[LỜI GIẢI] Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, and D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the question

Space Tourism

If you are like most people, you probably dream of spending your next vacation sightseeing or relaxing in a tropical spot. But pretty soon, you may have the option of blasting into space and exploring the universe. It appears that space tourism may start to experience a boom that is sure to be out of this world.

Since ancient times, humans have surely dreamed about visiting space. However, it was just a fantasy until 1961, when Soviet cosmonaut Yuri Gagarin became the first person to fly into space. Yet in the years following, only a few highly-trained Soviet and American astronauts managed to leave the Earth's atmosphere. In the mid-1980s, the US began to relax some of its restrictions. In 1986, an engineer named Charles Walker became the first non- government employee to fly into space. A year later, an American teacher named Christa McAuliffe was chosen to be the first teacher in space. Unfortunately, the Space Shuttle she was on. The Challenger, crashed during takeoff, killing everyone on board. Space tourism got unexpected boost from the collapse of the Soviet Union. With Russia's space programme dire need of money, it became open to offers for space tourism. In 1990, a Japanese reporter was allowed to fly with a Russian crew into space, but the trip would cost his employer $28 million. In the late 1990s, a private company, MirCorp, started organizing trips to space for wealthy individuals. Now, many other companies are trying to do the same.

Still, most people who want to become space tourists face a major barrier: the price. Early space tourists have paid dozens of millions of dollars for a seven-to-ten-day stay outside the Earth However there are some indications that the price will come down in the near future. Some corporations are gearing up for this with big plans to make space a more

Hospitable place. The luxurious hotel chain Hilton has expressed interest in opening a space hotel in the next 15 to 20 years. Meanwhile, some experts believe that flight to and from the moon could become a common occurrence within a few decades. Hopefully someday soon we will all have the chance to get to know our solar system a little bit better.

0Câu 9

What happened in 1961?

A. The first space tourist traveled into space.

B.The first Soviet space tourism company opened.

C. The first human traveled into space.

D. An American astronaut landed on the moon.

Câu 10

Who was Christa McAuliffie?

A. The first American space tourist

B.A Soviet official who banned space tourism

C. An American teacher who wanted to travel into space

D. A businesswoman who supported space tourism

Câu 11

What effect did the end of the Soviet Union have on space tourism?

A. It made space tourism become a reality.

B.It delayed the start of space tourism for many years.

C. It prevented people from flying into space for a decade.

D. It made space tourism more expensive.

Câu 12

The word "dire” in paragraph 2 is closest in meaning to___.

A. necessary

B.sufficient

C. important

D. serious

Câu 13

What is MirCorp?

A. A company that develops equipment for space tourism

B.A Russian government agency that trains astronauts

C. An organization that plans trips for people who want to visit space

D. A company that fights against bringing people into space

Câu 14

Why aren’t more people taking vacation in space?

A. Many have stated that there is not much to see in space.

B.Most governments have made it illegal to travel in space.

C. Space tourism hasn't proven to be safe just yet.

D. Many are waiting for the cost to come down.

Câu 15

What does the passage imply about the future of space tourism?

A. It seems very unlikely that space tourism will ever be popular.

B.It really isn’t worth it for common people to journey

C. Eventually, space tourism will become cheaper.

D. There will be few space tourists until more hotels are developed.

Câu 16

It can be inferred from the passage that ____

A. Christa McAuliffe has been the first teacher to come back from space

B.the Japanese reporter spent two weeks in space in 1990

C. the US began to relax some restrictions because of the disaster of The Challenger

D. Charles Walker had never been a pilot before joining the NASA’s training programe


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án Câu 9 : C

Đáp án C.

Dẫn chứng: “However, it was just a fantasy until 1961, when Soviet cosmonaut Yuri Gagarin became the first person to fly into space.” (Tuy nhiên, đó chỉ là tưởng tượng cho đến tận năm 1961, khi nhà du hành vũ trụ người Liên Xô Yuri Gagarin trở thành người đầu tiên bay vào không gian).

Đáp án Câu 10 : C

Đáp án D.

Dẫn chứng: “A year later, an American teacher named Christa McAuliffe was chosen to be the first teacher in space.” (Một năm sau đó, một giáo viên người Mỹ tên là Christa McAuliffe được chọn để trở thành giáo viên đầu tiên bay vào không gian).

Đáp án Câu 11 : A

Đáp án B.

Dẫn chứng: “Space tourism got an unexpected boost from the collapse of the Soviet Union. With Russia’s space programme in _dire_ need of money, it became open to offers for space tourism.” (Du hành không gian phát triển bất ngờ từ sự sụp đổ của Liên bang Xô viết. Với việc chương trình không gian của Nga thiếu tiền trầm trọng, nó được mở cửa để cung cấp các chuyến du hành không gian cho mọi người).

Đáp án Câu 12 : D

Đáp án D.

Dire = serious: nghiêm trọng, trầm trọng, kinh khủng.

Đáp án Câu 13 : C

Đáp án D.

Dẫn chứng: “In the late 1990s, a private company, MirCorp, started organizing trips to space for wealthy individuals.” (Vào cuối những năm 1990, một công ty tư nhân, MirCorp, đã bắt đầu tổ chức các chuyến đi vào không gian cho những người giàu có).

Đáp án Câu 14 : D

Đáp án C.

Dẫn chứng: “Still, most people who want to become space tourists face a major barrier: the price.” (Tuy nhiên, hầu hết những người muốn trở thành hành khách du lịch không gian đều phải đối mặt với một rào cản lớn: chi phí).

Đáp án Câu 15 : C

Đáp án A.

Dẫn chứng: “However, there are some indications that the price will come down in the near future.” (Tuy nhiên, có một số dấu hiệu cho thấy chi phí sẽ giảm trong tương lai gần) => đáp án A là đáp án chính xác. Các đáp án còn lại không hợp lý.

Đáp án Câu 16 : D

Đáp án C.

Dẫn chứng: “In the mid-1980s, the US began to relax some of its restrictions. In 1986, an engineer named Charles Walker became the first non-government employee to fly into space.” (Năm 1986, một kĩ sư tên là Charles Walker trở thành nhân viên phi chính phủ đầu tiên bay vào không gian), => Charles Walker chưa từng là một phi công trước khi tham gia chương trình huấn luyện của NASA (đáp án C).

Các đáp án còn lại không chính xác.

Ý kiến của bạn