Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.Children all around the world love to read comic books. Maybe they like to read the kind of comic books that come out once a month, like Spiderman or Batman, or maybe they like manga- style comic books. That means that publishers who make comic books need to keep in touch with the things young people like to do. One thing that many young people today are interested in is technology, so of course kids want to read digital comic books on electronic devices.Let's take Japanese manga as an example. There are lots of people around the world who enjoy reading manga. However, in the past, it was difficult to find translated versions of manga in comic bookstores. But that did not stop manga fans. Some fans who could translate Japanese into their own language started translating manga themselves. Then they scanned the pages of manga books and uploaded the scanned pages to the Internet with their translation. This practice has become so popular. People in the comic book industry made up a name for it. By combining the words scan and translation, they call it "scanlation", and it is a big problem today. The people who do scanlation usually share their manga for free, so readers do not buy manga books. Writers, artists, and publishers all end up losing money because of scanlation. Another problem is piracy in the comic book industry. Illegal copies of old and brand new comics alike have been hurting comic book sales.Despite the progress made in converting comics to digital formats, hardcopy comic books are still by far the most popular format among fans. In the meantime, comic book publishers and stores will just have to keep an eye on their buyers' habits. As the popularity of digital books for e-readers and tablets grows, the popularity of digital comic books will grow as well.(Source: Reading Advantage by Casey Malarcher)
Câu 1: What is the passage mainly about?
A. Problems in the book industry
B. The need for digital comic books
C. The manga industry in Japan
D. Children's most favourite type of books
Câu 2: The word "they" in paragraph 1 refers to
A. comic books
B. publishers
C. children
D. things
Câu 3: According to paragraph 1, Spiderman is the name of .
A. a TV programme
B. an electronic device
C. a child
D. a comic book
Câu 4: According to paragraph 2, the practice of "scanlation" mostly involves .
A. scanning and translating manga books
B. translating uploaded manga books
C. scanning uploaded manga books
D. selling translated manga books
Câu 5: According to the passage, in the past, some manga fans who knew Japanese translated manga because .
A. they wanted to make a name for themselves
B. it was enjoyable to translate Japanese books
C. it was difficult to buy translated manga books
D. they wanted to read manga for free
Câu 6: According to paragraph 2, who could benefit from scanlation?
A. Publishers
B. Writers
C. Artists
D. Readers
Câu 7: The word "piracy" in paragraph 2 probably means the act of
A. hurting the sale of illegal comic books
B. advertising a book without permission
C. copying and using a book illegally
D. controlling the production of a book
Giải chi tiết:
Ý chính của bài là gì?
A. Các vấn đề trong ngành công nghiệp sách
B. Nhu cầu về truyện tranh kỹ thuật số
C. Ngành công nghiệp truyện tranh ở Nhật Bản
D. Loại sách yêu thích nhất của trẻ
=> đáp án B
Đáp án câu 2 là: CGiải chi tiết:
Từ "họ" trong đoạn 1 đề cập đến.
comic books: truyện tranh
publishers: nhà xuất bản
children: trẻ em
things: các thứ
“they” đề cập đến trẻ em: Children all around the world love to read comic books. Maybe they like to read the kind of comic books that come out once a month, like Spiderman or Batman, or maybe they like manga- style comic books.
Đáp án câu 3 là: DGiải chi tiết:
Theo đoạn 1, Spiderman là tên của.
A. một chương trình truyền hình
B. một thiết bị điện tử
C. một đứa trẻ
D. một cuốn truyện tranh
Spiderman là tên một cuốn truyện tranh: Children all around the world love to read comic books. Maybe they like to read the kind of comic books that come out once a month, like Spiderman or Batman
Đáp án câu 4 là: AGiải chi tiết:
Theo đoạn 2, việc thực hiện "scanlation" chủ yếu bao gồm.
A. quét và dịch sách manga
B. dịch sách manga đã tải lên
C. quét các sách manga đã tải lên
D. bán sách manga
Thông tin: By combining the words scan and translation, they call it "scanlation", and it is a big problem today.
