[LỜI GIẢI] Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Câu hỏi

Nhận biết

Read the passage and choose the best answer to fill in each blank.

The traditional definition of literacy is considered to be the ability to read and write, or the ability to use language to read, write, listen, and speak. In modern contexts, the word refers to reading and writing at a level adequate for communication, or at a level that lets one understand and communicate ideas in a literate society, so as to take part in that society. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has drafted the following definition: “Literacy is the ability to identify, understand, interpret, create, communicate and compute, using printed and written materials associated with varying contexts. Literacy involves a continuum of learning to enable an individual to achieve his or her goals, to develop his or her knowledge and potential, and to participate fully in the wider society.”

Policy makers also argue that literacy increases job opportunities and access to higher education. In Kerala, India, for example, female and child mortality rates declined dramatically in the 1960s, when girls who were educated in the educational reforms after 1948 began to raise families. Recent researchers, however, argue that correlations such as the one listed above may have more to do with the effects of schooling rather than literacy in general. Regardless, the focus of educational systems worldwide include a basic concept around communication through text and print, which is the foundation of most definitions of literacy.

Asian, Arab and Sub-Saharan African countries are regions with the lowest literacy rates at about 10% to 12%. East Asia and Latin America have illiteracy rates in the 10 to 15% region while developed countries have illiteracy rates of a few percent. Within ethnically homogeneous regions, literacy rates can vary widely from region to region. This often coincides with the region’s wealth or urbanization, though many factors play a role.

0Câu 41

A literate ___________.

A. cannot communicate with others in written language

B.can communicate in written language

C. can read but does not know how to write

D. cannot read any printed document

Câu 42

Literacy ___________.

A. is used to refer an ability to listen and speak

B.does not develop in modern society

C. helps one develop his or her knowledge and potential

D. is a term which has just come into being in the modem time

Câu 43

Thanks to __________, female and child mortality rates in Kerala declined dramatically in the 1960s.

A. job opportunities

B.job access

C. policy makers

D. the educational reforms for girls

Câu 44

The word “declined” in paragraph 2 can best be replaced with

A. fluctuate

B.dipped

C. relieved

D. decreased

Câu 45

The main cause of the variety of illiterate rates is __________.

A. religion

B.urbanization

C. region

D. wealth


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án Câu 41 : B

Dẫn chứng ở đoạn 1: “Literacy is the ability to identify, understand, interpret, create, communicate and compute, using printed and written materials associated with varying contexts.”
(Biết chữ là khả năng nhận diện, hiểu, diễn giải, sáng tạo, giao tiếp và tính toán, sử dụng các tài liệu in và viết liên quan đến các ngữ cảnh khác nhau.)

Đáp án Câu 42 : C

Dẫn chứng ở đoạn 1: “Literacy involves a continuum of learning to enable an individual to achieve his or her goals, to develop his or her knowledge and potential”
(Biết chữ liên quan đến việc học liên tục để giúp một cá nhân đạt được mục tiêu của mình, để phát triển kiến thức và tiềm năng của mình)

Đáp án Câu 43 : D

Dẫn chứng ở đoạn 2: “In Kerala, India, for example, female and child mortality rates declined dramatically in the 1960s, when girls who were educated in the educational reforms after 1948 began to raise families.”
(Ví dụ, ở Kerala, Ấn Độ, tỷ lệ tử vong nữ và trẻ em giảm đáng kể vào những năm 1960, khi những cô gái được giáo dục trong cải cách giáo dục sau năm 1948 bắt đầu nuôi dưỡng gia đình.)

Đáp án Câu 44 : D

Decline (v, n) giảm, sự giảm = decrease (v, n)

Fluctuate (v) dao động

Relieve (v) làm dịu đi, nhẹ đi (nỗi đau, lo âu, …)

Dip (v) nhúng xuống

Đáp án Câu 45 : C

Wealth (n) sự giàu có

Urbanization (n) sự đô thị hóa

Region (n) vùng, miền

Religion (n) tôn giáo

Dẫn chứng ở đoạn cuối “Within ethnically homogeneous regions, literacy rates can vary widely from region to region.” (Trong các khu vực đồng nhất về dân tộc, tỷ lệ biết chữ có thể thay đổi rất nhiều từ khu vực này sang vùng khác.)

Ý kiến của bạn