[LỜI GIẢI] Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, and D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the question

Space Debris

Once something is considered rubbish, we want to throw it away and forget about it. Yet if we are not careful about where we store it, our garbage could come back to haunt us. On the Earth, poorly discarded garbage can cause land, water, and air pollution. And now, people are starting to learn that space debris can also cause a host of different problems.

Space debris is defined as a collection of objects that orbit the Earth. Space debris can be classified into two categories. One is man-made rubbish, such as old satellites, rockets, and an other machinery left in space after past missions. The other is natural objects, such as meteors that are traveling through space. If you think the man-made garbage doesn't amount to much, guess again. Researchers estimate that there are over 20.000 pieces of large debris floating around in space and approximately 300.000 smaller pieces in orbit as well. Traveling at speeds of up to 17.500 miles per hour, these objects create a great degree of danger for any spaceships when they leave or return to the Earth.

We are lucky to some degree that there haven't been too many accidents caused by space debris as of yet. Still some incidents have occurred. In 1996, a French satellite was damaged after it crashed into debris from an old French rocket. Then in 2009, an old Russian satellite collided with a working US satellite. The end result was an additional 2.000 pieces of space junk that was added to the junk pile.

As the current situation can only worsen, it is now up to the international community to cooperate and create a plan to deal with space debris. For starters, several nations have pledged to take more care with the items they discard in space to cut down on future debris. Researchers are working on devising a way to label space junk, so it can be avoided. Others have proposed more creative techniques to recapture the garbage and discard it on the Earth, or destroy it with lasers.

The nightmare scenario that everyone fears is if the Kessler Syndrome starts to occur. This is when density of garbage becomes so high that it sets off a chain reaction of collisions which would raise the probability of accidents even further. Although there is not long-term solution in place for space debris, nations are starting to understand the seriousness of this problem.

0Câu 17

Space debris is______the Earth.

A. polluting

B.destroying

C. circling

D. assisting

Câu 18

What makes up most of man-made space debris?

A. Home appliances

B.Rocks that were destroyed

C. Foods thrown away by astronauts

D. Equipment from old spaceships

Câu 19

What matches the meaning of the word “haunt" in paragraph 1?

A. return

B.hurt

C. scare

D. benefit

Câu 20

What is the third paragraph mainly about?

A. Accident caused by space debris

B.How nations are dealing with space debris

C. A few way that space debris is helpful

D. How space debris changed the space exploration

Câu 21

What are scientists most worried about with space debits?

A. It will catch fire and burn things.

B.It will cause the prices of spaceships to increase.

C. It will be packed even closer together.

D. It will fall down to the Earth.

Câu 22

What best summarizes the current situation regarding space garbage?

A. Countries arc only just finding out about space debris.

B.Countries know there is a problem but they have no solution.

C. The problem is understood and a long-term solution was made.

D. Most nations still deny that space debris is an issue.

Câu 23

What have been done about the problem of space debris?

A. Scientists have labeled space junk so it can be avoided.

B.The international community has found long-term solutions to the problem.

C. Some creative techniques have been applied to recapture the garbage and discard

D. Some nations have promised to take more care with the matter.

Câu 24

It can be inferred from the passage that_____

A. The number of space accident will increase if nothing is done about the problem

B.any launch of spaceships will set off a chain reaction of collisions

C. meteors will offer a way to solve the problem

D. space debris can also cause different problems on the Earth.


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án Câu 17 : C

Đáp án C.

Dẫn chứng: “Space debris is defined as a collection of objects that orbit the Earth. Space debris can be classified into two categories.” (Rác vũ trụ được xác định là một tập hợp các vật thể bay quanh quỹ đạo Trái đất).

Đáp án Câu 18 : D

Đáp án D.

Dẫn chứng: “One is man-made rubbish, such as old satellites, rockets, and other machinery left in space after past missions.” (Rác vũ trụ có thể được chia thành 2 loại. Một là rác thải do con người tạo ra, như là các vệ tinh cũ, tên lửa và các máy móc khác sót lại trong không gian sau các nhiệm vụ trong quá khứ).

Đáp án Câu 19 : B

Đáp án B.

haunt: ám ảnh, ở đây có thể hiểu là hurt (gây tổn hại, làm tổn thương).

Đáp án Câu 20 : A

Đáp án D.

Có thể thấy đoạn thứ ba tập trung kể về những tai nạn gây ra bởi rác thải vũ trụ (đáp án D). Các đáp án còn lại không phù hợp.

Đáp án Câu 21 : C

Đáp án C.

Dẫn chứng: “The nightmare scenario that everyone fears is if the Kessler Syndrome starts to occur. This is when the density of garbage becomes so high that it sets off a chain reaction of collisions which would raise the probability of accidents even further.” (Kịch bản ác mộng mà tất cả mọi người đều lo sợ là khi hội chứng Kessler bắt đầu xảy ra. Đó là khi mật độ rác thải trở nên cao đến mức mà nó tạo ra một phản ứng va chạm dây chuyền có thể làm tăng nguy cơ tai nạn hơn nữa).

Đáp án Câu 22 : B

Đáp án A.

Dẫn chứng: “Although there is not a long-term solution in place for space debris, nations are starting to understand the seriousness of this problem.” (Mặc dù không có giải pháp lâu dài cho vấn đề về rác vũ trụ, các quốc gia đang bắt đầu hiểu được mức độ nghiêm trọng của vấn đề này).

Đáp án Câu 23 : D

Đáp án A.

Dẫn chứng: “...several nations have pledged to take more care with the items they discard in space to cut down on future debris.” (…một vài quốc gia đã cam kết sẽ quan tâm nhiều hơn đến những thứ họ bỏ lại trong không gian để làm giảm lượng các mảnh vỡ trong tương lai).

Đáp án Câu 24 : A

Đáp án C.

Thông tin ở đáp án C có thể được suy ra từ thông tin ở hai đoạn cuối bài. Các đáp án còn lại không chính xác.

Ý kiến của bạn