[LỜI GIẢI] Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Bài đọc và đáp án chi tiết từng câu tiếng anh

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Napoleon Bonaparte, a general in the French army, achieved fame when he led the army from one victory to another. Born of an Italian family, Napoleon studied in a military school in Paris. In every battle, he proved himself to be a courageous and brilliant leader. His successes led to peace in France, and the country demonstrated it appreciation by making Bonaparte Consul for Life. Napoleon was also a very good political leader and made positive changes in the country’s administration and economy. He also wrote the Civil Code which continues to be used in France even today. He became so popular that he was proclaimed Emperor in 1804. Although Napoleon Bonaparte led France well, he continued to engage in wars with European countries. The famous Battle of the Emperors resulted in the defeat of Austria and Russia. Napoleon then planned an invasion of Britain. His goal was to enforce a commercial boycott of Britain called the “Continental System”. Portugal and Spain did not follow this Continental System, so Napoleon invaded those countries. These wars that napoleon waged against the European countries are known as the Napoleonic Wars. When Napoleon failed again to control Moscow, Prussia, Sweden and Austria declared war on France. Napoleon was exiled on the island of Elba in 1814. During the time the leaders of the European countries met to make pants after Napoleon’s defeat, Napoleon escaped from Elba, quietly returned to France and regained his throne. He attacked the Allied forces in Waterloo, which is now known as Belgium. Great Britain, Prussia and Russia sent 150,000 soldiers each to Waterloo. The rest stayed behind to protect France. Napoleon’s plan of splitting his attacking army into two wings and of leaving reserve soldiers behind in France was brilliant. However, because Napoleon’s military commanders did not follow through on his commands and the Allied armies used their own strategies and were fierce in fighting Napoleon’s armies, Napoleon was defeated at Waterloo in 1815. He may have been admired for his brilliance, but he should be condemned for bringing about the deaths of so many people.

0Câu 6

According to the first paragraph, the French made Napoleon Bonaparte Consul for Life because _____

A. he was a popular political leader

B.he was trained to find in France and Italy

C. the wars he won led to the absence of war in Europe

D. he made changes that improved the economy

Câu 7

The word “ proclaimed” in the passage is closest in meaning to _____

A. insisted

B.agreed

C. declared

D. adopted

Câu 8

Which of the following is stated in the second paragraph?

A. Bonaparte was a good leader, but he keep warning with other nations

B.European countries needed a leader as courageous and brilliant as Napoleon Bonaparte

C. Countries in Europe wanted to go to war with Bonaparte because he was a good leader

D. Bonaparte wanted to be the best leader of any country in Europe

Câu 9

Why does the author mention the island of Elba in paragraph 2?

A. to argue that Bonaparte would have won if he had fought the war elsewhere

B.to provide an example of what happened to French leaders who lost wars

C. to suggest that Bonaparte should not have tried to control Moscow

D. to explain what happened to Bonaparte after being unable to protect France

Câu 10

What can be inferred about the European leaders?

A. They did not have enough soldiers to fight the war against French

B.They were better leaders than Napoleon Bonaparte in Europe

C. They admired Bonaparte for his brilliance in commanding

D. They were not prepared when Bonaparte broke free from Elba

Câu 11

Which of the following words/ phrase in the reading mean “ The rest” ?

A. 150,000 soldiers

B.the Allied force

C. the reserve soldiers

D. Napoleon’s military commanders

Câu 12

Which of the following best expresses the author’s opinion about Napoleon Bonaparte?

A. Bonaparte should be admired for his brilliance

B.People never understood Napoleon Bonaparte

C. Bonaparte deserves criticism for the Napoleonic Wars

D.

Bonaparte did not know what he was doing at Waterloo

Câu 13

What is the main idea of the passage?

A. Napoleon Bonaparte was the most brilliant general in Europe of all time

B.Napoleon was defeated in the war against the Belgian people in Waterloo

C. Napoleon Bonaparte was a man to admire, but he fought many unnecessary wars

D. Napoleon Bonaparte built a good empire for his country, France via making wars.


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án Câu 6 : C


“ His success led to peace in France” : Chiến thắng của ông đã đem đến hòa bình cho Pháp. the wars he won led to the absence of war in Europe : cuộc chiến ông giành thắng lợi đã dẫn đến sự biến mất của chiến tranh ở Châu Âu.
=> Đáp án B

Đáp án Câu 7 : C

proclaimed: được tuyên bố = declared => Đáp án D

Đáp án Câu 8 : A

"Although Napoleon Bonaparte led France well, he continued to engage in wars with European countries" : Mặc dù Napoleon Bonaparte đã lãnh đạo nước Pháp rất tốt, ông liên tục tham gia vào những cuộc chiến tranh với các nước Châu Âu. Bonaparte was a good leader, but he keep waring with other nations: Bonaparte tuy là một người lãnh đạo giỏi, nhưng ông luôn gây hấn với các nước khác.
=> Đáp án C

Đáp án Câu 9 : D


"When Napoleon failed to gain control of Moscow, Prussia, Sweden and Austria declared war on France. Napoleon was exiled on the island of Elba in 1814." Khi Napoleon mất quyền kiểm soát Moscow, Phổ, Thụy Điển và Áo đã tuyên bố gây chiến với Pháp. Napoleon đã bị đày ra đảo Elba vào năm 1814. to explain what happened to Bonaparte after being unable to protect France : để giải thích điều gì đã xảy ra với Bonaparte sau khi ông không thể bảo vệ Pháp.
=> Đáp án A.

Đáp án Câu 10 : D


“During the time the leaders of the European countries met to make pants after Napoleon’s defeat, Napoleon escaped from Elba, quietly returned to France and regained his throne”: Trong khi những nhà lãnh đạo của các nước Châu Âu họp mặt để dàn xếp sau thất bại của Napoleon, Napoleon đã trốn thoát khỏi Elba, bí mật trở lại Pháp và giành lại ngai vàng. => Những nhà lãnh đạo các nước Châu Âu đã bị bất ngờ, không lường trước được sự việc. They were not prepared when Bonaparte broke free from Elba : Họ đã không đề phòng khi Bonaparte trốn thoát khỏi Elba.
=> Đáp án C

Đáp án Câu 11 : C

"Great Britain, Prussia and Russia sent 150,000 soldiers each to Waterloo. The rest stay behind to protect France" : Anh, Phổ và Nga mỗi nước cử 150,00 lính tới Waterloo. Số còn lại ở phía sau bảo vệ Pháp => The rest = The reserve soldiers (quân dự bị) => Đáp án B

Đáp án Câu 12 : C


"He should be condemned for bringing about the deaths for so many people" : Ông nên bị lên án vì đã đem đến cái chết cho quá nhiều người. Bonaparte deserves criticism for the Napoleonic Wars : Bonaparte xứng đáng với bị lên án vì “những cuộc chiến tranh Napoleon”
=> Đáp án C

Đáp án Câu 13 : C

"He may have been admired for his brilliance, but he should be condemned for bringing about the deaths for so many people" : Ông ấy có thể được ngưỡng mộ bởi tài năng của mình, nhưng ông nên bị lên án vì đã đem đến cái chết cho quá nhiều người. Napoleon Bonaparte was a man to admire, but he fought many unnecessary wars: Napoleon Bonaparte là một người đáng ngưỡng mộ, nhưng ông đã gây lên nhiều cuộc chiến vô nghĩa. => Đáp án C.

Ý kiến của bạn