Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 1 to 10.
It’s often said that we team things at the wrong time. University students frequently do the minimum of work because they're crazy about a good social life instead. Children often scream before their piano practice because it’s so boring. They have to be given gold stars and medals to be persuaded to swim, or have to be bribed to take exams. But the story is different when you’re older.
Over the years, I’ve done my share of adult learning. At 30, I went to a college and did courses in History and English. It was an amazing experience. For starters, I was paying, so there was no reason to be late - I was the one frowning and drumming my fingers if the tutor was late, not the other way round. Indeed, if I could persuade him to linger for an extra five minutes, it was a bonus, not a nuisance. I wasn’t frightened to ask questions, and homework was a pleasure not a pain. When I passed an exam, I had a big meal, not for my parents or my teachers. The satisfaction I got was entirely personal.
Some people fear going back to school because they worry that their brains have got rusty. But the joy is that, although some parts have rusted up, your brain has learnt all kinds of other things since you were young. It has learnt to think independently and flexibly and is much better at relating one thing to another. What you lose in the rust department, you gain in the maturity department.
In some ways, age is a positive plus. For instance, when you’re older, you get less frustrated. Experience has told you that, if you’re calm and simply do something carefully again and again, eventually you’ll get the hang of it. The confidence you have in other areas - from being able to drive a car, perhaps - means that if you can't, say, build a chair instantly, you don't, like a child, want to destroy your first pathetic attempts. Maturity tells you that you will, with application, eventually get there.
I hated piano lessons at school, but I was good at music. And coming back to it, with a teacher who could explain why certain exercises were useful and with musical concepts that, at the age of ten. 1 could never grasp, was magical. Initially. I did feel a bit strange, thumping out a piece that I’d played for my school exams, with just as little comprehension of what the composer intended as I’d had all those years before. But soon, complex emotions that I never knew poured out from my fingers, and suddenly I could understand why practice makes perfect.
0Câu 1
It is implied in paragraph 1 that _______
A. young learners often lack a good motivation for learning
B.
parents should encourage young learners to study more
C. young learners are usually lazy in their class
D. teachers should give young learners less homework
Câu 2
The writer's main point in paragraph 2 is to show that as people grow up _____
A. they tend to leant less as they are discouraged
B.they have a more positive attitude towards learning
C. they cannot learn as well as younger learners
D. they get more impatient with their teachers
Câu 3
The phrase “For starters” in paragraph 2 could best be replaced by ______
A.
First and foremost
B.At the starting point
C. At the beginning
D. For beginners
Câu 4
While doing some adult learning courses at a college, the writer was surprised ___
A. to get on better with the tutor
B.to have mote lime to learn
C. to feel learning more enjoyable
D. to be able to learn more quickly
Câu 5
In paragraph 3, the word “rusty” means____
A. impatient because of having nothing to do
B.covered with rust and not as good as it used to be
C. staying alive and becoming more active
D. not as good as it used to be through lack of practice
Câu 6
The phrase “get there” in paragraph 4 is closest in meaning to ________
A. arrive at an intended place with difficulty
B.have the things you have long desired
C. achieve your aim with hard work
D. receive a school or college degree
Câu 7
All of the following are true about adult learning EXCEPT_____ .
A. young people usually feel less patient than adults
B.experience in doing other things can help one's learning
C. adult learners have fewer advantages than young learners
D. adults think more independently and flexibly than young people
Câu 8
It can be inferred from paragraph 4 that maturity is a positive plus in the learning process because adult learners ________.
A. pay more attention to detail than younger learners
B.have become more patient than younger learners
C. are able to organize themselves better than younger learners
D. are less worried about learning than younger learners
Câu 9
It is implied in the last paragraph that when you learn later in life, you _____
A. can sometimes understand more than when you were younger
B.find that you can recall a lot of things you learnt when younger
C.
D. are not able to concentrate as well as when you were younger
Câu 10
What is the writer’s main purpose in the passage?
A. To encourage adult learning.
B.To show how fast adult learning is.
C. To describe adult learning methods
D. To explain reasons for learning
Đáp án D. Đoạn 1 ngụ ý rẳng những học viên trẻ tuổi thường thiếu động cơ học tập và tác giả đã cho một số ví dụ.
Đáp án Câu 2 : B
Đáp án C. Điểm chính nêu trong đoạn 2 cho thấy khi người ta trưởng thànhthì họ có thái độ học tập tích cực hơn. Tác giả cho một sổ dẫn chứng về bản thân và kết luận: "The satisfaction I got was entirely personal" = Sự thoả mãn mà tôi có được hoàn toàn là do cá nhân.
Đáp án Câu 3 : A
Đáp án D: for starters = trước hết, bắt đầu là; first and foremost = đầu tiên và trước hết.
Đáp án Câu 4 : C
Đáp án D. Khi trở lại học đại học, tác giả ngạc nhiên khi cảm thấy việc học tập thú vị hơn hồi trẻ rất nhiều. Tác giả nói: "But the joy is that, although some parts have rusted up, your brain has learnt all kinds of other things since you were young " - Nhưng niềm vui là ở chỗ, mặc dù một số bộ phận đã giảm sút nhưng não của bạn học được dù mọi thứ khác từ trước đến nay.
Đáp án Câu 5 : D
Đáp án C: “rusty" not as good as it used to he through lack of practice (không tốt như trước đây do thiếu luyện tập).
Đáp án Câu 6 : C
Đáp án B: "get there” = achieve your aim with hard work (đạt mục đích bằng việc học tập tích cực).
Đáp án Câu 7 : C
Đáp án B. Đoạn văn nêu rằng tuổi tác không là trở ngại trong việc học tập. Đoạn 4 bắt đầu bằng câu: "In some ways, age is a positive plus" = về một số phương diện, tuổi tác là một lợi thế.
Đáp án Câu 8 : B
Đáp án D. Tuổi tác là một lợi thế trong học tập vì học viên tuổi trưởng thành trở nên trầm tĩnh hơn học viên trẻ tuổi. Đoạn 4 có nêu: "Experience has told you that, if you 're culm and simply do something carefully again and again, eventually you’ll get the hang of it ” = Kinh nghiệm cho bạn thấy ràng, nếu bạn bình tĩnh và làm việc gì c
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.