while others might secretly enjoy the power of their absence.

Tạm dịch: Một số người thực sự sẽ lo lắng về tác động của nó đối với những người còn lại chờ đợi, trong khi những người khác có thể bí mật tận hưởng sức mạnh của sự vắng mặt của họ.

Chọn D

Đáp án câu 4 là: A

Giải chi tiết:

Có thể suy ra từ đoạn văn rằng_______.

A. Berlusconi khiến Merkel chờ đợi khi ông muốn thể hiện tầm quan trọng của mình.

B. trễ cuộc họp là thời thượng vì không ai thách thức

C. lịch trình hàng ngày của nhà văn không bị ảnh hưởng bởi độ trễ của đồng nghiệp

D. không có gì có thể nói về tâm lý của một người nếu độ trễ nằm ngoài tầm kiểm soát

Thông tin: There’s famous footage in which Silvio Berlusconi kept Angela Merkel waiting while he made a call on his mobile. It speaks volumes.

Tạm dịch: Có những cảnh quay nổi tiếng trong đó Silvio Berlusconi khiến Angela Merkel chờ đợi trong khi anh gọi điện thoại di động. Nó nói lên rất nhiều.

Chọn A

Đáp án câu 5 là: B

Giải chi tiết:

Từ “it” ám chỉ đến cái gì?

A. chi tiết

B. sự chậm trễ

C. sự thỏa thuận

D. tâm lý

Thông tin: The essential fact is that lateness means breaking a convention – you can only be late in respect of a time agreed with other people. Regardless of psychology, it has a social value.

Tạm dịch: Một thực tế quan trọng là sự chậm trễ có nghĩa là phá vỡ một quy ước - bạn chỉ có thể bị trễ về thời gian đã thỏa thuận với người khác. Bất kể tâm lý là gì, nó có một giá trị xã hội.

Chọn B

Ý kiến của bạn