Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your, answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Television has transformed politics by changing the way in which information is disseminated, by altering political campaigns, and by changing citizen’s patterns of response to politics. By giving citizens independent access to the candidates, television diminished the role of the political party in the selection of the major party candidates. By centering politics on the person of the candidate, television accelerated the citizen’s focus on character rather than issues.
Television has altered the forms of political communication as well. The messages on which most of us rely are briefer than they once were. The stump speech, a political speech given by traveling politicians and lasting 3/2 to 2 hours, which characterized nineteenth century political discourse, has given way to the 30-second advertisement and the ten-second “sound bite” in broadcast news. Increasingly, the audience for speeches is not that standing in front of the politician but rather the viewing audience who will hear and see a snippet of the speech on the news.
In these abbreviated forms, much of what constituted the traditional political discourse of earlier ages has been lost. In 15 or 30 seconds, a speaker cannot establish the historical context that shaped the issue in question, cannot detail the probable causes of the problem, and cannot examine alternative proposals to argue that one is preferable to others. In snippets, politicians assert but do not argue.
Because television is an intimate medium, speaking through it require a changed political style that was more conversational, personal, and visual than that of the old style stump speech. Reliance on television means that increasingly our political world contains memorable pictures rather than memorable words. Schools teach us to analyze words and print. However, in a world in which politics is increasingly visual, informed citizenship requires a new set of skills.
Recognizing the power of television’s pictures, politicians craft staged events, called pseudo-event, designed to attract media coverage. Much of the political activity we see on television news has been crafted by politicians, their speechwriters, and their public relation advisers for televised consumption. Sound bites in news and answers to questions in debates increasingly sound like advertisements.
Notes:
- disseminate (động từ) = truyền bá, phồ biến.
- discourse (danh từ) = bài diễn văn.
- snippet (danh từ) = mẩu (tin...), đoạn trích ngắn.
- assert (động từ) = xác nhận, khẳng định;
- argue (động tứ) = tranh luận.
- intimate (tính từ) = thân mật; intimate medium = phương tiện truyền thông thân thiết.
- to be on the stump = (về chính trị) đang đi diễn thuyết; stump speech = bài diễn văn cồ động chính trị.
- craft (dộng từ) = làm cái gì thật tỉ mỉ, trau chuốt.
0Câu 11
The main point of the passage is that _______
A. politics in the United States has become significantly changed by controversial since the introduction of television
B.citizens in the United States are now more informed about political issues because of television coverage
C. citizens in the United States prefer to see politicians on television instead of in person
D. politics in the United States has been significantly changed by television
Câu 12
It can be inferred from the passage that in the past the introduction of television political parties_____
A. attracted more members
B.received more money
C. had more influence over the selection of political candidates
D. spent more money to promote their political candidates
Câu 13
The author mentions the “stump speech” in paragraph 2 as an example of ___
A. political presentation typical of the 19th century
B.a style of speech common to televised political events
C. an interactive discussion between two politicians
D. an event created by politicians to attract media attention
Câu 14
The phrase “given way to” in paragraph 2 can be best replaced by .
A. modified
B.imitated
C. been replaced by
D. added interest to
Câu 15
The word “that” in paragraph 2 refers to_____
A. audience
B.politician
C. advertisement
D. broadcast news
Câu 16
According to the passage, traditional political discourse was more successful than televised speeches because it_____
A.
B.
C.
D.
Câu 17
By saying that “politicians assert but do not argue ", the author means that politicians_____ .
A. make claims without providing reasons for the claims
B. take stronger positions on issues than in the past
C. dislike having to explain their own positions on issues to citizens
D. enjoy explaining the issue to broadcasters
Câu 18
It can be inferred from paragraph 4 that_____
A. citizens tend to favor a politician who analyzes the issue over one who does not
B.politicians who are considered very attractive are favored by citizens over politicians who are less attractive
C. citizens will need to learn how to evaluate visual political images in order to become better informed
D. politicians will need to learn to become more personal when meeting citizens
Câu 19
According to paragraph 5, staged political events are created so that politicians can_____ .
A. create more time to discuss political issues
B.spend more time talking to citizens in person
C. engage in debates with their opponents
D. obtain more television coverage for themselves
Câu 20
The passage supports the statement that_____.
A. politicians today tends to be more familiar with the views of citizens than in the past .
B. political speeches today focus more on details about issues than in the past
C. political presentations today are more like advertisements than in the past
D. citizens today are less informed about a politician’s character than in the past
Đáp án D.
Dịch thông tin: Điểm chính của đoạn văn là __________.
