Read the following passage and mark the letter A, B, C, and D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the question
Getting Curious about Curiosity’s Mission to Mars
The topic of space exploration reached u high point during the 1960s, as Soviets and I Americans competed for dominance. Yet after the Soviets put the first man in space and Americans landed the first men on the moon, many people lost interest as nothing else could compare to these groundbreaking accomplishments. Recently, a robotic rover on a mission to Mars has generated massive interest from the public.
Curiosity is a robotic car-sized rover that is part of NASA’s long-term plan to learn more about the terrain and conditions on the Red Planet. One of its main goals was to determine whether or not it was possible for life to develop on Mars. Using mechanical arms, Curiosity can gather soil and rock samples from the ground and analyze them to determine their chemical composition. Since transporting around Mars was vital to the success of the mission, a lot of effort was put into Curiosity's transportation abilities. Mans’ terrain is not smooth, so designers enabled Curiosity to roll over bumpy areas. Once Curiosity left the Earth, there would be no opportunities to repair it, so engineers also had to be spot on about Curiosity's power solution. Therefore, they devised a system that can generate power internally from a radioisotope generator. Finally, to capture stunning pictures of Mars, Curiosity was equipped with several state-of-the-art cameras. The cameras also help the rover avoid hazards, navigate and detect information about the atmosphere.
After a 350-million-mile journey, Curiosity landed on Mars in 2012, an impressive 1.5 miles away from its initial target. Upon arrival, NASA's website crashed due to an overload of visitors. People just couldn't seem to get enough information on the mission. But the real thrills came in the weeks and months that followed, as people got their first real glimpse about what life was really like on Mars. The mission was originally supposed to last for two years, but scientists are now optimistic that it could continue for up to 15 years, depending on Curiosity's condition. No matter what happens at this point, it is safe to say that Curiosity’s mission to Mars has been a smashing success.
0Câu 1
According to the passage, the popularity of space exploration reached its ___ in the 1960s.
A. peak
B.break
C. drop
D. hit
Câu 2
Why did Curiosity have arms?
A. So it could defend itself from attack.
B.So it could push itself up if it fell.
C. So it could study objects on Mars.
D. So it could steer the ship it was on
Câu 3
What best matches the meaning of the phrase "spot on" in paragraph 2?
A. location
B.seen
C. available
D. perfect
Câu 4
Why did NASA's website crash in 2012?
A. Mans people tried to attack it
B.
C. It was unite poorly designed.
D. It wasn't meant to work in space.
Câu 5
What has been the highlight of Curiosity’s mission that the author suggests so far?
A. The rock samples that were collected
B.Discovering new planets in the solar system very soon
C. The journey on the spaceship
D. The incredible pictures that were taken
Câu 6
All of the following are the difficulties that Curiosity had to overcome EXCEPT that___.
A.
B.
C.
D.
Câu 7
Which of the following is NOT the accomplishment done by Curiosity?
A. Taking a lot of photos about what life was really like on Mars
B.
C. Collecting soil and rock samples from Mars
D. Proving the durability of a robotic rover on another planet
Câu 8
We can infer from the sentence “After a 350-million-mile journey, Curiosity ... its initial target'' in paragraph 3 that____.
A.
B.NASA scientists achieved their initial target with the landing of Curiosity on Mars
C.
D.
Đáp án C.
Dẫn chứng: “The topic of space exploration reached a high point during the 1960s” (Chủ đề về khám phá không gian đã đạt đến đỉnh cao trong những năm 1960).
Reach its peak = reach a high point
Đáp án Câu 2 : C
Đáp án A.
Dẫn chứng: “Using mechanical arms, Curiosity can gather soil and rock samples from the ground and analyze them to determine their chemical composition.” (Sử dụng cánh tay cơ học, Curiosity có thể thu thập các mẫu đất và đá từ mặt đất và phân tích để xác định thành phần hóa học của chúng).
Đáp án Câu 3 : D
Đáp án B.
Spot on = perfect: chính xác, hoàn hảo.
Đáp án Câu 4 : B
Đáp án D.
Dẫn chứng: “Upon arrival, NASA’s website crashed due to an overload of visitors.” (Khi robot vừa đến nơi, trang web của NASA đã tê liệt vì lượng khách truy cập quá lớn).
Đáp án Câu 5 : D
Đáp án C.
Dẫn chứng: “Finally, to capture stunning pictures of Mars, Curiosity was equipped with several state-of-the-art cameras. The cameras also help the rover avoid hazards, navigate, and detect information about the atmosphere.” (Cuối cùng, để có thể nắm bắt được những hình ảnh tuyệt đẹp về sao Hỏa, Curiosity được trang bị một số máy ảnh tiên tiến nhất. Những máy ảnh này cũng giúp cho robot thám hiểm tự hành này tránh được những nguy hiểm, điều hướng và phát hiện thông tin về khí quyển).
Đáp án Câu 6 : C
Đáp án C.
Dẫn chứng:
“Mars’ terrain is not smooth, so designers enabled Curiosity to roll over bumpy areas.” (Địa hình sao Hỏa không được bằng phẳng, nên các nhà thiết kế đã thiết kế giúp Curiosity có thể lăn qua những khu vực mấp mô). => thông tin ý A
“Once _Curiosity_ left the Earth, there would be no opportunities to repair it...” (Một khi _Curiosity_ đã rời khỏi Trái đất thì không còn cơ hội để sửa nó nữa). => thông tin ý B
“…they devised a system that can generate power internally from a radioisotope generator.” (...họ đã phát minh ra một hệ thống có thể tạo ra năng lượng từ bên trong từ một máy phát đồng vị phóng xạ). => thông tin ý D
=> đáp án A, B, D đều đưa ra thông tin đúng về những khó khăn mà robot này gặp phải.
Đáp án C là thuận lợi.
Đáp án Câu 7 : B
Đáp án A.
Thông tin Curosity di chuyển bằng tàu vũ trụ trong không gian là không chính xác
Đáp án Câu 8 : C
Đáp án D.
Câu này có nghĩa là: Sau hành trình dài 350 triệu dặm, Curiosity đã đặt chân lên sao Hỏa vào năm 2012, chỉ xa hơn 1.5 dặm so với mục tiêu ban đầu.
Có thể thấy tính toán về quỹ đạo của các nhà khoa học của NASA gần như chính xác tuyệt đối.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.