Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 35 to 42.A newborn baby can see, hear and feel. By the age of five, a child can talk, ride a bike and invent imaginary friends. How does this development happen? We don't understand the way language, thinking and planning develop very well. Now scientists are using new technology to ‘see’ into children's brains. And they are discovering new information about the way a baby's brain develops.A study in 2010 showed that the experiences a child has in their first few years affect the development of the brain. It showed that children who received more attention often had higher IQs. The brain of a newborn baby has nearly a hundred billion neurons. This is the same number as an adult's brain. As they grow, a baby receives information through the senses of sight, hearing, smell, taste and touch. This information creates connections between different parts of the brain. At the age of three, there are a hundred trillion connections.One experiment looked at images of babies' brains while they were listening to different sounds. The sounds were in different sequences. For example, one sequence was mu-ba-ba. This is the pattern ‘A-B-B’. Another sequence was mu-ba-ge. This is the pattern ‘A-B-C’. The images showed that the part of the brain responsible for speech was more active during ‘A-B-B’ patterns. This shows that babies can tell the difference between different patterns. This experiment is interesting because sequences of words are important to grammar and meaning. Compare two sentences with the same words in a different order: ‘John killed the bear’ is very different from ‘The bear killed John.’ So babies are starting to learn grammatical rules from the beginning of life.Researchers also know that babies need to hear a lot of language in order to understand grammar rules. But there is a big difference between listening to television, audio books or the internet, and interacting with people. One study compared two groups of nine-month-old American babies. One group watched videos of Mandarin Chinese sounds. In the other group, people spoke the same sounds to the babies. The test results showed that the second group could recognise different sounds, however the first group learned nothing. The scientist, Patricia Kuhl, said this result was very surprising. It suggests that social experience is essential to successful brain development in babies.
Câu 1: The purpose of the article is to
A. explain new studies into the development of babies' brains.
B. describe how a new-born baby's brain works.
C. compare the brains of adults and children.
D. prove that nowadays babies are more intelligent than in the past.
Câu 2: According to the first paragraph
A. most aspects of child development are understood quite well.
B. some five-year-olds have imaginary friends.
C. children use technology more these days.
D. technology has been used in children's brain surgery.
Câu 3: Which statement is supported by the second paragraph?
A. Adult brains have more neurons than new-born babies' brains.
B. Babies and three-year-olds have the same number of neurons.
C. Early experiences have an effect on brain development
D. The connections between parts of the brain stay the same as a child grows up.
Câu 4: According to the second paragraph, which of the following can affect IQ?
A. being with adults a lot
B. connecting with other babies
C. paying attention to a baby
D. having access to information as early as possible
Câu 5: It can be inferred from the passage that
A. A pattern like ‘A-B-C’ is easier to understand.
B. Babies' brains cannot recognise different sound patterns.
C. It's not known which area of a baby's brain processes speech.
D. Children can actually learn grammatical rules in their very early age.
Câu 6: According to the article, which statement is true?
A. Experiments focusing on language have given researchers new information.
B. Children who hear different languages develop differently.
C. The development of language is the easiest thing to study in babies.
D. Babies are able to understand grammar rules of a language only in specific period.
Câu 7: What did the study described in the last paragraph do?
A. compared the effects of different languages
B. divided babies into two groups with different treatment
C. investigated if babies can learn Chinese
D. taught babies foreign languages through listening to videos.
Câu 8: What is the main conclusion from the study described in the last paragraph?
A. Babies can understand television at the age of nine months.
B. Social interaction has a big influence on the brain.
C. Watching videos is a good way to develop a child's brain.
D. Mandarin Chinese is not too hard to be learned for American babies.
024.7300.7989
1800.6947
Giải chi tiết:
Giải thích:
Mục đích của bài viết là để
A. giải thích các nghiên cứu mới về sự phát triển bộ não của trẻ sơ sinh.
B. mô tả cách thức hoạt động của bộ não của em bé mới sinh.
C. so sánh bộ não của người lớn và trẻ em.
D. chứng minh rằng ngày nay trẻ sơ sinh thông minh hơn xưa.
Chọn A
Đáp án câu 2 là: BGiải chi tiết:
Giải thích:
Theo đoạn đầu tiên
A. hầu hết các khía cạnh của sự phát triển của trẻ em được hiểu khá rõ.
B. một số trẻ năm tuổi có những người bạn tưởng tượng.
C. trẻ em sử dụng công nghệ nhiều hơn ngày nay.
D. công nghệ đã được sử dụng trong phẫu thuật não trẻ em.
Thông tin: By the age of five, a child can talk, ride a bike and invent imaginary friends.
Tạm dịch: Đến năm tuổi, một đứa trẻ có thể nói chuyện, đi xe đạp và nghĩ ra những người bạn tưởng tượng.