Đáp án câu 5 là: CGiải chi tiết:
Theo đoạn văn này, trong quá khứ, một số fan hâm mộ manga biết tiếng Nhật đã dịch manga bởi vì ____
A. họ muốn tạo ra một cái tên cho mình
B. rất thích thú khi dịch sách tiếng Nhật
C. rất khó để mua sách manga đã dịch
D. họ muốn đọc manga miễn phí
Thông tin: However, in the past, it was difficult to find translated versions of manga in comic bookstores. But that did not stop manga fans. Some fans who could translate Japanese into their own language started translating manga themselves.
Đáp án câu 6 là: DGiải chi tiết:
Theo đoạn 2, ai có thể hưởng lợi từ scanlation?
publishers: các nhà xuất bản
writers: nhà văn
artists: nghệ sĩ
readers: đọc giả
Thông tin: The people who do scanlation usually share their manga for free, so readers do not buy manga books. Writers, artists, and publishers all end up losing money because of scanlation.
Đáp án câu 7 là: CGiải chi tiết:
Từ "piracy" trong đoạn 2 có thể có nghĩa là hành động của.
A. ảnh hưởng việc bán truyện tranh bất hợp pháp
B. quảng cáo một cuốn sách mà không được phép
C. sao chép và sử dụng sách một cách bất hợp pháp
D. kiểm soát việc xuất bản một cuốn sách
Thông tin: Another problem is piracy in the comic book industry. Illegal copies of old and brand new comics alike have been hurting comic book sales.
Dịch bài đọc:
Trẻ em trên khắp thế giới thích đọc truyện tranh. Có lẽ chúng thích đọc những cuốn truyện tranh xuất bản mỗi tháng một lần, như Spiderman hay Batman, hoặc có thể chúng thích truyện tranh manga. Điều đó có nghĩa là các nhà xuất bản làm sách truyện tranh cần giữ mối liên quan đến những điều mà những người trẻ tuổi thích làm. Một điều mà nhiều bạn trẻ ngày nay quan tâm là công nghệ, vì vậy tất nhiên trẻ em muốn đọc sách điện tử trên thiết bị điện tử.Hãy lấy manga Nhật làm ví dụ. Có rất nhiều người trên khắp thế giới thích đọc manga. Tuy nhiên, trong quá khứ, rất khó để tìm các phiên bản dịch của manga trong các cửa hàng truyện tranh. Nhưng điều đó không ngăn được người hâm mộ manga. Một số người hâm mộ có thể dịch tiếng Nhật sang ngôn ngữ của họ đã bắt đầu tự dịch manga. Sau đó, họ quét các trang sách manga và tải các trang được quét lên Internet bằng bản dịch của họ. Thực tế này đã trở nên phổ biến. Những người trong ngành công nghiệp truyện tranh đã tạo nên tên cho nó. Bằng cách kết hợp các từ quét và dịch, họ gọi nó là "scanlation", và đây là một vấn đề lớn hiện nay. Những người làm scanlation thường chia sẻ manga của họ miễn phí, vì vậy người đọc không mua sách manga nữa. Nhà văn, nghệ sỹ và nhà xuất bản tất cả đều mất tiền vì scanlation. Một vấn đề nữa là vi phạm bản quyền trong ngành công nghiệp truyện tranh. Các bản sao chép bất hợp pháp của truyện tranh cũ và mới cũng ảnh hưởng cho việc bán sách truyện tranh.Mặc dù có tiến triển trong việc chuyển đổi truyện tranh sang các định dạng số, truyện tranh vẫn còn là định dạng phổ biến nhất giữa những người hâm mộ. Trong khi đó, các nhà xuất bản và cửa hàng truyện tranh sẽ chỉ phải theo dõi thói quen của người mua. Khi sự phổ biến của sách kỹ thuật số cho thiết bị điện tử và máy tính bảng tăng lên, sự phổ biến của sách truyện kỹ thuật số cũng sẽ tăng lên.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The dog my father gave me is very lovely.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The higher the cost of living is, .
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Peter bought a car as a present for his wife two weeks ago.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
There has been growing public concern about the use of chemicals in food recently.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
The success of the company in such a market is remarkable.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
A lot of research in medical science has been to improve human health.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Last week, we an interesting film about the animal world.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Harmful environmental factors can the development of certain diseases.