[LỜI GIẢI] Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, and D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the question

Culture and Mature

If you ever get the chance to visit Japan in the spring, be sure to attend a cherry blossom festival. This is an annual event that happen all over the country.

Cherry blossoms are a very important part of traditional Japanese culture. One old Japanese custom is something called “hanami”. This means having picnic under cherry blossom trees. People started doing this about 1.200 years ago. At first, only powerful members of the Japanese government had the picnics. Later on samurai joined the custom, and finally common people started to do it as well.

Cherry blossoms are an important symbol in Japan. People see the blossoms as being similar lo life. The blossom bloom in the spring and they are very beautiful, but only for a short time. After that, the blossoms die. This is similar to the lives of people.

Today there are still cherry blossom festivals all over Japan. Some people prefer to just walk through the park and look at the trees, but the most popular activity is still having picnics under the trees. There is one problem that comes with attending a cherry blossom festival: the crowds. Because this is such a popular event, huge number of people come to the spots that have cherry blossom. However, the trees are so beautiful that when you are there, the crowds might not seem so bad.

When most people think of cherry blossoms, they think of Japan. However, Japan is not the only country that has these beautiful trees. Brazil has many Japanese immigrant. Years ago, many of those immigrants planted cherry trees there. Those trees are still there today. Korea also has many cherry trees because when Japan ruled Korea, Japanese people planted the trees there. Other countries have cherry trees, usually because Japan gave them as presents.

Cherry blossoms are a traditional part of Japanese culture, but people still love them today. Everyone should try to see them at least once. It is a chance to learn about traditional Japanese culture and enjoy some beautiful scenery at the same time.

0Câu 1

What does the word “hanami” in paragraph 2 mean?

A. Cutting down cherry trees

B.Walking around and looking at cherry trees

C. Having a picnic under a cherry tree.

D. Planting cherry trees

Câu 2

Who were the last people to do “hanami”?

A. Common people

B.Not mentioned

C. Samurai

D. Powerful people in the government

Câu 3

All of the following are true about the cherry blossom festival EXPECT that____

A. during the festival we can enjoy both cultural activities and natural beauty

B.it dated back a long time ago

C. cherry blossoms bear the similarity to human nature

D. It is a symbol of the traditional Japanese culture

Câu 4

What does the last sentence of the fourth paragraph mean?

A. The crowds are too big, but you won't care because the trees are beautiful.

B.You will enjoy the festival, but you should try to avoid the crowd.

C. The crowds at the festival are really not bad.

D. The crowds at the festival will make you crazy.

Câu 5

All of the following can be inferred from the passage EXCEPT that____

A. the cherry blossom festival offers a beautiful sight to the public

B.samurai is the higher social class than common people

C. you will have an unforgettable experience at the festival

D. the cherry blossom festival is not as popular as it used to be

Câu 6

According to the passage, how do most other countries get cherry tree?

A. Japan gives them as presents.

B.The countries buy them from Japan

C. They grow in those countries naturally.

D. Japanese immigrants grow them.

Câu 7

According to the passage, which of the following statements is true?

A. Cherry trees are only found m Japan

B.Cherry trees can be used by Japan as a way to promote relationship with other countries.

C. Huge numbers of people coming to the cherry blossom festival have made it less popular recently

D. Cherry trees were planted in Korea because Korean people loved them.


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án Câu 1 : C

Đáp án A.

Dẫn chứng: “One old Japanese custom is something called “hanami”. This means having picnics under cherry blossom trees.” (Một phong tục của người Nhật cổ được gọi là “hanami”. Nó có nghĩa là dã ngoại dưới cây hoa anh đào).

Đáp án Câu 2 : A

Đáp án C.

Dẫn chứng: “At first, only powerful members of the Japanese government had the picnics. Later on samurai joined the custom, and finally common people started to do it as well.” (Ban đầu, chỉ có các thành viên quyền lực trong chính phủ Nhật Bản tham gia. Sau đó, các võ sĩ Nhật cũng tham gia phong tục này, và cuối cùng cả những người bình thường cũng bắt đầu làm việc này).

Đáp án Câu 3 : C

Thông tin ở các đáp án A, C, D đều được tìm thấy ở đoạn 4, chỉ có thông tin ở đáp án B không chính xác.

Đáp án Câu 4 : A

Đáp án D.

Dẫn chứng: “However, the trees are so beautiful that when you are there, the crowds might not seem so bad.” (Tuy nhiên, cây đẹp đến mức mà khi bạn ở đó, đám đông cũng trở nên không quá tệ.)

Chỉ có đáp án D nêu đúng ý này. Các đáp án còn lại không hợp lý.

Đáp án Câu 5 : D

Đáp án A.

Dẫn chứng: “Today there are still cherry blossom festivals all over Japan.” (Ngày nay vẫn có các lễ hội hoa anh đào trên khắp đất nước Nhật Bản), cho thấy thông tin cho rằng các lễ hội hoa anh đào không còn phổ biến ở trước là không chính xác. Các đáp án còn lại đều có thể được tìm thấy trong bài.

Đáp án Câu 6 : A

Đáp án B.

Dẫn chứng: “Other countries have cherry trees, usually because Japan gave them as presents.” (Các quốc gia khác cũng có hoa anh đào, thường là vì người Nhật tặng cho họ như những món quà).

Đáp án Câu 7 : B

Thông tin ở đáp án C có thể được suy ra từ đoạn 5 trong bài. Các đáp án còn lại không hợp lý.

Ý kiến của bạn