Read the following passage and mark the letter A, B, c, or n on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 1 to 10.
The ubiquitous bar code, developed more than twenty years ago, is not a stagnant product. On the contrary, the technology has been improved so that it can be used more efficiently. Much less expensive than a computer chip, the bar code can hold more information than it has in the past by adding a second dimension to the structure.
The bar code consists of a series of parallel vertical bars or lines of two different widths, although sometimes four widths are used, printed in black on a white background. Bar codes are used for entering data into a computer system. The bars represent the binary digits 0 and 1, just like basic computer language, and sequences of these digits can indicate the numbers from 0 to 9, which can then be read by an optical laser scanner and processed by a digital computer. Arabic numbers appear below the code. The traditional bar code has been used to monitor skiers at ski lifts and to determine price and perform inventory control on groceries, drugs, medical supplies, manufactured parts, and library books to name a few. The bar code used on grocery products, introduced in the 1970s, is called a universal product code (or UPC) and assigns each type of food or grocery product a unique code. The five digits on the left are assigned to a particular manufacturer or maker and the five digits on the right are used by that manufacturer to identify a specific type or make of product. Traditional single dimension bar codes arc not readily customizable because there is little extra space.
The two-dimensional bar code, with an information density of 1,100 bytes, allows a considerably greater amount of information to be coded than docs the traditional bar code, including customized information. It also has built-in redundancy, meaning that the identical information is duplicated on the same code. Therefore, if the code is damaged, it can still be read. The technology even allows pictures or text to be contained within the code, as well as barcode encryption. The new technology dramatically reduces the errors of the single
dimensional bar code and reduces the enormous costs that some companies have reported in the past.
Notes:
- encrypt (động lừ) = viết thành mặt ma.
0Câu 1
The word “ubiquitous” in the first sentence is closest in meaning to_____
A. complicated
B.ever-present
C.
D. outdated
Câu 2
The word "stagnant" in the first sentence is closest in meaning to ____
A. stale
B.useful
C.
D. useless
Câu 3
The author implies that the bar code ______.
A. is not useful
B.has existed in one-dimensional form for years
C. has only recently become popular
D.
Câu 4
The author’s main purpose is to describe _______
A. the current technology and newest innovation of bar codes
B.
why the bar code is no longer viable
C. the UPC used in grocery stores
D. problems with the bur code
Câu 5
Which of the following can be a UPC symbol?
A. A code with five digits on the left, five on the right, two different widths, and one number under each.
B.A code with five digits on the left, five digits on the right, five or six different widths, and one number under each.
C. A code with six digits on the left, four on the right, two different widths, and one Roman numeral under each.
D. A code with five digits on the left, five digits on the right, reverse form (white text on black background), and no numbers under.
Câu 6
A UPC is a type of _______
A. bar code
B.computer program
C. grocery- item
D. scanner
Câu 7
The word "widths" in the second paragraph refers to _____
A. its size
B.its content
C. its location
D. its direction
Câu 8
The word "traditional” in the third paragraph is closest in meaning to _______
A. logical
B.new
C. technological
D. conventional
Câu 9
In the past, a common use of the bar axle was ____
A.
to keep track of products stocked and sold
B.to act as a computer
C. to hide text
D. to encrypt pictures
Câu 10
The word "considerably” in the final paragraph is closest in meaning to ___
A. far
B.technologically
C. Interestingly
D. slightly
Đáp án B: “ubiquitous” = ever-present (luôn hiện hữu). Các phương án khác: outdated = lỗi thời; complicated = phức tạp; new = mới mẻ.
Đáp án Câu 2 : A
Đáp án A: “stagnant” = stale (cũ rích, nhạt nhẽo). Các phương án khác:
useful = có ích; useless = vô dụng; ever-changing = luôn thay đổi.
Đáp án A. Tác giả ngụ ý muốn nói mã vạch đã từng có hình thức một chiều trong nhiều năm. Đoạn 1 có nêu: "the bar code can hold more information than it has in the past by adding a second dimension to the structure ” = mã vạch có thể chứa nhiều thông tin hôm trước đây bằng cách thêm một chiều nữa vào cấu trúc của nó.
Đáp án Câu 4 : A
Đáp án C. Mục đích của đoạn văn là mô tả công nghệ hiện nay và những cải tiến mới nhất cùa mã vạch. Các phương án khác không là mục đích chính của đoạn văn hoặc không đúng: why the bar code is no longer viable = tại sao mã vạch không còn thực hiện dược; the UPC used in grocery Stores = mã sàn phẩm toàn cầu UPC dùng trong tiệm tạp hoá; problems with the bar code = những vấn đề gặp phải với mã vạch.
Đáp án Câu 5 : A
Đáp án D. Mã UPC là mã vạch dùng cho hàng tạp hoá nên cỏ những tính chất chung của mã vạch và của riêng nó: mã gồm 5 chữ số bên trái, năm chữ số bên phải, hai bề vạch cùa vạch khác nhau, và dưới mỗi vạch có kèm một chữ số. Đoạn văn có nêu những tính chất này: "The five digits on the left are
assigned to a particular manufacturer or maker and the five digits on the
right are used by that manufacturer to identify a specific type or make of
product ” = Năm chữ số bên trái dành cho nhà sản xuất hoặc nhà chế tạo và
năm chữ sổ bên phải dành cho nhà sản xuất nhận dạng một loại hoặc một nhãn hiệu sản phẩm nhất định nào đó; "The bar code consists of a series of
parallel vertical bars or lines of two different widths " = mã vạch gồm một
chuỗi các vạch thẳng đứng song song cỏ hai bề rộng của vạch khác nhau;
“Arabic numbers appear below the code ” = chữ số Ả-rập xuất hiện bên dưới mỗi vạch.
Đáp án C. UPC là mã vạch dùng cho hàng tạp hoá. Đoạn 3 có nêu: "The bar code used on grocery products, introduced in the 1970s, is called a universal product code (or UPC)
Đáp án Câu 7 : A
Đáp án A: “widths” (bề rộng) nên có liên quan đến kích cở (size).
Đáp án Câu 8 : D
Đáp án B: “traditional” = conventional (truyền thống, thông thường).
Đáp án Câu 9 : A
Đáp án B. Trước đây mã vạch thường được dùng để theo dõi sổ hàng hoá đã bán và tồn kho. Đoạn 3 có nêu: "perform inventory control on groceries... ” = tiến hành kiểm kê hàng tạp hoá.
Đáp án Câu 10 : A
Đáp án B: “considerably” - một cách đáng kể; phó từ far dùng kèm với cấp
so sánh hơn để nhấn mạnh hoặc làm tăng cấp với nghĩa “hơn nhiều”.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .