Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Most people think that lions only come from Africa. This is understandable because in fact most lions do come from there but this has not always been the case. If we went back ten thousand years, we would find that there were lions roaming vast sections of the globe. However now, unfortunately only a very small section of the lion’s former habitat remains.
Asiatic lions are sub-species of African lions. It is almost a hundred thousand years since the Asiatic lions split off and developed as a sub-species. At one time the Asiatic lion was living as far west as Greece and they were found from there, but in a band that spreads east through various, countries of the Middle East, all the way to India. In museums now, you can see Greek coins that have clear images of the Asiatic lion on them. Most of them are dated at around 500 B.C. However, Europe saw its last Asiatic lions roaming free to thousand years ago. Over the next nineteen hundred years the numbers of Asiatic lions in the other areas declined steadily, but it was only in the nineteenth century that they disappeared from everywhere but in India.
The Gir Wildlife Sanctuary in India was established especially to protect the Asiatic lion. There are now around three hundred Asiatic lions in India and almost all of them are in this sanctuary. However, despite living in a sanctuary, which makes them safe from hunters, they still face a number of problems that threaten their survival. One of these is the ever-present danger of disease. This is what killed more than a third of Africa’s Serengeti lions in 1994, and people are fearful that something similar could happen in the Gir Sanctuary and kill off many of the Asiatic lions there.
India’s lions are particular vulnerable because they have a limited gene pool. The reason for this is interesting - it is because all of them are descended from a few dozen lions that were saved by a prince who took a particular interest in them. He was very healthy, and he managed to protect them otherwise they would probably have died out completely.
When you see the Asiatic lion in India, what you sense is enormous vitality. They are very impressive animals and you would never guess that they this vulnerability when you look at them.
Notes:
- sanctuary (danh từ) = khu bảo tồn động vật hoang dã.
- gene pool = số gien chung của một loài.
- vitality (danh từ) = sinh khí, sinh lực.
0Câu 1
According to the passage, many people believe that lions come from___
A. Middle East
B. India
C. Europe
D. Africa
Câu 2
Ten thousand years ago _____.
A. lions came mainly from Africa
B.lions did not live in small forests
C. lions roamed much more than nowadays
D. there were much more lion habitats than nowadays
Câu 3
The phrase “split off’ in paragraph 2 is closest in meaning to ________
A. spotted animals .
B.divided
C. developed into different species
D.
Câu 4
According to the passage, nowadays we can find the Asiatic lion_____
A. in Africa and India
B.nowhere in the world
C. only in Greek museums
D. only in India
Câu 5
The word “vulnerable” in paragraph 4 is closest in meaning to ____
A. cautious
B.easily protected
C. weak
D. careless
Câu 6
The Asiatic lion _______
A. was looking for food mainly in India
B.was looking for food mainly in the Middle East
C. was searching for food in a wide range of countries
D. was searching for food mainly in India and Africa
Câu 7
According to the author, the Gir Wildlife Sanctuary_____.
A. is among many places where the Asiatic lion is well protected
B.protects the Asiatic lion from hunters and diseases
C. cannot reduce the Asiatic lion’s risk of catching diseases
D. can make the Asiatic lion become weak
Câu 8
The author refers to all of the following as characteristics of the Asiatic lion EXCEPT that_____ .
A. strong
B. impressive
C. vital
D. vulnerable
Câu 9
The following statements are correct EXCEPT that ___
A. although the Asiatic lion looks strong from appearance they are easily attacked by diseases
B.the Asiatic lion was loved by a wealthy prince
C. a rich prince sponsored the protection of Asiatic lions
D. the current Asiatic lions come from a great number of lions
Câu 10
The passage was written to___ .
A. explain why the Gir Sanctuary is the best habitat for the Asiatic lions
B. describe the developmental history of the Gir Sanctuary
C. provide an overview of the existence of the Asiatic lions
D. persuade readers to protect the Asiatic lions
Dẫn chứng ở đoạn 1, “Most people think that lions only come from Africa” (Hầu hết mọi người nghĩ sư tử chỉ đến từ châu Phi)
Đáp án Câu 2 : D
Dẫn chứng ở đoạn 1, “If we went back ten thousand years, we would find that there were lions roaming vast sections of the globe. However now, unfortunately only a very small section of the lion’s former habitat remains”
(Nếu chúng ta quay lại mười nghìn năm, chúng ta sẽ thấy rằng có những con sư tử đang lang thang khắp nơi trên thế giới. Tuy nhiên, bây giờ, không may là chỉ một phần rất nhỏ của môi trường sống cũ của sư tử vẫn còn lại) => Có ít môi trường sống cho sư tử ngày nay hơn.
Đáp án Câu 3 : C
“split off” (v) tách ra, chia ra = developed into different species (phát triển thành những loài khác nhau)
Đáp án Câu 4 : D
Dẫn chứng ở đoạn 2, “Over the next nineteen hundred years the numbers of Asiatic lions in the other areas declined steadily, but it was only in the nineteenth century that they disappeared from everywhere but in India.”
(Trong mười chín trăm năm tiếp theo, số lượng sư tử châu Á ở các khu vực khác đã giảm đều đặn, nhưng chỉ vào thế kỷ thứ mười chín, chúng biến mất khỏi mọi nơi nhưng vẫn còn ở Ấn Độ.)
Đáp án Câu 5 : C
“vulnerable” (a) dễ bị tổn thương, yếu ớt = weak (a) yếu
Careless (a) bất cẩn
Cautious (a) cẩn trọng
easily protected: được bảo vệ dễ dàng
Đáp án Câu 6 : C
Dẫn chứng ở đoạn 2, “Europe saw its last Asiatic lions roaming free to thousand years ago.” (Châu Âu đã nhìn thấy những con sư tử châu Á cuối cùng của nó chuyển vùng tự do đến hàng ngàn năm trước.)
Đáp án Câu 7 : C
Dẫn chứng: “One of these is the ever-present danger of disease. This is what killed more than a third of Africa’s Serengeti lions in 1994, and people are fearful that something similar could happen in the Gir Sanctuary and kill off many of the Asiatic lions there.”
(Một trong số đó là sự nguy hiểm của bệnh tật. Đây là những gì đã giết chết hơn một phần ba con sư tử Serengeti của châu Phi vào năm 1994, và mọi người sợ rằng một cái gì đó tương tự có thể xảy ra trong Gir Sanctuary và giết chết nhiều con sư tử châu Á ở đó.)
Đáp án Câu 8 : A
Dẫn chứng ở đoạn 4, 5: “India’s lions are particular vulnerable because they have a limited gene pool. … When you see the Asiatic lion in India, what you sense is enormous vitality. They are very impressive animals and you would never guess that they this vulnerability when you look at them.
Đáp án Câu 9 : D
Dẫn chứng cho ý A, B ở đoạn 4, dẫn chứng cho ý D ở đoạn 3 “. One of these is the ever-present danger of disease.”. Ý C không được nhắc đến.
Đáp án Câu 10 : C
Các đoạn văn nói đến môi trường sống bị thu hẹp của sư tử Châu Á, các cách bảo tồn, và đặc tính của loài này => Mục đích là để cung cấp thông tin về sự tồn tại của loài sư tử Châu Á.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.