Chọn B
Đáp án câu 3 là: CGiải chi tiết:
Giải thích:
Phát biểu nào được hỗ trợ bởi đoạn thứ hai?
A. Não người trưởng thành có nhiều tế bào thần kinh hơn não của trẻ sơ sinh.
B. Trẻ sơ sinh và trẻ ba tuổi có cùng số lượng tế bào thần kinh.
C. Trải nghiệm ban đầu có ảnh hưởng đến sự phát triển não bộ
D. Các kết nối giữa các phần của não vẫn giống nhau khi một đứa trẻ lớn lên.
Thông tin: A study in 2010 showed that the experiences a child has in their first few years affect the development of the brain.
Tạm dịch: Một nghiên cứu vào năm 2010 cho thấy những trải nghiệm của một đứa trẻ trong vài năm đầu tiên ảnh hưởng đến sự phát triển của não.
Chọn C
Đáp án câu 4 là: CGiải chi tiết:
Giải thích:
Theo đoạn thứ hai, điều nào sau đây có thể ảnh hưởng đến IQ?
A. ở với người lớn nhiều
B. kết nối với các em bé khác
C. chú ý đến em bé
D. tiếp cận thông tin càng sớm càng tốt
Thông tin: It showed that children who received more attention often had higher IQs.
Tạm dịch: Nó cho thấy rằng những đứa trẻ nhận được nhiều sự chú ý hơn thường có IQ cao hơn.
Chọn C
Đáp án câu 5 là: DGiải chi tiết:
Giải thích:
Nó có thể được suy ra từ đoạn văn rằng
A. Một mô hình như ‘A-B-C’ dễ hiểu hơn.
B. Bộ não của trẻ sơ sinh không thể nhận ra các mẫu âm thanh khác nhau.
C. Không biết vùng não nào của bé xử lý lời nói.
D. Trẻ thực sự có thể học các quy tắc ngữ pháp khi còn rất nhỏ.
Thông tin: So babies are starting to learn grammatical rules from the beginning of life.
Tạm dịch: Vì vậy, các bé bắt đầu học các quy tắc ngữ pháp từ đầu đời.
Chọn D
Đáp án câu 6 là: AGiải chi tiết:
Giải thích:
Theo bài văn, phát biểu nào là đúng?
A. Các thí nghiệm tập trung vào ngôn ngữ đã cung cấp cho các nhà nghiên cứu thông tin mới.
B. Trẻ nghe các ngôn ngữ khác nhau phát triển khác nhau.
C. Sự phát triển của ngôn ngữ là điều dễ học nhất ở trẻ sơ sinh.
D. Trẻ chỉ có thể hiểu các quy tắc ngữ pháp của một ngôn ngữ trong giai đoạn cụ thể.
Thông tin: Researchers also know that babies need to hear a lot of language in order to understand grammar rules. But there is a big difference between listening to television, audio books or the internet, and interacting with people.
Tạm dịch: Các nhà nghiên cứu cũng biết rằng các bé cần nghe nhiều ngôn ngữ để hiểu các quy tắc ngữ pháp. Nhưng có một sự khác biệt lớn giữa nghe tivi, sách âm thanh hoặc internet và tương tác với mọi người.
Chọn A
Đáp án câu 7 là: BGiải chi tiết:
Giải thích:
Nghiên cứu được mô tả trong đoạn cuối làm gì?
A. so sánh tác dụng của các ngôn ngữ khác nhau
B. chia em bé thành hai nhóm với cách tiếp cận khác nhau
C. điều tra liệu em bé có thể học tiếng Trung Quốc
D. dạy bé ngoại ngữ thông qua nghe video.
Thông tin: One study compared two groups of nine-month-old American babies. One group watched videos of Mandarin Chinese sounds. In the other group, people spoke the same sounds to the babies.
Tạm dịch: Một nghiên cứu đã so sánh hai nhóm trẻ sơ sinh Mỹ 9 tháng tuổi. Một nhóm đã xem video về âm thanh tiếng Trung Quốc. Trong nhóm khác, mọi người nói những âm thanh tương tự với các em bé.
Chọn B
Đáp án câu 8 là: BGiải chi tiết:
Giải thích:
Kết luận chính từ nghiên cứu được mô tả trong đoạn cuối là gì?
A. Trẻ có thể hiểu được TV ở độ tuổi chín tháng.
B. Tương tác xã hội có ảnh hưởng lớn đến não.
C. Xem video là một cách tốt để phát triển trí não của trẻ.
D. Tiếng Trung phổ thông không quá khó để học đối với trẻ sơ sinh Mỹ.
Thông tin: It suggests that social experience is essential to successful brain development in babies.
Tạm dịch: Nó cho thấy kinh nghiệm xã hội là điều cần thiết để phát triển trí não thành công ở trẻ sơ sinh.
Chọn B
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.