Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. .
The World Trade Organization (WTO) has 150 member countries. They are looking to improve trade. Trade means the buying and selling goods. The WTO provides a place where these countries can talk about what they need. The goal of the WTO is to make trade grow by removing legal barriers between countries.
The WTO helps trade in several ways. First, it asks countries to treat each other equally. They should not give special trade deals to one country and not to another. Also, these countries should not try to stop foreign products from any one country. The idea is that goods and services should be able to cross borders easily. A second way to improve trade is to lower tariffs. These are special taxes for things bought and sold. A third way to strengthen trade is to make sure that the rules will stay the same. In order for people to invest their money, they need to feel secure for the future. A fourth way is to allow greater competitions between countries. The central belief is that competitions make for a stronger economy. The last way to improve trade is to help countries that are poor. The need help coming up to the level of modem countries. They can be helped by allowing them extra time to get their systems in order. They can be given priority in making deals with other countries.
Free and easy trade is the WTO’s goal. It supports rich countries and helps poor ones get ahead. It is one way of improving the lives of more people in the world. It asks countries to make laws that help this process. Every year, more countries apply to be in the WTO. They see membership as a good thing.
Notes:
- make for sth = to help to make something possible (đem lại).
0Câu 1
According to the passage, all of the following are true EXCEPT ______
A. he WTO wants to make trade better.
B.trade means the buying and selling of goods.
C. poor countries are not given priority
D. the WTO wants to improve trade by lowering taxes.
Câu 2
It can be inferred from the passage that_ ______
A. few countries want to become a member of the WTO
B.the WTO is a multi-national organization
C. the WTO helps remove political barriers between countries
D. the WTO’s goal is to trade with other organizations
Câu 3
The word “barriers” in paragraph 1 is closest in meaning to _______
A. borders
B.bans
C. documents
D. obstacles
Câu 4
Why does the author give details about how the WTO helps trade?
A. To distinguish between the WTO and the banks.
B.To complain about the actions of the WTO.
C. To promote discussion about the WTO.
D. To illustrate how the WTO improves international trade.
Câu 5
The word “tariffs” in paragraph 2 is closest in meaning to______
A. expenses
B.incomes
C. goods
D. taxes
Câu 6
The word “priority” in paragraph 2 is closest in meaning to______
A. importance
B. infiltration
C. fundamentalist
D. diversion
Câu 7
Paragraph 2 lists the ways in which the WTO helps trade. How many ways are mentioned?
A. 5
B.6
C. 3
D. 4
Câu 8
Which of the following is NOT correct?
A. The WTO supports poor countries.
B.The goal of the WTO is to improve trade.
C. Rich countries are given priority.
D. Many countries apply to be in the WTO every year.
Câu 9
According to paragraph 3, the WTO_______?
A. gives poor countries lots of food
B. asks rich countries to help poor ones
C. helps improve the lives of more people in the world
D. helps rich countries get ahead
Câu 10
Which of the following does NOT support the idea that the WTO provides a way for countries to improve trade?
A. Countries should allow goods and services to cross borders easily.
B.Countries should be fair to one another and help poor members.
C. Countries should allow time to raise taxes.
D. Countries should lower tariffs and make investors feel secure
Dẫn chứng: “They are looking to improve trade. Trade means the buying and selling goods … A second way to improve trade is to lower tariffs.
(Họ đang tìm cách cải thiện thương mại. Thương mại là hàng hóa mua bán. WTO cung cấp một nơi mà các quốc gia này có thể nói về những gì họ cần.)
Đáp án Câu 2 : B
Dẫn chứng: “The World Trade Organization (WTO) has 150 member countries.” => WTO là một tổ chức đa quốc gia.
Đáp án Câu 3 : D
Barrier (n) rào chắn, rào cản = obstacle (n) vật cản
Border (n) biên giới
Document (n) tài liệu
Ban (n) lệnh cấm
Đáp án Câu 4 : D
Ta dùng phương pháp loại trừ, đoạn 2 trình bày những cách mà WTO thúc đẩy thương mại. Nhưng không so sánh, phân biệt WTO với ngân hàng, không phàn nàn về các hoạt động của WTO.
Đáp án Câu 5 : D
tariff (n) thuế = taxe (thuế)
good (n) hàng hóa
income (n) thu nhập
expenses (n) thu nhập, chi tiêu
Đáp án Câu 6 : A
priority (n) : sự ưu tiên = importance (n) sự quan trọng
fundamentalist (n) người theo trào lưu chính thống
infiltration (n) sự thâm nhập
Đáp án Câu 7 : A
Dẫn chứng ở đoạn 2.
Đáp án Câu 8 : C
Dẫn chứng: Ý A. Đoạn 1. “They are looking to improve trade.”
Ý B. “The last way to improve trade is to help countries that are poor”
Ý C. “Every year, more countries apply to be in the WTO.”
Đáp án Câu 9 : C
Dẫn chứng ở đoạn 3, “It is one way of improving the lives of more people in the world.” (Đó là một cách để cải thiện cuộc sống của nhiều người hơn trên thế giới.)
Đáp án Câu 10 : C
Dẫn chứng ở đoạn 2 cho các đáp án A, B, C được đề cập đến.
Ý A. “The idea is that goods and services should be able to cross borders easily.” (Ý tưởng là hàng hóa và dịch vụ sẽ có thể dễ dàng vượt qua biên giới.)
Ý B. “The last way to improve trade is to help countries that are poor.” (Cách cuối cùng để cải thiện thương mại là giúp các nước nghèo.)
Ý C. “A second way to improve trade is to lower tariffs. … In order for people to invest their money, they need to feel secure for the future. (Cách thứ hai để cải thiện thương mại là giảm thuế quan. … Để mọi người đầu tư tiền của họ, họ cần phải cảm thấy an toàn cho tương lai.)
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .