[LỜI GIẢI] Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 1 to 10.

The miracle therapy of blood transfusion was invented by an English doctor, James Blundell. In 1818, be performed the first transfusion on a patient said to be incurable. Using a syringe, he successfully injected blood taken from one of his students. In 1829, he saved a woman suffering from a severe hemorrhage. About 1900, Dr. Karl Landsteiner of Vienna found that some people’s blood was not compatible with others’ and that these blood variations could be classified into groups. When portable transfusion apparatus was invented, direct transfusion between persons of the same blood type could be performed on the battlefield. In 1914, the discovery of anticoagulants made possible the storage of blood for
future use.

But to save lives, the right blood had to be in the right place at the right lime. The first blood service was established by the British Red Cross in 1921. During World War II, Red Cross blood banks saved countless human lives. Now the Red Cross engages in transfusion work in sixty-eight countries. It recruits donors, collects, stores, and distributes blood, determines blood groups, and prepares blood derivatives.

Notes:

- hemorrhage (danh từ) = sự xuất huyết.

- anticoagulant (danh từ) = thuốc chống đông tụ.

0Câu 1

In the first transfusion, the donor was __________

A. a laboratory animal

B.a Red Cross volunteer

C. a student

D. Dr. James Blundell

Câu 2

The substance used in this transfusion was _________

A. an anticoagulant

B.blood serum

C. whole blood

D. blood plasma

Câu 3

Blood could not be stored for emergency use until __________

A. 1914

B.1900

C. 1921

D. 1818

Câu 4

The word "compatible" used in the first paragraph is closest in meaning to ______

A. possible a

B.well-prepared

C. well-matched

D. comparable

Câu 5

Portable transfusion apparatus was invented by _________.

A. Dr. Karl Landsteiner

B.a person not identified in the article

C. the Red Cross

D. Dr. James Blundell

Câu 6

This invention made it possible to______ .

A. save lives right on die battlefield

B.prepare for blood derivatives

C. give any type of blood to any person

D. store blood for emergencies

Câu 7

Blood must be classified into groups because _______.

A. the donor's age makes a difference

B.some people have blue blood

C. some types will not mix

D. disease attacks certain groups

Câu 8

The first Red Cross blood bank was established in _________.

A. 1921

B.1900

C. 1914

D. 1829

Câu 9

The Red Cross’s role in transfusion service is _______.

A. recruiting of volunteers

B.all of the above

C. storage and distribution

D. laboratory testing

Câu 10

The word “It” in the last sentence refers to ________.

A. blood service

B.the Red Cross

C. The British Red Cross

D. a Wood bank


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án Câu 1 : C

Đáp án C. Trong lần truyền máu đầu tiên, người hiến máu là một sinh viên của bác sĩ Blundell.

Đáp án Câu 2 : C

Đáp án B: whole blood = máu lấy từ người ra.

Đáp án Câu 3 : A

Đáp án B. Máu ch có th lưu trữ cho trưng hợp cấp cứu vào năm 1914

Đáp án Câu 4 : C

Đáp án C: compatible = well-matched (hợp nhau, tương hợp).

Đáp án Câu 5 : B

Đáp án D. Trong bài không nêu tên người phát minh thiết bị truyền máu cm tay) lưu động.

Đáp án Câu 6 : A

Đáp án B. Thiết bị này có th giúp cứu sống người trên chiến trưng.

Đáp án Câu 7 : C

Đáp án A. Người ta phải đưa ra khái niệm nhóm máu vì một s nhóm máu không th hoà trộn với nhau.

Đáp án Câu 8 : A

Đáp án D. Hội Chữ Thập Đỏ được thành lp năm 1921.

Đáp án Câu 9 : B

Đáp án D. Vai trò ca Hội Ch Thập Đỏ trong trách nhiệm truyền máu là: lưu trữ và phân phối máu. Hun luyện người tình nguyện và kim tra trong phòng thí nghiệm.

Đáp án Câu 10 : B

Đáp án A: It = the Red Cross (Hội Chữ Thập Đỏ).

Ý kiến của bạn