[LỜI GIẢI] Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Câu hỏi

Nhận biết

Read the passage carefully and choose the correct answer.

HA GIANG — It was 5pm and darkness was quickly approaching in the mountainous district of Vi Xuyen in northern Ha Giang Province. Lang Thi Huyet, a 24-year-old Tay ethnic minority woman, hurried to finish her working day so she could rush to her anti-illiteracy class in Thuan Hoa commune beginning at 7pm.

The topic in class that night was the question of why the illiteracy rate among local women was so high. That night, Huyet and her classmates learned that poverty, large families and a priority to send boys to school instead of girls were the reasons for the inequality.

The classes are organised and structured according to the needs of the people. The class teaches them what they want to know and what they consider most important. "For instance, if they want to plant corn, we will show them how to read and write the word corn, and then show them the best way to plant it, and then teach them the many kinds of corn," said Ta Van Tuan, AAV’s senior programme officer. "By doing this, teachers do not have a set cirriculum but instead base their lessons on what the people need."

She added that there were many difficulties, one of which was the fact that curricula hadn’t been compiled and the classroom was shared with the primary school. "However, it was all made worthwhile because my students, the youngest of whom is 15 and the oldest 50, are all so fond of their studies and they are all serious about learning how to read and write," she smiled.

0Câu 6

The word “hurried” in paragraph 1 means………………

A. hastened

B.patient

C. tired

D. busy

Câu 7

Which of the following sentences is NOT true about the reasons of high illiteracy rate among local women?

A. Some families think schooling is not important

B.Some families have too many children

C. Some families are too poor

D. Some families prefer boys to girls

Câu 8

The main idea of paragraph 3 is ……………………….

A. kinds of corn

B.what the students want to study

C. the method of arranging class

D. how to plan corn

Câu 9

According to the teacher, one of the difficulties in teaching this class is ………………….

A. it is too crowded

B.young and old people don’t have books to study

C. the students do not have their own classroom

D. the students do not like studying

Câu 10

Which of the following is the best title for the passage?

A. Huyet - a volunteer in the fight against illiteracy.

B.How people in Ha Giang struggle against illiteracy?

C. How to form the classes for illiterate people?

D.


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án Câu 6 : A

Hurried (a) vội vàng, nhanh chóng = Hastened (a)

Busy (a) bận rộn

Tired (a) mệt mỏi

Patient (a) kiên nhẫn

Đáp án Câu 7 : A

Dẫn chứng ở đoạn 2: “The topic in class that night was the question of why the illiteracy rate among local women was so high. That night, Huyet and her classmates learned that poverty, large families and a priority to send boys to school instead of girls were the reasons for the inequality.

(Chủ đề trong lớp đêm đó là câu hỏi tại sao tỷ lệ mù chữ ở phụ nữ địa phương là quá cao. Đêm đó, Huyết và các bạn cùng lớp đã học được rằng nghèo đói, gia đình đông con và ưu tiên gửi con trai đến trường thay vì con gái là lý do cho sự bất bình đẳng.)

=> Cả 3 đáp án A, B, D đều được nhắc đến.

Đáp án Câu 8 : C

Dẫn chứng ở đoạn 3: “The classes are organised and structured according to the needs of the people” (Các lớp học được tổ chức và cấu trúc theo nhu cầu của người dân) => Các phương pháp sắp xếp lớp học)

Đáp án Câu 9 : C

Dẫn chứng ở đoạn cuối: “She added that there were many difficulties, one of which was the fact that curricula hadn’t been compiled and the classroom was shared with the primary school. “

(Cô nói thêm rằng có rất nhiều khó khăn, một trong số đó là thực tế là chương trình giảng dạy đã không được biên soạn và lớp học được dùng chung với trường tiểu học.)

Đáp án Câu 10 : B

Đoạn 1: Một ví dụ điển hình của một người phụ nữa tham gia vào lớp học xóa mù chữ ở Hà Giang.

Đoạn 2: Lý do dẫn đến nạn mù chữ ở các dân tộc thiểu số ở Hà Giang.

Đoạn 3. Cách thức tổ chức, sắp xếp lớp học.

Đoạn 4. Những khó khăn và cách mà người dân vượt qua.

=> Đáp án C có thể bao trùm hết tất cả các ý của bài viết (Cách người Hà Giang chống lại nạn mù chữ).

Ý kiến của bạn