[LỜI GIẢI] Public holidays in the United Kingdom commonly referred to a - Tự Học 365
LUYỆN TẬP TRẮC NGHIỆM 50000+ CÂU HỎI

DÀNH CHO MỌI LỚP 6 ĐẾN 12

TRUY CẬP NGAY
XEM CHI TIẾT

Public holidays in the United Kingdom commonly referred to a

Câu hỏi

Nhận biết

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 35 to 42.Public holidays in the United Kingdom, commonly referred to as bank holidays, are days where most businesses and non – essential services are closed although an increasing number of retail businesses (especially the larger ones) do open on some of the public holidays. There are restrictions on trading on Sundays and Christmas Day. Four public holidays are common to all countries of the United Kingdom. These are: New Year's Day, the first Monday in May, Christmas Day, and Boxing Day. Some banks open on some bank holidays. In Scotland, while New Year's Day and Christmas Day are national holidays, other bank holidays are not necessarily public holidays, since the Scots instead observe traditional local customs and practice for their public holidays. In Northern Ireland, once again, bank holidays other than New Year's Day and Christmas Day are not necessarily public holidays. Good Friday and Christmas Day are common law holidays, except in Scotland, where they are bank holidays. In Scotland the holiday on 1 January (or 2 January if 1 January is Sunday) is statutory, and 25 December is also a statutory holiday (or 26 December if Christmas Day falls on a Sunday). Boxing Day is a holiday traditionally celebrated the day following Christmas Day, when servants and tradesmen would receive gifts, known as a "Christmas box", from their bosses or employers.  Today, Boxing Day is the bank holiday that generally takes place on 26 December. And 28 December only is given if Boxing Day is Saturday.Like Denmark, the United Kingdom has no national day holiday marked or celebrated for its formal founding date. Increasingly, there are calls for public holidays on the patron saints' days in England, Scotland and Wales. An online petition sent to the Prime Minister received 11,000 signatures for a public holiday in Wales on St. David's Day; the Scottish Parliament has passed a bill creating a public holiday on St. Andrew's Day although it must be taken in place of another public holiday; campaigners in England are calling for a bank holiday on St. George's Day; and in Cornwall, there are calls for a public holiday on St. Piran's Day.

Câu 1: What is the passage mainly about?


A. Boxing Holiday in the U.K.      


B. Public holidays in the U.K.   


C.  Weekend holiday                 


D. Similar holidays in Europe

Câu 2: Bank holidays besides New Year's Day and Christmas Day are not public holidays in Scotland because _______.


A. the Scots observe traditional local customs 


B. Scotland does not belong to the U.K.    


C. they are common law holidays   


D. the Scots celebrate Good Friday

Câu 3: The word “their” in paragraph 1 refers to ______.


A. traditions’


B. the Scots’    


C. holidays’         


D. the UK’s

Câu 4: What does the word “statutory” in paragraph 1 mean?


A. unnecessary                  


B. frequent                    


C. inflexible                  


D. compulsory

Câu 5: Which of the following statements is wrong about the U.K.?


A. All businesses close on public holidays.     


B. There are 4 common public holidays.           


C. Xmas Day is a bank holiday in Scotland.    


D. 26th December is Boxing Day.

Câu 6: The word “calls” in paragraph 2 is closest in meaning to ______.


A. requests                         


B. yells                          


C. protests                     


D. approvals

Câu 7: Which place has made a patron saint’s day a holiday?


A. Wales                            


B. England                    


C. Cornwall                  


D. Scotland

Câu 8: Which of the following can be inferred from the passage?


A. If a holiday falls at the weekend, a substitute day is given in place.


B. The British people will get 28 December off if Xmas Day is Sunday.


C. The U.K. was founded on the same day with Denmark.


D. Online petitions for more holidays are more effective than traditional campaigns.

024.7300.7989
1800.6947free


Đáp án đúng:

Lời giải của Tự Học 365

Đáp án câu 1 là: B

Giải chi tiết:

Bài đọc chủ yếu nói về cái gì?

A. Ngày nghỉ lễ Boxing ở Vương quốc Anh

B. Những ngày nghỉ lễ toàn quốc ở Vương quốc Anh

C. Ngày nghỉ cuối tuần ở Vương quốc Anh

D. Những ngày nghỉ tương đồng giữa các nước ở châu Âu

Chọn B

Đáp án câu 2 là: A

Giải chi tiết:

Bên cạnh nghỉ năm mới và giáng sinh, ngày nghỉ lễ ngân hàng không phải là ngày nghỉ lễ toàn quốc bởi vì _____.

A. người Scotland cũng kỉ niệm những phong tục địa phương

B. Scotland không nằm trong Vương quốc Anh

C. chúng là những ngày nghỉ lễ theo luật

D. người Scotland ăn mừng Good Friday

Thông tin: In Scotland, while New Year's Day and Christmas Day are national holidays, other bank holidays are not necessarily public holidays, since the Scots instead observe traditional local customs and practice for their public holidays.

Tạm dịch: Ở Scotland, trong khi ngày đầu năm mới và ngày Giáng sinh là ngày lễ quốc gia, các ngày lễ ngân hàng khác không nhất thiết là ngày lễ, vì người Scotland thay vào đó ăn mừng các phong tục và tập quán truyền thống của địa phương cho các ngày lễ của họ.

Chọn A

Đáp án câu 3 là: B

Giải chi tiết:

Từ “their” trong đoạn 1 ám chỉ _______.

A. của truyền thống

B. của người Scotland

C. của các ngày nghỉ lễ

D. của Vương quốc Anh

Thông tin: In Scotland, while New Year's Day and Christmas Day are national holidays, other bank holidays are not necessarily public holidays, since the Scots instead observe traditional local customs and practice for their public holidays.

Tạm dịch: Ở Scotland, trong khi ngày đầu năm mới và ngày Giáng sinh là ngày lễ quốc gia, các ngày lễ ngân hàng khác không nhất thiết là ngày lễ, vì người Scotland thay vào đó ăn mừng các phong tục và tập quán truyền thống của địa phương họ cho các ngày lễ của họ.

Chọn B

Đáp án câu 4 là: D

Giải chi tiết:

Từ “statutory” trong đoạn 1 có nghĩa là gì?

A. unnecessary (adj): không cần thiết                    

B. frequent (adj): thường xuyên                             

C. inflexible (adj): không linh hoạt                         

D. compulsory (adj): bắt buộc

Thông tin: In Scotland the holiday on 1 January (or 2 January if 1 January is Sunday) is statutory, and 25 December is also a statutory holiday (or 26 December if Christmas Day falls on a Sunday).

Tạm dịch: Ở Scotland, ngày lễ vào ngày 1 tháng 1 (hoặc ngày 2 tháng 1 nếu ngày 1 tháng 1 là Chủ nhật) theo luật pháp là bắt buộc, và ngày 25 tháng 12 cũng là ngày lễ bắt buộc theo luật pháp (hoặc ngày 26 tháng 12 nếu ngày Giáng sinh rơi vào Chủ nhật).

Chọn D

Đáp án câu 5 là: A

Giải chi tiết:

Thông tin nào dưới đây là sai về Vương quốc Anh?

A. Tất cả các cơ sở kinh doanh đều đóng cửa vào các ngày lễ.

B. Có 4 ngày nghỉ lễ phổ biến toàn quốc.

C. Giáng Sinh là một ngày nghỉ lễ ngân hàng ở Scotland.

D. Ngày 26 tháng 12 là ngày nghỉ lễ Boxing.

Thông tin: most businesses and non – essential services are closed although an increasing number of retail businesses (especially the larger ones) do open on some of the public holidays.

Tạm dịch: hầu hết các doanh nghiệp và dịch vụ không thiết yếu đều bị đóng cửa mặc dù ngày càng nhiều doanh nghiệp bán lẻ (đặc biệt là các doanh nghiệp lớn hơn) mở cửa vào một số ngày lễ toàn quốc.

Chọn A

Đáp án câu 6 là: A

Giải chi tiết:

Từ “call” trong đoạn 2 gần nghĩa nhất với _________.

A. requests (v): yêu cầu, kêu gọi                            

B. yells (v): la hét              

C. protests (v): phản đối    

D. approvals (n): sự phê duyệt

Thông tin: Increasingly, there are calls for public holidays on the patron saints' days in England, Scotland and Wales.   

Tạm dịch: Càng ngày càng có nhiều người kêu gọi có ngày nghỉ lễ toàn quốc trong những ngày thánh quan thầy ở nước Anh, Scotland và xứ Wales.

Chọn A

Đáp án câu 7 là: D

Giải chi tiết:

Nơi nào đã biến ngày thánh quan thầy thành ngày nghỉ lễ?

Thông tin: the Scottish Parliament has passed a bill creating a public holiday on St. Andrew's Day although it must be taken in place of another public holiday

Tạm dịch: bản thân Quốc hội Scotland ban hành dự thảo luật biến ngày thánh quan thầy Andrew trở thành một ngày lễ mặc dù nó sẽ thay thế một ngày lễ khác.

Chọn D

Đáp án câu 8 là: A

Giải chi tiết:

Thông tin nào có thể được suy luận từ bài đọc?

A. Nếu như một ngày nghỉ rơi vào ngày cuối tuần thì phải nghỉ bù vào ngày khác.

B. Người dân Anh sẽ được nghỉ ngày 28 tháng 12 nếu ngày Giáng Sinh là Chủ nhật

C. Vương quốc Anh được thành lập cùng ngày với Đan Mạch.

D. Các kiến nghị trực tuyến cho nhiều ngày lễ có hiệu quả hơn các chiến dịch truyền thống.

Thông tin: In Scotland the holiday on 1 January (or 2 January if 1 January is Sunday) is statutory, and 25 December is also a statutory holiday (or 26 December if Christmas Day falls on a Sunday).

Tạm dịch: Ở Scotland, ngày lễ vào ngày 1 tháng 1 (hoặc ngày 2 tháng 1 nếu ngày 1 tháng 1 là Chủ nhật) theo luật pháp là bắt buộc, và ngày 25 tháng 12 cũng là ngày lễ bắt buộc theo luật pháp (hoặc ngày 26 tháng 12 nếu ngày Giáng sinh rơi vào Chủ nhật).

Chọn A

Ý kiến của bạn