[LỜI GIẢI] Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Tourism will always have an impact on the places visited. Sometimes the impact is good but often it is negative. For example, if lots of people visit one place, then this can damage the environment. The question is — how can we minimize the problems without preventing people from travelling and visiting places? The main aim of ecotourism is to reduce the negative impact that tourism has on the environment and local people. The idea is to encourage tourists to think about what they do when they visit a place. It's great to talk about protecting the environment, but how do you actually do this? There are a number of key points. Tourists shouldn't drop litter, they should stay on the paths, they shouldn't interfere with wildlife and they should respect local customs and traditions. Some people see ecotourism as a contradiction. They say that any tourism needs infrastructure — roads, airports and hotels. The more tourists that visit a place, the more of these are needed and, by building more of these, you can't avoid damaging the environment. But, of course, things aren't so black and white. Living in a place of natural beauty doesn't mean that you shouldn't benefit from things like better roads. As long as the improvements benefit the local people and not just the tourists, and the local communities are consulted on plans and changes, then is there really a problem? In 2002 the United Nations celebrated the "International Year of Ecotourism". Over the past twenty years, more and more people have started taking eco-holidays. In countries such as Ecuador, Nepal, Costa Rica and Kenya, ecotourism represents a significant proportion of the tourist industry.

0Câu 10

What is the main idea of the passage?

A. Benefits and drawbacks of ecotoursim

B.Some Dos for ecotourists

C. A brief introduction about ecotourism

D. Some Don'ts for ecotourists

Câu 11

In paragraph 1, the word "it" refers to ______

A. damage

B.impact

C. environment

D. tourism

Câu 12

According to the passage, what does the ecotourism aim at?

A. preventing tourists from travelling

B.stopping ecotourism altogether

C. reducing the tourism problems

D. finding a new form of tourism

Câu 13

According to the passage, which of the following is not mentioned as an activity to protect the environment?

A. not hunting animals for food

B.not interfering with wildlife

C. respecting local customs and traditions

D. not littering

Câu 14

In paragraph 4, the word "avoid" is closest in meaning to ______

A. pretend

B.protest

C. prevent

D. present

Câu 15

Which of the following is TRUE about the author's opinion?

A. Governments are consulted about the plans to build new infrastructure.

B.New infrastructure could be accepted as long as it also helps local people.

C. Building extra infrastructure in ecotourism areas must be prohibited.

D. Tourists are consulted about the plans to build new infrastructure.


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án Câu 10 : C

Đáp án A. Một phần giới thiệu cặn kẽ về du lịch sinh thái. Đoạn văn đã giải thích rõ du lịch sinh thái là gì, mục đích của nó, những điều nên và không nên làm khi tham gia du lịch sinh thái, các giải quyết những vấn đề còn tồn đọng,… Vì vậy đoạn văn cho người đọc cái nhìn chi tiết về du lịch sinh thái.

Đáp án Câu 11 : B

Từ « it » ở đây được dùng để thay thế cho cụm từ « the impact » ở đầu câu.

Đáp án Câu 12 : C

“The main aim of ecotourism is to reduce the negative impact that tourism has on the environment and local people.”- “Mục đích chính của du lịch sinh thái là để giảm tác động tiêu cực mà du lịch gây ra cho môi trường và người dân địa phương.” => Đáp án B. giảm thiểu những vấn đề của du lịch.

Đáp án Câu 13 : A

“Tourists shouldn't drop litter, they should stay on the paths, they shouldn't interfere with wildlife and they should respect local customs and traditions.” – “Khách du lịch không nên vứt rác bừa bãi, họ nên đi theo những con đường mòn, không nên quấy rầy động vật hoang dã và họ nên tôn trọng phong tục và truyền thống địa phương.” => Đáp án D không được nhắc đến trong bài: “không săn bắn động vật làm thứ ăn”

Đáp án Câu 14 : C

avoid: tránh
present: đưa ra pretend: giả vờ prevent: ngăn chặn protest: phản kháng

Đáp án Câu 15 : B

“Living in a place of natural beauty doesn't mean that you shouldn't benefit from things like better roads. As long as the improvements benefit the local people and not just the tourists, and the local communities are consulted on plans and changes, then is there really a problem?” Sống ở một nơi có vẻ đẹp tự nhiên không có nghĩa là bạn không nên hưởng lợi từ những thứ, ví dụ như những con đường tốt hơn. Miễn là những cải thiện mang lại lợi ích cho người dân địa phương chứ không chỉ khách du lịch, và cộng đồng địa phương được tư vấn về các kế hoạch và thay đổi, thì thực sự có còn vấn đề gì? => Đáp án B. Những công trình mới có thể được chấp nhận miễn là nó cũng giúp cho người dân địa phương.

Ý kiến của bạn