A. công dân ở Hoa Kỳ hiện được thông báo nhiều hơn về các vấn đề chính trị vì phủ sóng truyền hình
B. công dân ở Hoa Kỳ thích nhìn thấy các chính trị gia trên truyền hình thay vì trực tiếp
C. chính trị ở Hoa Kỳ đã trở nên thay đổi đáng kể do gây tranh cãi vì sự giới thiệu của truyền hình
D. chính trị ở Hoa Kỳ đã được thay đổi đáng kể bởi truyền hình
Thông tin ở đoạn 1: “Television has transformed politics by changing the way in which information is disseminated, by altering political campaigns, and by changing citizen’s patterns of response to politics.”
(Truyền hình đã thay đổi chính trị bằng cách thay đổi cách thức phổ biến thông tin, bằng cách thay đổi các chiến dịch chính trị và bằng cách thay đổi mô hình phản ứng của công dân đối với chính trị.)
Đáp án Câu 12 : C
Đáp án A.
Dịch câu hỏi: Có thể suy ra từ đoạn văn mà trong quá khứ giới thiệu các đảng chính trị trên truyền hình ____.
A. có ảnh hưởng nhiều hơn đến việc lựa chọn các ứng cử viên chính trị
B. đã chi nhiều tiền hơn để thúc đẩy các ứng cử viên chính trị của họ
C. thu hút nhiều thành viên hơn
D. nhận được nhiều tiền hơn
Thông tin ở đoạn 1: “By giving citizens independent access to the candidates, television diminished the role of the political party in the selection of the major party candidates.” (Bằng cách cho công dân quyền tiếp cận một cách độc lập các ứng cử viên, truyền hình làm giảm vai trò của đảng chính trị trong việc lựa chọn các ứng cử viên của đảng lớn.) => quyền đó được chuyển cho công dân nhiều hơn.
Đáp án Câu 13 : A
Đáp án C.
Dịch câu hỏi: Tác giả đã đề cập đến “stump speech” trong đoạn 2 như một ví dụ về ________.
A. một sự kiện được tạo ra bởi các chính trị gia để thu hút sự chú ý của truyền thông
B. một cuộc tranh luận qua lại giữa hai chính trị gia
C. bài phát biểu chính trị tiêu biểu của thế kỷ 19
D. một phong cách nói chung cho các sự kiện chính trị truyền hình
Thông tin ở đoạn 2: “The stump speech, a political speech given by traveling politicians and lasting 3/2 to 2 hours, which characterized nineteenth-century political discourse, has given way to the 30-second advertisement and the ten-second “sound bite” in broadcast news.”
(“stump speech”, một bài phát biểu chính trị được đưa ra bởi các chính trị gia hay đi đây đó và kéo dài 1 tiếng rưỡi đến 2 tiếng, đặc trưng cho diễn ngôn chính trị thế kỷ XIX, đã nhường chỗ cho quảng cáo 30 giây và một câu nói ngắn 10s trong tin tức phát sóng.)
Đáp án Câu 14 : C
Đáp án D.
Dịch câu hỏi: Cụm từ “given way to” ở đoạn 2 có thể thay thế tốt nhất bởi _________.
A. thêm quan tâm đến
B. sửa đổi
C. bắt chước
D. được thay thế bởi
Thông tin ở đoạn 2: “The stump speech, a political speech given by traveling politicians and lasting 3/2 to 2 hours, which characterized nineteenth-century political discourse, has given way to the 30-second advertisement and the ten-second “sound bite” in broadcast news.”
(“stump speech”, một bài phát biểu chính trị được đưa ra bởi các chính trị gia hay đi đây đó và kéo dài 1 tiếng rưỡi đến 2 tiếng, đặc trưng cho diễn ngôn chính trị thế kỷ XIX, đã nhường chỗ cho quảng cáo 30 giây và một câu nói ngắn 10s trong tin tức phát sóng.)
=> given way to = been replaced by
Đáp án Câu 15 : A
Đáp án A.
Dịch câu hỏi: Từ “that” ở đoạn 2 đề cập đến ________.
A. khán giả
B. quảng cáo
C. chính trị gia
D. tin tức phát song
Thông tin ở cuối đoạn 2: “Increasingly, the audience for speeches is not that standing in front of the politician but rather the viewing audience who will hear and see a snippet of the speech on the news.”
(Càng ngày, khán giả của các bài phát biểu không phải là những người đứng trước mặt chính trị gia mà còn là khán giả xem những người sẽ nghe và nhìn thấy một đoạn của bài phát biểu trên tin tức.)
=> “that” được dung thay cho “audience”
Đáp án Câu 16 : B
Đáp án B.
