Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 30 to 34.A tropical cyclone is a violent low pressure storm that usually occurs over warm oceans of over 80°F or 27°C. It winds counterclockwise in the Northern Hemisphere and clockwise in the Southern Hemisphere as it is described for the term, cyclone itself. This powerful storm is fueled by the heat energy that is released when water vapor condenses at high altitudes, the heat ultimately derived from the Sun.The center of a tropical cyclone, called the eye, is relatively calm and warm. This eye, which is roughly 20 to 30 miles wide, is clear, mainly because of subsiding air within it. The ring of clouds around the eye is the eyewall, where clouds reach highest and precipitation is heaviest. The strong wind, gusting up to 360 kilometers per hour, occurs when a tropical cyclone’s eyewall passes over land.There are various names for a tropical cyclone depending on its location and strength. In Asia, a tropical cyclone is named according to its strength. The strongest is a typhoon; its winds move at more than 117 kilometers per hour. In India, it is called a cyclone. Over the North Atlantic and in the South Pacific, they call it a hurricane.On average, there are about 100 tropical cyclones worldwide each year. A tropical cyclone peaks in late summer when the difference between temperature in the air and sea surface is the greatest. However, it has its own seasonal patterns. May is the least active month, while September is the most active.The destruction associated with a tropical cyclone results not only from the force of the wind, but also from the storm surge and the waves it generates. It is born and sustained over large bodies of warm water, and loses its strength over inland regions that are comparatively safe from receiving strong winds. Although the tract of a tropical cyclone is very erratic, the Weather Service can still issue timely warnings to the public if a tropical cyclone is approaching densely populated areas. If people ever experience a cyclone, they would know how strong it could be.
Câu 1: What is the main idea of the passage?
A. The tropical cyclone is the most powerful force on the earth.
B. The tropical cyclone can cause flooding and damage to structures.
C. A tropical cyclone forms over the oceans and has great power.
D. The tropical cyclone is called by different names around the world.
Câu 2: According to paragraph 2, which of the following is true about the eyewall?
A. The eyewall is formed in cold weather.
B. When the eyewall passes overhead, the wind weakens.
C. The temperature is highest around the eye.
D. The eyewall is a cloud band that surrounds the eye.
Câu 3: What can be inferred about typhoons, cyclones and hurricanes?
A. Typhoons, cyclones and hurricanes form together above the oceans.
B. A typhoon is stronger than both the cyclone and the hurricane.
C. Typhoons, cyclones and hurricanes are all most powerful over a humid ocean.
D. Although tropical cyclones have different names, they are basically the same.
Câu 4: The word “it” in paragraph 5 refers to _______.
A. a tropical cyclone
B. the wind
C. torrential rain
D. the storm surge
Câu 5: The word “erratic” in paragraph 5 is closest in meaning to _______.
A. complicated
B. unpredictable
C. disastrous
D. explosive
Giải chi tiết:
Ý chính của đoạn văn là gì?
A. Bão nhiệt đới là mạnh nhất trên trái đất.
B. Bão nhiệt đới có thể gây ra lũ lụt và phá hủy các công trình.
C. Một cơn bão nhiệt đới hình thành trên các đại dương và có sức mạnh rất lớn.
D. Bão nhiệt đới được gọi bằng nhiều tên khác nhau trên khắp thế giới.
Thông tin: A tropical cyclone is a violent low pressure storm that usually occurs over warm oceans of over 80°F or 27°C. (câu đầu tiên ở đoạn 1)
The destruction associated with a tropical cyclone results not only from the force of the wind, but also from the storm surge and the waves it generates. (câu đầu tiên ở đoạn cuối)
Tạm dịch: Bão nhiệt đới là một cơn bão áp suất thấp dữ dội thường xảy ra trên các đại dương ấm hơn 80°F hoặc 27°C.
Sự tàn phá liên quan đến một cơn bão nhiệt đới không chỉ đến từ sức mạnh của gió mà còn từ cơn bão và sóng do nó tạo ra.
Chọn C
Đáp án câu 2 là: DGiải chi tiết:
Theo đoạn 2, điều nào dưới đây là đúng về thành mắt bão?
A. Thành mắt bão hình thành trong thời tiết lạnh.
B. Khi thành mắt vượt qua đầu, gió yếu dần.
C. Nhiệt độ cao nhất khi ở xung quanh mắt.
D. Thành mắt bão là một rặng mây bao quanh mắt bão.
Thông tin: The ring of clouds around the eye is the eyewall, where clouds reach highest and precipitation is heaviest.
Tạm dịch: Vòng tròn của các đám mây xung quanh mắt bão là thành mắt bão, nơi các đám mây đạt đến mức cao nhất và lượng mưa lớn nhất.
Chọn D
Đáp án câu 3 là: BGiải chi tiết:
Điều gì có thể suy ra được về các loại bão “typhoons, cyclones and hurricanes”?
A. “Typhoons, cyclones and hurricanes” hình thành cùng nhau trên các đại dương.
B. “Typhoons” mạnh hơn “cyclones” và hurricanes”.
C. “Typhoons, cyclones and hurricanes” là mạnh nhất ở các đại dương ẩm.
D. Mặc dù bão nhiệt đới có nhiều cái tên khác nhau, chúng cơ bản là tương tự nhau.
Thông tin: The strongest is a typhoon; its winds move at more than 117 kilometers per hour.
Tạm dịch: Mạnh nhất là typhoon; sức gió của nó di chuyển với tốc độ hơn 117 km mỗi giờ.
Chọn B
Đáp án câu 4 là: DGiải chi tiết:
Từ “it” ở đoạn 5 đề cập đến _______.
A. một cơn bão nhiệt đới
B. gió
C. cơn mưa xối xả
D. bão dâng
Thông tin: The destruction associated with a tropical cyclone results not only from the force of the wind, but also from the storm surge and the waves it generates.
Tạm dịch: Sự phá hủy của một cơn bão nhiệt đới bắt nguồn từ không chỉ sức gió, mà còn từ bão dâng và sóng nó tạo ra.
Chọn D
Đáp án câu 5 là: BGiải chi tiết:
Từ “erratic” ở đoạn 5 gần nghĩa nhất với ______.
erratic (adj): thất thường
complicated (adj): phức tạp
unpredictable (adj): không thể đoán trước
disastrous (adj): tai hại
explosive (adj): bùng nổ
=> erratic = unpredictable
Thông tin: Although the tract of a tropical cyclone is very erratic, the Weather Service can still issue timely warnings to the public if a tropical cyclone is approaching densely populated areas.
Tạm dịch: Mặc dù đường đi của một cơn bão nhiệt đới rất thất thường, Dịch vụ thời tiết vẫn có thể đưa ra cảnh báo kịp thời cho công chúng nếu một cơn bão nhiệt đới đang đến gần các khu vực đông dân cư.
Chọn B
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.