[LỜI GIẢI] Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

In early civilization, citizens were educated informally, usually within the family unit. Education meant simply learning to live. As civilization became more complex, however, education became more formal, structured, and comprehensive. Initial efforts of the ancient Chinese and Greek societies concentrated solely on the education of males. The post-Babylonian Jews and Plato were exceptions to this pattern. Plato was apparently the first significant advocate of the equality of the sexes. Women, in his ideal state, would have the same rights and duties and the same educational opportunities as men. This aspect of Platonic philosophy, however, had little or no effect on education for many centuries, and the concept of a liberal education for men only, which had been espoused by Aristotle, prevailed.

In ancient Rome, the availability of an education was gradually extended to women, but they were taught separately from men. The early Christians and medieval Europeans continued this trend, and single-sex schools for the privileged through classes prevailed through the Reformation period. Gradually, however, education for women, in a separate but equal basis to that provided for men, was becoming a clear responsibility of society. Martin Luther appealed for civil support of schools for all children. At the Council of Trent in the 16th century, the Roman Catholic Church encouraged the establishment of free primary schools for children of all classes. The concept of universal primary education, regardless of sex, had been born, but it was still in the realm of the single-sex school.

In the late 19th and early 20th centuries, co-education became a more widely applied principle of educational philosophy. In Britain, Germany, and the Soviet Union the education of boys and girls in the same classes became an accepted practice. Since World War II, Japan and the Scandinavian countries have also adopted relatively universal co-educational systems. The greatest negative reaction to co-education has been felt in the teaching systems of the Latin countries, where the sexes have usually been separated at both primary and secondary levels, according to local conditions.

A number of studies have indicated that girls seem to perform better overall and in science in particular. In single-sex classes, during the adolescent years, pressure to conform to stereotypical female gender roles may disadvantage girls in traditionally male subjects, making them reluctant to volunteer for experimental work while taking part in lessons. In Britain, academic league tables point to high standards achieved in girls’ schools. Some educationalists, therefore, suggest segregation of the sexes as a good thing, particularly in certain areas, and a number of schools are experimenting with the idea.

Notes:

- prevail (dộng từ) = thắng thế, chiếm ưu thế.

- realm (danh từ) = (nghĩa bóng) lĩnh vực, địa hạt.

- induce (động từ) = xui, khiến, thuyết phục.

0Câu 11

Ancient education generally focused its efforts on_____

A. both sexes

B.on male learners

C. young people only

D. female learners

Câu 12

Education in early times was mostly aimed at_____

A. teaching skills

B.learning to live

C. imparting survival skills

D. learning new lifestyles

Câu 13

The first to support the equality of the sexes was _____

A. the Greek

B.Plato

C. the Chinese

D. the Jews

Câu 14

The word “informally” in this context mostly refers to an education occurring

A. in a department

B.in classrooms

C. ability

D. outside the school

Câu 15

When education first reached women, they were______

A. deprived of opportunities

B.locked up in a place with men

C. isolated from normal life

D. separated from men

Câu 16

When the concept of universal primary education was introduced, education____

A. was intended to leave out female learners

B.was intended for all the sexes

C. focused on imparting skills

D. was given free to all

Câu 17

The word “espoused” is contextually closest in meaning to_ .

A. to give

B.to introduce

C. to put off

D. to induce

Câu 18

Co-education was negatively responded to in__ .

A. the Scandinavian countries

B.South American countries

C. conservative countries

D. Japan

Câu 19

The word “tables” in paragraph 4 is closest in meaning to ______

A. meeting tables

B.personalities

C. figures

D. shapes

Câu 20

The word “segregation” in paragraph 4 may be understood as_____

A. extraction

B.grouping

C. mixture

D. separation


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án Câu 11 : B

Dẫn chứng: "Initial efforts of the ancient Chinese and Greek societies concentrated solely on the education of males." (Nỗ lực ban đầu của các xã hội Trung Quốc và Hy Lạp cổ đại chỉ tập trung vào giáo dục của nam giới.)

Đáp án Câu 12 : B

Dẫn chứng ở đoạn 1. " In early civilization, ... Education meant simply learning to live. (Trong nền văn minh ban đầu, … Giáo dục có nghĩa là học cách sống.)

Đáp án Câu 13 : B

Dẫn chứng: “Plato was apparently the first significant advocate of the equality of the sexes.” (Plato rõ ràng là người ủng hộ quan trọng đầu tiên về sự bình đẳng của giới tính.)

Đáp án Câu 14 : D

“informally” (không trang trọng, nghi thức) => không phải giáo dục trong nhà trường.

Đáp án Câu 15 : D

Dẫn chứng ở đoạn 2: “In ancient Rome, the availability of an education was gradually extended to women, but they were taught separately from men.”

(Ở Rome cổ đại, sự sẵn có của một nền giáo dục dần được mở rộng cho phụ nữ, nhưng họ được dạy riêng biệt với đàn ông.)

Đáp án Câu 16 : B

Dẫn chứng ở cuối đoạn 2. “The concept of universal primary education, regardless of sex, had been born, but it was still in the realm of the single-sex school.”

(Khái niệm phổ cập giáo dục tiểu học, bất kể giới tính, đã được sinh ra, nhưng nó vẫn còn trong lĩnh vực của một trường phái của trường học đơn giới”

Đáp án Câu 17 : B

espouse (v) theo, tán thành

put off (v) trì hoãn

induce (v) xui khiến, hây ra

Trong văn cảnh, "espouse" có nghĩa là giới thiệu, đưa ra => tương đương với "introduce"

Đáp án Câu 18 : B

Dẫn chứng: "The greatest negative reaction to co-education has been felt in the teaching systems of the Latin countries"

(Phản ứng tiêu cực lớn nhất đối với giáo dục đồng đẳng đã được cảm nhận trong các hệ thống giảng dạy của các nước Latinh). Chú ý: Các nước Latinh bao gồm các nước Nam Mỹ)

Đáp án Câu 19 : C

Dẫn chứng: "In Britain, academic league tables point to high standards achieved in girls’ schools." (Ở Anh, các bảng giải đấu học thuật chỉ ra các tiêu chuẩn cao đạt được ở các trường nữ sinh.) => Vì "tables" thống kê số liệu = figures.

Đáp án Câu 20 : D

Segregation (n) sự chia tách = separation (n) sự tách biệt

Group (n) nhóm

Mixture (n) hỗn hợp

Extraction (n) sự triết, trích

Ý kiến của bạn