Dịch câu hỏi: Theo đoạn văn, diễn ngôn chính trị truyền thống đã thành công hơn các bài phát biểu trên truyền hình vì nó ___
A. cho phép đưa tin về các ứng cử viên chính trị
B. đặt các vấn đề chính trị trong bối cảnh lịch sử
C. làm cho chính trị dường như đến gần hơn với công dân
D. cung cấp thông tin chi tiết về một hành vi ứng xử của ứng cử viên
Thông tin ở đoạn 3: “In these abbreviated forms, much of what constituted the traditional political discourse of earlier ages has been lost. In 15 or 30 seconds, a speaker cannot establish the historical context that shaped the issue in question, cannot detail the probable causes of the problem, and cannot examine alternative proposals to argue that one is preferable to others.”
(Trong bị lược bớt, phần lớn những gì tạo thành diễn ngôn chính trị truyền thống của các thời đại trước đã bị bỏ. Trong 15 hoặc 30 giây, một người nói không thể thiết lập bối cảnh lịch sử hình thành vấn đề đang được đề cập, không thể nêu chi tiết nguyên nhân có thể xảy ra của vấn đề và không thể kiểm tra các đề xuất thay thế để cho rằng người này thích hợp người khác.)
Đáp án Câu 17 : A
Đáp án A.
Dịch câu hỏi: Bằng cách nói rằng “các chính trị gia khẳng định nhưng không tranh luận”, có nghĩa là các chính trị gia __________.
A. đưa ra yêu cầu mà không cung cấp lý do cho các yêu cầu
B. có lập trường mạnh hơn về các vấn đề so với trong quá khứ
C. thích giải thích vấn đề với các đài truyền hình
D. không thích phải giải thích lập trường của mình về các vấn đề cho công dân
Thông tin ở đoạn 3: “In 15 or 30 seconds, a speaker cannot establish the historical context that shaped the issue in question, cannot detail the probable causes of the problem, and cannot examine alternative proposals to argue that one is preferable to others.”
(Trong 15 hoặc 30 giây, một người nói không thể thiết lập bối cảnh lịch sử hình thành vấn đề đang được đề cập, không thể nêu chi tiết nguyên nhân có thể xảy ra của vấn đề và không thể kiểm tra các đề xuất thay thế để cho rằng người này thích hợp hơn người khác.) => Chỉ đưa ra nhưng không có thời gian để giải thích hoặc kiểm tra
Đáp án Câu 18 : C
Đáp án D.
Dịch câu hỏi: Điều gì có thể được suy ra từ đoạn 4 __________.
A. các chính trị gia sẽ cần phải học cách trở nên cá nhân hơn khi gặp gỡ công dân
B. các chính trị gia được coi là rất thu hút là những người nhận được sự quý mến của công dân hơn các chính trị gia kém thu hút
C. công dân có xu hướng ủng hộ một chính trị gia có phân tích vấn đề hơn một người không (phân tích)
D. công dân sẽ cần học cách đánh giá hình ảnh chính trị trực quan để trở nên am hiểu hơn
Thông tin ở cuối đoạn 4: “However, in a world in which politics is increasingly visual, informed citizenship requires a new set of skills.” (Tuy nhiên, trong một thế giới mà chính trị ngày càng trực quan, am hiểu quyền công dân đòi hỏi một bộ kỹ năng mới.) => vì như một bộ kỹ năng mới nên phải học cách đánh giá hình ảnh trực quan
Đáp án Câu 19 : D
Đáp án B.
Dịch câu hỏi: Theo đoạn 5, các sự kiện chính trị được tổ chức để các chính trị gia có thể ___________.
A. tạo thêm thời gian để thảo luận về các vấn đề chính trị
B. cho bản thân họ chiếm nhiều sóng truyền hình hơn
C. dành nhiều thời gian nói chuyện với người dân
D. tham gia vào các cuộc tranh luận với các đối thủ của họ
Thông tin ở đoạn cuối: “Recognizing the power of television’s pictures, politicians craft staged events, called pseudo-event, designed to attract media coverage.” (Nhận thức được sức mạnh của hình ảnh trên truyền hình, các chính trị gia đã tổ chức các sự kiện, được gọi là sự kiện giả, được thiết kế để thu hút các phương tiện truyền thông.)
Đáp án Câu 20 : C
Đáp án A.
Dịch câu hỏi: Đoạn văn hỗ trợ lời phát biểu sau ____.
A. bài phát biểu chính trị ngày nay giống như quảng cáo hơn trong quá khứ
B. các chính trị gia ngày nay có xu hướng quen thuộc hơn trong quan điểm của công dân so với trước đây
C. công dân ngày nay ít am hiểu về một nhân vật chính trị gia hơn so với trước đây
D. các bài phát biểu chính trị ngày nay tập trung nhiều vào các chi tiết về các vấn đề hơn trong quá khứ
Thông tin ở câu cuối đoạn cuối: “Sound bites in news and answers to questions in debates increasingly sound like advertisements.” (Những câu nói ngắn trong tin tức và câu trả lời cho các câu hỏi trong các cuộc tranh luận ngày càng nghe giống như quảng cáo.)
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.